Μάτι
Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι (Eurokinissi)

Τι καταθέτει ο ύποπτος για τη φωτιά στο Μάτι

Δύο φορές εξέτασαν οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής τον φερόμενο ως εμπρηστή για τη φωτιά στην ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου

Συγγενείς του υπόπτου και 10 αυτόπτες μάρτυρες εξετάστηκαν από τους αρμόδιους υπαλλήλους, «δείχνοντας» σχεδόν όλοι τον 65χρονο Κ.Α., ως υπαίτιο της πυρκαγιάς, που έκαψε ανθρώπους, δάσος και περιουσίες. Τις λεπτομερείς καταθέσεις αλλά και τις αντιφάσεις, που συμπεριλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

«Ήταν μικρή φωτιά» 

Στην ένορκη εξέταση στις 29 Ιουλίου, ο 65χρονος Κ.Α. λέει στους ανακριτικούς υπαλλήλους: «Η ώρα ήταν περίπου 16:20, όταν βγήκα και είδα τη φωτιά να καίει ξερά χόρτα, κουκουνάρια και θάμνους από αγκάθια, τα οποία ήταν διάσπαρτα από εδώ και από εκεί ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου, σε απόσταση 5-6 μέτρα από εκεί που βρισκόμουν, στην οδό Ανδρούτσου. Δεν ξέρω πόσο ακριβώς είχε κάψει, γιατί δεν είχα θέα». Οι πυροσβέστες προκάλεσαν απαντήσεις που αναδείκνυαν τις αντιφάσεις, στις οποίες έπεφτε, συνδυαστικά με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων.

Ερώτηση: Πόση έκταση καιγόταν;

Απάντηση: Ήταν μικρή σε έκταση, περίπου 2-3 τετραγωνικά μέτρα, είχε μικρή φλόγα και λίγο καπνό γιατί ήταν στην αρχή της.

Αυτή η απάντηση ερχόταν σε αντίθεση με την αρχική του εξέταση στις 23 Ιουλίου, το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς όταν οι ανακριτικοί υπάλληλοι που διενεργούσαν την αυτοψία είχαν… πέσει πάνω του. Τότε τους είχε πει προφορικά: «Ήμουν μόνος μου και η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί. Είχε κάψει περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα και κινείτο ανατολικά, αφού φύσαγε ισχυρός δυτικός άνεμος. Με λάστιχο νερού από το σπίτι μου προσπάθησα να την σβήσω».

Ερώτηση: Από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά υπήρχε σωρός με κομμένα ξερά κλαδιά;

Απάντηση: Δεν ήταν σωρός, ήταν διάσπαρτα, αλλά είχε πάνω διάφορα ξύλα και κλαριά διάσπαρτα       

Η απάντησή του σε αυτή την ερώτηση ερχόταν σε αντίθεση με τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων.

Το… κλάδεμα

Οι πυροσβέστες συνέχισαν τις ερωτήσεις, έχοντας πειστεί πως ενδεχομένως η πυρκαγιά προκλήθηκε από την καύση κλαδιών, που κλαδεύτηκαν πρόσφατα.

Ερώτηση: Τι είδους δέντρα έχετε στην αυλή του σπιτιού σας;

Απάντηση: Ελιές, πεύκα, λεμονιές, πορτοκαλιές και κυδωνιές, τα οποία περιποιούμαι ο ίδιος.

Ερώτηση: Πότε τα κλαδέψατε τελευταία φορά;

Απάντηση: Δεν τα κλάδεψα.

Ερώτηση: Όταν κλαδεύετε, πού τοποθετείτε τα κλαδιά;

Απάντηση: Τα έχω μέσα στο κτήμα, αλλιώς τα βγάζω έξω και ειδοποιώ τον δήμο να έρθει να τα πάρει.

Ερώτηση: Σε ποιο σημείο τα βάζετε έξω από το σπίτι;

Απάντηση: Τα βάζω αριστερά της κεντρικής εισόδου και γκαραζόπορτας.

Η σύζυγος του υπόπτου σε δική της κατάθεση, υποστήριξε ότι τα υπολείμματα από τα κλαδέματα και τα καθαρισμένα χόρτα τα βάζει σε μαύρες σακούλες και τα τοποθετεί σε κάδους απορριμμάτων. Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι τα κομμένα κλαδιά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς τα είχε τοποθετήσει ο 65χρονος, στο οικόπεδο απέναντι από το σπίτι του.

Η σύζυγος, ο γιος και ο κουμπάρος

Η σύζυγος του υπόπτου για την έναρξη της πυρκαγιάς κατέθεσε ότι από τις 10:00 της 23ης Ιουλίου βρισκόταν στο σπίτι φίλης της στη Νέα Μάκρη.

Ερώτηση: Ρωτήσατε τον άνδρα σας από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά;

Απάντηση: Όταν του τηλεφώνησα, μου είπε ότι ξεκίνησε εκεί που είναι οι κάδοι και πήγε πίσω από την ταβέρνα «Τόρβα». Στους κάδους που βρίσκονται εφαπτόμενοι στην περίφραξή μας από την ανατολική πλευρά.

Ερώτηση: Ο άνδρας σας ασχολείται με γεωργικές εργασίες στο οικόπεδό σας;

Απάντηση: Ασχολείται με τον κήπο, ποτίζει τα λουλούδια, άμα χρειαστεί κάνει κλαδέματα και τα χόρτα τα καθάρισε φέτος τον Απρίλιο.

Ερώτηση: Τα υπολείμματα από τα κλαδέματα και τα κομμένα χόρτα τι τα κάνει;

Απάντηση: Τα βάζει σε μαύρες σακούλες και τα βάζει στους κάδους.

Ερώτηση: Προβαίνει σε καύση των υλικών αυτών ο άνδρας σας;

Απάντηση: Ποτέ, ποτέ, ποτέ, ούτε για πλάκα.

Ο γιος του υπόπτου, όταν ρωτήθηκε από τους ανακριτικούς υπαλλήλους, δεν θυμόταν αν υπήρχε σωρός από κλαδιά στο οικόπεδο, αλλά είχε δει αρκετές φορές στο παρελθόν και πρόβατα που είχε ένας βοσκός, τα οποία έρχονταν για να τρώνε από τα κλαδιά. «Παλαιότερα που ο πατέρας μου ήταν πιο νέος, κλάδευε μόνος του, τώρα τον βοηθά ένας Αλβανός», απάντησε ο γιος του υπόπτου, σε σχετική ερώτηση των πυροσβεστών για το κλάδεμα.

Στον κουμπάρο του υπόπτου που έχει σπουδάσει Ανωτάτη Γεωπονική στα Τίρανα της Αλβανίας, οι πυροσβέστες του έδειξαν ένα… κλαδί ελιάς που είχε εντοπιστεί σε μικρή απόσταση από την αρχική εστία της φωτιάς και του ζήτησαν να προσδιορίσει τον χρόνο κοπής. «Όπως το βλέπω, είναι κομμένο μετά τον Μάιο του 2018», απάντησε ο κουμπάρος του υπόπτου. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κλαδί ήταν ένα από τα οκτώ που είχαν κατασχεθεί από το σημείο έναρξης της φωτιάς. Ο 65χρονος στην κατάθεσή του είχε υποστηρίξει ότι η τελευταία φορά που κλάδεψε ήταν την άνοιξη του 2016…

Επιβαρυντικές καταθέσεις

Στις 25 Ιουλίου, ιδιοκτήτης σπιτιού στην οδό Ιουστινιανού και Κολοκοτρώνη, κατέθεσε μεταξύ άλλων: «Η φωτιά ξεκίνησε μπροστά από το σπίτι του Κ.Α. και σε απόσταση πέντε μέτρων από αυτό». Την ίδια μέρα κάτοικος στην ίδια οδό καταθέτει: «Άκουσα τον κ. Γ... που κάηκε το σπίτι του στην οδό Ιουστινιανού να λέει πως η φωτιά ερχόταν με ταχύτητα από την πλευρά του σπιτιού του Κ.Α.».

 Άλλος κάτοικος της οδού Καραϊσκάκη κατέθεσε: «Οι φλόγες βρισκόντουσαν στη συμβολή Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη, εκεί που προηγουμένως υπήρχε σωρός από συγκεντρωμένα κομμένα ξερά κλαδιά τοποθετημένα σε ξερά χόρτα. Συνήθως εκεί υπήρχαν πάντα σωροί με κλαδιά, τα οποία μάζευε ο δήμος Πεντέλης. Ο συγκεκριμένος ήταν αρκετό καιρό εκεί. Ο κάθε ένας πετάει έξω από το σπίτι του. Αυτόν που μένει εκεί δεν τον γνωρίζω αλλά ένα σπίτι είναι, δεν έχει άλλο. Μετά τη φωτιά που πέρασε είδα στο συγκεκριμένο σημείο, το άσπρο από αποκαΐδια ξερών κλαδιών ενώ παντού γύρω ήταν μαύρο».

Στις 27 Ιουλίου ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας στην οδό Ανδρούτσου καταθέτει: «Στις 17:00 επιστρέφοντας από μπάνιο είδα ότι στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά βρισκόταν μεταξύ άλλων και ο Κ.Α. που κατοικεί ακριβώς απέναντι. Ο σωρός με τα κλαδιά πιθανολογώ ότι ήταν του Κ.Α., γιατί συνηθίζουμε όποιος έχει υλικά για πέταμα να τα αφήνουμε ακριβώς έξω από τα σπίτια μας και στη συνέχεια σε συνεννόηση με τον δήμο γίνεται η αποκομιδή τους».

Στις 28 Ιουλίου άλλος κάτοικος της περιοχής καταθέτει χαρακτηριστικά: «Περίπου στις 16:40 βγήκα από το σπίτι μου για να πάω στο αυτοκίνητό μου που ήταν σταθμευμένο στην οδό Πλαστήρα. Γύρισα το κεφάλι και κοιτώντας προς την οδό Ανδρούτσου είδα καπνούς στο σημείο που υπήρχαν ξερά κλαδιά. Εκεί αφήνει τα κλαδιά ο Κ.Α. εδώ και πολλά χρόνια και ανά διαστήματα περνά ο δήμος και τα μαζεύει».

Εποχικός υπάλληλος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης Πεντέλης, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία στο πυροφυλάκιο της Διώνης στον Άγιο Σπυρίδωνα έφθασε στην οδό Ανδρούτσου λίγο μετά τις 16:30, και στις 31 Ιουλίου καταθέτει τι αντίκρισε: «Όταν φθάσαμε στην οδό Ανδρούτσου είδαμε ότι έχει καεί ένας μεγάλος οικοπεδικός χώρος απέναντι από μια βίλα και έναν κύριο να κρατά στα χέρια του ένα λάστιχο νερού και να ρίχνει πάνω σε έναν σωρό από κλαδιά που ήταν συσσωρευμένα απέναντι ακριβώς από έναν πράσινο κάδο που βρίσκεται στην περίφραξη της βίλας. Ο σωρός με τα κλαδιά ήταν ήδη σβησμένος και ο κύριος επέμενε να ρίχνει νερό με το λάστιχο στον ίδιο σωρό».

Τα… ύποπτα κλαδιά και τα σκυλιά του υπόπτου 

Οι πυροσβέστες του ανακριτικού που είχαν φθάσει εκεί το απόγευμα της 23ης Ιουλίου κοντά στην αρχική εστία έναρξης, είχαν βρει κλαδιά με εμφανή ίχνη καύσης. Ήταν πάνω σε ξερά χόρτα έξω από την αυλόπορτα του σπιτιού του Κ.Α., τα οποία όμως δεν είχαν καεί αφού η φωτιά επεκτάθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δύο ημέρες μετά, το πρωί της 25ης Ιουλίου, τα ίδια κλαδιά βρέθηκαν σε διαφορετικό σημείο, απέναντι από την πλαϊνή αυλόπορτα της κατοικίας του Κ.Α., ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι κατά το χρονικό διάστημα της απουσίας τους, το αρχικό σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς είχε υποστεί «διαβροχή με νερό χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος». Αυτές οι διαπιστώσεις έκαναν τους πυροσβέστες να εκτιμήσουν πως τους χρόνους που απουσίαζαν από εκεί, κάποιο άτομο μετακίνησε τα καμένα υπολείμματα ξερών κλαδιών από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς για να τους αποπροσανατολίσει.

Κάποιοι μάρτυρες κατέθεσαν για τα σκυλιά του υπόπτου που δεν γαύγισαν το επίμαχο χρονικό διάστημα εκδήλωσης της φωτιάς: «Ο Κ.Α. έχει τουλάχιστον τρία σκυλιά τα οποία γαυγίζουν, όταν διαπιστώσουν ανθρώπινη παρουσία, το ίδιο και ένας άλλος γείτονας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γαύγισε κανένα τους».

«Ήταν δύο οι φωτιές»

Ο ύποπτος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του υποστήριξε: «από πληροφορίες περιπατητών πίσω από το κοιμητήριο του Νταού Πεντέλης, υπάρχει μια χαράδρα. Εκεί μέσα είδαν ότι έβγαινε καπνός και φλόγες. Με πήρε τηλέφωνο ο Ι.Μ. και μου το είπε. Έχουμε μια φωτιά που ξεκίνησε απέναντι από το σπίτι μου και μια άλλη που ξεκίνησε στο ρέμα. Η πρώτη σβήστηκε από εμάς και από τα καναντέρ, η δεύτερη που ήταν νωρίτερα της πρώτης, ήρθε προς το χωριό και μετά δεν ξέρει τι έγινε. Άκουσα στην τηλεόραση ότι οι εμπρηστές χρησιμοποιούσαν τους οδικούς άξονες πετώντας διάφορα και βάζοντας και νέες φωτιές. Έτσι έφθασε η φωτιά στη Ραφήνα. Αυτό πιστεύω και μου φαίνεται λογικό».

Στις 6 Αυγούστου, οι ανακριτικοί υπάλληλοι βρήκαν τον μάρτυρα που επικαλέστηκε ο ύποπτος, ότι τον είχε πάρει τηλέφωνο, ο οποίος με την κατάθεσή του κατέρριψε το όποιο «σκηνικό αθώωσης» επιχειρούσε να κατασκευάσει: «Δεν είδα άλλη εστία φωτιάς. Κάλεσα δύο φορές τον Κ.Α. μετά την πυρκαγιά αλλά δεν απάντησε. Δεν μίλησα τηλεφωνικά μαζί του καθόλου. Τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά την φωτιά τον συνάντησα να περπατάει στην οδό Νταού Πεντέλης. Ήμουν μαζί με την γυναίκα μου και σταμάτησα το αυτοκίνητο. Μου είπε τότε πως δεν μπορεί η φωτιά να πήγε στο Νέο Βουτζά διότι την είχαν περιορίσει και θεωρούσε πως αυτή ήταν άλλη φωτιά και έδειχνε σχεδόν σίγουρος γι΄ αυτό. Εγώ του είπα ότι η φωτιά ήταν μία που επεκτάθηκε»…  

Η αυτοψία-πραγματογνωμοσύνη

Τριάντα έξι μέρες (23 Ιουλίου-27 Αυγούστου) διήρκεσε η αυτοψία-πραγματογνωμοσύνη του Πυροσβεστικού Σώματος για να καταλήξει ότι η φωτιά ξεκίνησε στις… 16:39:54 της 23ης Ιουλίου 2018. Μέσα από την αυτοψία προκύπτει ο εντοπισμός του σημείου έναρξης και πιθανής αιτίας της πυρκαγιάς, καθιστώντας ως βασικό ύποπτο τον 65χρονο κάτοικο στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρήκαν μπροστά τους. 

Καταγράφονται οι αποστάσεις και οι διαδρομές προς το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και τα αντίξοα… μετεωρολογικά φαινόμενα. Επίσης, κάνει μια «απλή» καταγραφή των καμένων εκτάσεων, ζημιών αλλά και… 97 νεκρών, που ήταν τότε, με την ολοκλήρωση της αυτοψίας, ενώ «… υπήρχε μεγάλος αριθμός τραυματιών, ενώ κάηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ζώων και πτηνών, οικόσιτων και μη».

«Κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς προέκυψε διότι κάηκε δασική έκταση 12.600 στρεμμάτων, ενώ κίνδυνος σε άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα προέκυψε, αφού η πυρκαγιά προκάλεσε πολλά θύματα, τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες» καταλήγει η αυτοψία… 17 σελίδων του Πυροσβεστικού Σώματος, που εμπεριέχεται στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας, σημαντικό μέρος της οποίας δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος».
 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ