«Πράσινο λίφτινγκ στη Βουλή»-Τι αλλάζει
Ξεκίνησε η αντικατάσταση της οροφής που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Πράσινο λίφτινγκ στη Βουλή»-Τι αλλάζει

Τελευταία Ενημέρωση

Με πυρετώδεις ρυθμούς έχει ξεκινήσει η επιχείρηση μεταμόρφωσης του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων που θα δώσει νέα πνοή σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας, που έχει μείνει ανέπαφο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. 

Το άνευ προηγουμένου έργο αντικατάστασης της γυάλινης οροφής 400 τετραγωνικών μέτρων που προστατεύει το χαρακτηριστικό βιτρό της αίθουσας της Ολομέλειας θα εκσυγχρονίσει το κτίριο, επιλύοντας τα μεγάλα προβλήματα στεγάνωσης, συντήρησης και ασφάλειας που αντιμετωπίζει, και θα προσθέσει πολλές ακόμα δεκαετίες ζωής στο μεγαλύτερο νεοκλασικό κτίριο της πρωτεύουσας.

Συγκρίνοντας την υπάρχουσα στέγη με τις τρισδιάστατες (φωτορεαλιστικές) εικόνες της νέας που παραχώρησαν στο «Έθνος της Κυριακής» η τεχνική υπηρεσία της Βουλής και η ανάδοχος εταιρεία, φαίνεται με την πρώτη ματιά το μέγεθος της αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης που θα προσφέρει το φιλόδοξο έργο.

Η φολιδωτή γυάλινη στέγη, που θα τοποθετηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα στοιχίσει 1,35 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει την απαραίτητη προστασία του βιτρό της Ολομέλειας από τη βροχή που σήμερα είναι ελλιπής λόγω μεγάλων φθορών που έχει υποστεί. Τα προβλήματα στεγάνωσης της παλιάς στέγης είναι τόσο εκτεταμένα που σε έντονες βροχοπτώσεις το νερό της βροχής έχει περάσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια μέσα από τον γυάλινο θόλο της Ολομέλειας. Μόλις τον περασμένο μήνα είχε σημάνει συναγερμός στην τεχνική υπηρεσία της Βουλής όταν το νερό της βροχής έσταζε πάνω στα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ και επιστρατεύθηκαν καλύμματα για να προστατευτούν τα ακριβά μηχανήματα του νέου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που έχει εγκατασταθεί. Λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στη στέγη τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα με προσωρινές λύσεις, όπως την τοποθέτηση κουβάδων πάνω από το βιτρό και την εφαρμογή χυτής πολυουρεθάνης για στεγάνωση, που όμως είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη της μεγαλύτερης επιφάνειας των υαλοπινάκων της στέγης μην επιτρέποντας στο φυσικό φως να περνάει στην Ολομέλεια μέσα από τον θόλο.

Θεμελιώθηκε το 1836

Η νέα στέγη 400 τετραγωνικών μέτρων θα καλύψει ακόμα μία μεγάλη αδυναμία του κτιρίου, το οποίο θεμελιώθηκε το 1836, που αφορά στη συντήρηση του στεγάστρου και του ιστορικού βιτρό, που επίσης είναι σήμερα αδύνατη. Ο θόλος (βιτρό) κατασκευάστηκε το 1934, κατά τις εργασίες μετατροπής των Παλαιών Ανακτόρων, και έκτοτε έχουν γίνει περιορισμένες επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης. Μάλιστα η πολυπλοκότητα της κατασκευής παρουσιάζει μια σειρά από προβλήματα και κινδύνους που καθιστούν αναγκαία την πλήρη αποκατάστασή της. 

Τη γυάλινη στέγη στηρίζει ένας -ετοιμόρροπος πλέον- μεταλλικός σκελετός, από τον οποίον κρέμεται και το βιτρό της Ολομέλειας. Πριν από περίπου πέντε χρόνια αποκάλυψε τις αδυναμίες του και λίγο έλειψε να αποβούν μοιραίες: μια υπάλληλος της Βουλής που είχε ανέβει στην ταράτσα προκειμένου να ελέγξει την κατάστασή της κινδύνευσε να πέσει στο κενό όταν υποχώρησε τμήμα της γυάλινης οροφής λόγω του βάρους από το νερό της βροχής που είχε συγκεντρωθεί. Μάλιστα την ώρα του ατυχήματος η Ολομέλεια συνεδρίαζε και κομμάτια γυαλιού έπεσαν δίπλα σε υπουργικά έδρανα, με τους βουλευτές και υπουργούς να κοιτούν έντρομοι τη γυναίκα που κρεμόταν στο κενό και προσπαθούσε να κρατηθεί από την οροφή. Λόγω της κακής κατάστασης του μεταλλικού σκελετού, τεχνικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού θα μπορούσε ακόμα και να πέσει το βιτρό μέσα στην Ολομέλεια. Από τις εκτεταμένες εργασίες μετατροπής των Παλαιών Ανακτόρων του Οθωνα σε Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είχε υπάρξει καμία μεγάλη παρέμβαση στο κτίριο, που σχεδιάστηκε από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκέρτνερ. 

Τώρα ο περιβάλλων χώρος του ιστορικού κτιρίου έχει μετατραπεί ξανά -88 χρόνια αργότερα- σε ένα τεράστιο εργοτάξιο και ένας κολοσσιαίος γερανός έχει προστεθεί στον ορίζοντα του κέντρου της Αθήνας για να υλοποιήσει το έργο, που μελετάται εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» η ανάδοχος εταιρεία του έργου ΕΡΓΟΣΥΝ, η οποία ειδικεύεται σε ειδικά τεχνικά έργα και αποκαταστάσεις ιστορικών κτιρίων, «το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας, μεγάλες δυσκολίες προσέγγισης και πρόσβασης, ενώ απαιτεί ιδιαίτερα μηχανικά μέσα και υψηλή εξειδίκευση και ειδική εμπειρία». «Είναι ένα έργο που έχει δύο πολύ μεγάλες δυσκολίες. Η πρώτη είναι ότι γίνεται σε ένα κτίριο που βρίσκεται σε λειτουργία και η δεύτερη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει κανείς από το εσωτερικό για να επισκευάσει την οροφή, όπως γίνεται συνήθως» σχολίασε στο «Εθνος της Κυριακής» ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής, Παναγιώτης Πολυχρονόπουλος. Για την εκτέλεση των εργασιών έχουν στηθεί δύο εργοτάξια, ένα στο ισόγειο στο πίσω μέρος του κτιρίου της Βουλής και ένα στο δώμα, ενώ έχουν επιστρατευθεί ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς οικοδομικούς γερανούς (65 μέτρων) και μια μοναδική στο είδος της γερανογέφυρα μήκους 30 μέτρων που θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα στην οροφή.

Επικίνδυνη επιχείρηση

Η ενίσχυση της μεταλλικής κατασκευής και η τοποθέτηση του νέου υαλοπετάσματος της οροφής θεωρείται μια δύσκολη και επικίνδυνη επιχείρηση που απαιτεί πολύ προσεκτικούς χειρισμούς: ειδικά εκπαιδευμένοι εναερίτες, δεμένοι με σχοινιά και ζώνες ασφαλείας, θα αφαιρούν ένα ένα τα υπάρχοντα τζάμια και θα κλείνουν τα κενά με προσωρινή στέγαση, μέχρι να τοποθετηθούν οι νέοι θερμομονωτικοί υαλοπίνακες ασφαλείας. Oι εργασίες, που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο (οι εργασίες θα διακοπούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο), περιλαμβάνουν τη συντήρηση και ενίσχυση του μεταλλικού φορέα της στέγης και την αντικατάσταση του υφιστάμενου παλαιού μεταλλικού υαλοστασίου της οροφής με υαλοπέτασμα αλουμινίου και ειδικούς διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες ασφαλείας. Επίσης θα εγκατασταθούν κατασκευές (ειδικά φορεία συντήρησης) οι οποίες θα παραμείνουν ώστε να χρησιμοποιούνται για να γίνονται μελλοντικές εργασίες με ασφάλεια, θα αντικατασταθούν τα κουφώματα, θα βελτιωθούν ο αερισμός και ο φωτισμός της οροφής και θα ανακαινιστούν τα επιχρίσματα του στεγάστρου εσωτερικά και εξωτερικά. 

«Με την ολοκλήρωση του έργου αφενός θα επιλυθούν τα προβλήματα στεγανότητας της αίθουσας της Ολομέλειας και αφετέρου η αίθουσα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά» σημείωσε ο διευθυντής του έργου, πολιτικός μηχανικός της ΕΡΓΟΣΥΝ, Ιωάννης Μπουλούγαρης, ο οποίος ανέφερε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την εταιρεία μας η ανάληψη και η εκτέλεση του έργου αυτού, σε ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά κτίρια της χώρας». Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Πολυχρονόπουλος, η ενεργειακή αναβάθμιση της Βουλής θα κορυφωθεί με ένα δεύτερο έργο, για το οποίο αναμένεται στο επόμενο διάστημα η έγκριση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ (3 εκατ. ευρώ). 

Στόχος της τεχνικής υπηρεσίας της Βουλής είναι να μειώσει το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα του νεοκλασικού κτιρίου και να το ανεβάσει κατά μία ενεργειακή κατηγορία. Το έργο θα περιλαμβάνει νέα συστήματα κλιματισμού, μόνωση της ταράτσας και αλλαγή των κουφωμάτων, «αλλαγές οι οποίες θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τον χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου».

Το νεοκλασικό τριώροφο οικοδόμημα σχεδιάστηκε ως το βασιλικό ανάκτορο του Όθωνα, από τον οποίον κατοικήθηκε από το 1843 έως το 1862 και στη συνέχεια από τον βασιλιά Γεώργιο Α' και την οικογένειά του έως το 1922. Η απόφαση για τη μετατροπή των Παλαιών Ανακτόρων σε Κοινοβούλιο ελήφθη από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1929, και τον επόμενο χρόνο το κτίριο εκκενώθηκε για να αρχίσουν οι εργασίες για τη νέα του χρήση βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή.

Προστασία και από drones

Και από εισβολή... drones θέλουν να θωρακίσουν την Ολομέλεια οι τεχνικοί της Βουλής. Η νέα φολιδωτή γυάλινη στέγη, που θα τοποθετηθεί σε ύψος 25 μέτρων, θα αποτελείται από δεκάδες υαλοπίνακες υψίστης ασφαλείας (anti-burglar) που θα κάνουν αδύνατη τη διάρρηξή της (ο βαθμός ασφαλείας των τζαμιών απαγορεύεται να δημοσιοποιηθεί για λόγους ασφαλείας). Μάλιστα στο παρελθόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προταθεί και η προσθήκη αντιπυραυλικής προστασίας στη γυάλινη οροφή, ωστόσο απορρίφθηκε δεδομένου ότι το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει αντίστοιχη προστασία. 

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ