Μέρκελ στην Αθήνα: Κλείνουν μετρό και δρόμοι - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σε φρούριο μετατρέπεται το κέντρο της Αθήνας ενόψει της επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα

Οπως ανέφεραν οι επικεφαλής της αστυνομίας, τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι ανάλογα με εκείνα της επίσκεψης του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Η Γερμανίδα πολιτικός αναμένεται στη χώρα μας γύρω στις 17:30 και το πρόγραμμά της έχει ως εξής:

 • Στις 18:10 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
 • Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

 • Στις 09:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Αργότερα θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές.
 • Στις 14:00 θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία.
 • Η Άνγκελα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή στις 16:30.

Κλειστοί δρόμοι και σταθμοί

 • Σήμερα στις 16:00 θα κλείσει ο σταθμός EYAΓΓEΛIΣMOΣ, ενώ στις 16:30 θα ακολουθήσουν οι σταθμοί KATEXAKH, MEΓAPO MOYΣIKHΣ και  ΣYNTAΓMA.
 • Αύριο (Παρασκευή), ο σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ θα παραμείνει κλειστός από τις 08:30 έως τις 11:30. Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις. 

Οπως έγινε γνωστό, απαγορεύτηκαν με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Ανδρέα Βασιλοπουλου, οι πορείες και συγκεντρώσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Αθήνας, αλλά και στα περίχωρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη χώρα μας, της καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η απαγόρευση δεν επηρεάζει την συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί από διάφορες παρατάξεις και συλλογικότητες του αριστερού χώρου για τις 18.00 το απόγευμα στα Προπύλαια, καθώς αυτά δεν είναι μέσα στην ζώνη απαγόρευσης - δεν θα επιτραπεί όμως η πορεία προς το Σύνταγμα, που επίσης έχουν προαναγγείλει οι διοργανωτές, καθώς το όριο που τίθεται είναι η οδός Αμερικής.

Επηρεάζει επίσης την προγραμματισμένη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στον Ευαγγελισμό, καθώς το σημείο είναι μέσα στον «δακτύλιο» της απαγορευμένης ζώνης που έχει οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ και επομένως δεν θα επιτραπεί η συγκεκριμένη συγκέντρωση.

Ζώνες απαγόρευσης κάθε συγκέντρωσης και πορείας, έχουν οριστεί επίσης στον κρατικό αερολιμένα και κατά μήκος της Αττικής οδού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου θα διαμείνει η κ. Μέρκελ, καθώς και στο Χαλάνδρι και Μαρούσι, όπου η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφθεί την Παρασκευή το σπίτι του Γερμανού πρέσβη και την Γερμανική Σχολή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του Αττικάρχη, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες ως εξής:

 • Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 13:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/ λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας) - δεξιά Αλεξάνδρας - αριστερά Πανόρμου - αριστερά Κηφισίας - δεξιά Δημ. Βασιλείου - Πλατεία Αγίας Σοφίας - συνέχεια Γρηγ. Ξενοπούλου - δεξιά Λ. Μεσογείων - αριστερά Π. Κανελλοπούλου - δεξιά Κοκκινοπούλου - συνέχεια Γκανογιάννη - συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου - συνέχεια Ούλοφ Πάλμε - συνέχεια Υμηττού - δεξιά Ηλιουπόλεως - συνέχεια Καρέα - αριστερά Τιμολέοντος - συνέχεια Βούρβαχη - συνέχεια Χατζηχρήστου - συνέχεια Ροβέρτου Γκάλι - συνέχεια Αποστόλου Παύλου - δεξιά Αγίων Ασωμάτων - δεξιά Ερμού - αριστερά Αιόλου - δεξιά Κολοκοτρώνη - συνέχεια Αμερικής - αριστερά Σόλωνος - δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.
 • Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 16:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019:
 1. Στην περιοχή του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς/ Λεωφόρους: Λ. Κ. Καραμανλή (από συμβολή με οδό Ακτής) - συνέχεια Αθηνάς - αριστερά Λ. Βάρης/ Βάρκιζας - δεξιά Ελευθερίας - συνέχεια Φλέμινγκ - δεξιά Βάρναλη - αριστερά Αθηνάς - δεξιά Κρόνου - δεξιά Ηλίου - συνέχεια Ακτής (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κ. Καραμανλή), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.
 2. Στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και κατά μήκος της Αττικής Οδού και της Περιφερειακής Υμηττού σε βάθος ακτίνας -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν των τμημάτων των εν λόγω οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.
 • Από 06:00 ώρα της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 24:00 ώρα της ιδίας, στην περιοχή του δήμου Πειραιώς που περικλείεται από τις οδούς/ λεωφόρους: Νεωρίων (από συμβολή με Ακτή Μουτσοπούλου) - δεξιά Τζαβέλλα - δεξιά Λ. Αλ. Παπαναστασίου - συνέχεια Λ. Β. Παύλου - συνέχεια Ακτή Κουντουριώτου - συνέχεια Ακτή Μουτσοπούλου (μέχρι τη συμβολή με οδό Νεωρίων), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.
 • Από 06:00 ώρα της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την 16:00 ώρα της ιδίας:
 1. Στην περιοχή του δήμου Αμαρουσίου που περικλείεται από τις οδούς/ λεωφόρους: Λ. Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη (από συμβολή με Λ. Κηφισίας) - δεξιά Πιτταρά - δεξιά Αμαρυσίας Αρτέμιδος - συνέχεια Παραδείσου - δεξιά Αιγιαλείας - δεξιά Κατίνας Παξινού - συνέχεια Καλομοίρη - δεξιά Ριζαρείου (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.
 2. Στην περιοχή του δήμου Χαλανδρίου που περικλείεται από τις οδούς/ λεωφόρους: Λ. Κηφισίας (από τη συμβολή με τη Λ. Εθνικής Αντιστάσεως) - δεξιά Παλαιολόγου - δεξιά Εθνικής Αντιστάσεως - αριστερά Ιωάννου Αποστολόπουλου - δεξιά Τζαβέλλα - αριστερά Εθνικής Αντιστάσεως (μέχρι τη συμβολή με Λ. Κηφισίας), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων και πεζοδρομίων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών.

Προστασία από 2.000 αστυνοµικούς

∆ρακόντεια θα είναι τα µέτρα ασφαλείας σήµερα στην Αθήνα εν όψει της επίσκεψης της Γερµανίδας καγκελάριου, Ανγκελα Μέρκελ. Επειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις ανώτατων και ανώτερων αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ. στη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αττικής, οριστικοποιήθηκε αργά χθες το απόγευµα το σχέδιο που θα εφαρµόσουν οι Αρχές, το οποίο περιλαµβάνει την κινητοποίηση 2.000 αστυνοµικών από διάφορες υπηρεσίες.

Σε εγρήγορση βρίσκονται υπηρεσίες όπως η Αντιτροµοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια και το Τµήµα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισµών. Η καγκελάριος της Γερµανίας θα φτάσει στο αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» µε πολυάριθµη φρουρά, ενώ εδώ και ηµέρες βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη «ειδικών» γερµανικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας  µε τους αρµόδιους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Πλέγµα ασφαλείας

Τόσο οι Γερµανοί όσο και οι Ελληνες αστυνοµικοί θα δηµιουργήσουν, εκτός των άλλων, ηλεκτρονικό πλέγµα ασφαλείας στα σηµεία όπου θα βρεθεί η Μέρκελ, προκειµένου να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης ύποπτου αντικειµένου από αέρος. Σήµερα η Αστυνοµία θα «αποστειρώσει» όλους τους δρόµους από τους οποίους θα περάσει η αυτοκινητοποµπή της καγκελαρίου και ολόκληρη την περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μαξίµου, όπου θα βρεθεί το µεσηµέρι.

Δρακόντεια είναι ήδη από χθες και τα µέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο όπου θα διαµείνει η καγκελάριος στα νότια προάστια της Αθήνας, όπως και στη γερµανική πρεσβεία και στις µεγάλες εταιρείες γερµανικού ενδιαφέροντος. Αστυνοµικές πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι οι Αρχές δεν φοβούνται τόσο κάποια τροµοκρατική επίθεση, όσο κάποια αιφνιδιαστική καταδροµική ενέργεια από οµάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Παράλληλα, αναµένεται να απαγορευτούν µε απόφαση της ΓΑΔΑ οι πορείες και οι συγκεντρώσεις σε διάφορα σηµεία του κέντρου των Αθηνών.

Δείπνο με τον Τσίπρα στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά

Στις 8:00 μ.μ. θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ θα δειπνήσουν στο εστιατόριο «Πανόραμα», το οποίο βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά, ένα εστιατόριο, που έχει «πιάτο» τη θάλασσα και «κοιτάει» προς τα Νότια Προάστια.

Στο δείπνο θα παραστούν 10 άτομα, ενώ ζητήθηκε από την επιχείρηση, το εστιατόριο να είναι πριβέ μετά τις 17.00 για λόγους ασφαλείας. Η γερμανική πρεσβεία «άναψε το πράσινο φως» κι έτσι, το αίτημα της Μέρκελ για ένα ήσυχο μέρος, μακριά από τη... βαβούρα, έγινε αποδεκτό.

Οι λόγοι της επίσκεψης της Μέρκελ

Πολλαπλά και πολυσήµαντα µηνύµατα περιέχει η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ σήµερα (10/1) στην Αθήνα. Υπογραµµίζει το σταθερό ενδιαφέρον του Βερολίνου για τα Βαλκάνια και µάλιστα σε µία στιγµή όπου στην περιοχή τείνει να κυριαρχήσει ο γεωπολιτικός ανταγωνισµός ΗΠΑ και Ρωσίας. Η σταθεροποίηση των Βαλκανίων είναι ίσως αυτή τη στιγµή το µόνο ευρωπαϊκό µέτωπο που θέλει και µπορεί η Γερµανία να ηγηθεί µιας ευρύτερης ευρωπαϊκής περιφερειακής θεώρησης. Παρόλο που οι  προσχωρήσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ των χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων αντιµετωπίζονται ως 2 συνιστώσες µιας κοινής ευρωατλαντικής διαδικασίας, είναι φανερό ότι η επιθετική πολιτική Τραµπ απέναντι στην ΕΕ και κυρίως στη Γερµανία παράγει έναν ανταγωνισµό Ουάσιγκτον-Βερολίνου για τη συνολική επιρροή στα ∆υτικά Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο βλέπουν και αναλύουν στο Βερολίνο τη Συµφωνία των Πρεσπών ως υποδειγµατική επιλογή εκκαθάρισης διµερών εκκρεµοτήτων την ώρα που επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για τα υπόλοιπα ανοικτά µέτωπα αστάθειας της πρώην Γιουγκοσλαβίας:

Κατά κύριο λόγο, για τη δύσκολη αναζήτηση εξοµάλυνσης ανάµεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο, που έχει φέρει στην επιφάνεια ακόµα και προτάσεις για αλλαγή συνόρων ανάµεσα στις δύο χώρες µε στόχο την εθνική οµογενοποίηση, πρόταση που έχει προκαλέσει τις αντιρρήσεις και την ανησυχία της γερµανικής κυβέρνησης. Με τη στήριξη της Συµφωνίας των Πρεσπών στο Βερολίνο θεωρούν ότι δεν επιβραβεύουν απλώς την υπέρβαση µιας διαµάχης δεκαετιών, αλλά στέλνουν και µια προειδοποίηση για τους κινδύνους αναδίπλωσης στον εθνικισµό και στον αλυτρωτισµό, δύο απειλές που σκιάζουν τον ορίζοντα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ετσι κατά παράδοξο τρόπο τα Βαλκάνια στις αρχές του 2019 γίνονται για τη Γερµανία το κατ’ εξοχήν, αν όχι το µόνο, πεδίο θετικής ευρωπαϊκής δραστηριοποίησης αλλά και προώθησης των εθνικών συµφερόντων του Βερολίνου. Είναι προφανές ότι η Γερµανία µε την επανενεργοποίηση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, επενδύει σε κυρίαρχη περιφερειακή επιρροή, και όχι µόνο:

Παρούσα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Γερµανία επιδιώκει να διαδραµατίσει τον ρόλο του ενδιάµεσου ανάµεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, που ανταγωνίζονται για τη δηµιουργία δικών τους ζωνών επιρροής.

Ετσι από µια ειρωνεία της Ιστορίας τα Βαλκάνια βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της γερµανικής εξωτερικής πολιτικής, ως καθυστερηµένη διάψευση της γνωστής φράσης του καγκελαρίου Βίσµαρκ ότι «τα Βαλκάνια δεν αξίζουν τα κόκαλα ούτε ενός Ποµερανού γρεναδιέρου (Γερµανού Στρατιώτη)».

Οµως είναι σαφές επίσης ότι η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, κύριο στίγµα της οποίας είναι η στήριξη και η επιβράβευση της Συµφωνίας των Πρεσπών, εντάσσεται στο πλαίσιο µιας σειράς πρωτοβουλιών στην ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική µε τις οποίες η αποχωρούσα καγκελάριος θέλει να εξασφαλίσει την ιστορική της υστεροφηµία, καθώς δεν είναι δεδοµένο ότι θα µπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία της στην καγκελαρία µέχρι τη λήξη της, τον Σεπτέµβριο του 2021.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ