Elia Ermou Athens Hotel

Ζώνη κατοικίας: Ολοταχώς προς το... κέντρο της Αθήνας οι επενδύσεις

Τελευταία Ενημέρωση
Η διάθεση µεγάλων κεφαλαίων για νέα ξενοδοχεία και µετασκευή κτιρίων γραφείων σε οικιστικά συγκροτήµατα, ένα βήµα προς την αστική αναγέννηση

Τις λιγοστές καλές θέσεις που έχουν αποµείνει στο κέντρο της Αθήνας σπεύδουν να καταλάβουν οι επενδυτές της ελληνικής αγοράς ακινήτων, µε την τάση, αν και σε ηπιότερους ρυθµούς, της µετασκευής κενών κτιρίων σε κατοικίες να συνεχίζεται. Η σταδιακή µετατροπή της ελληνικής πρωτεύουσας σε τουριστικό προορισµό για όλο τον χρόνο, σε συνδυασµό µε τις χαµηλές τιµές των ελληνικών ακινήτων, σε σύγκριση µε την υπόλοιπη Ευρώπη, και η έλλειψη κατοικιών µε ποιοτικά χαρακτηριστικά στο κέντρο της Αθήνας διατηρούν την εγχώρια αγορά ακινήτων υψηλά στις προτιµήσεις των επενδυτών. Ως εκ τούτου, η κατοικία επανακτά, ύστερα από πολλά χρόνια, την κυριαρχία της στο κέντρο, όπου νέα ξενοδοχεία και συγκροτήµατα κατοικιών έχουν ανοίξει ή βρίσκονται στα σχέδια.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ισχυρή ζήτηση φαίνεται ότι συγκεντρώνει η περιοχή της Οµόνοιας λόγω και του µεγάλου αριθµού παλιών και κενών προς αξιοποίηση κτιρίων. Eτσι, ο αµερικανικός όµιλος Marriott προγραµµατίζει την κατασκευή του δεύτερου στην Ελλάδα ξενοδοχείου µε το σήµα «Moxy», έχοντας, πρόσφατα, εγκαινιάσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα το «Moxy Patra Marina», που διαθέτει 116 δωµάτια. Στην Οµόνοια το «Moxy», που θα αποτελεί επένδυση 18 εκατ. ευρώ, εκτιµάται ότι θα αναπτυχθεί, µε ορίζοντα τον ∆εκέµβριο 2020-Μάρτιο 2021, στην οδό Σταδίου 65, στη θέση του Σαρόγλειου Μεγάρου. Το οκταώροφο κτίριο, που είναι συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταµείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωµατικών Ενόπλων ∆υνάµεων µε ποσοστά 62% και 38%, αντίστοιχα, και παρέµενε κλειστό, για πολλά χρόνια, µίσθωσε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand για χρονικό διάστηµα 25 ετών.

Εδώ και µερικές εβδοµάδες, τη λειτουργία του έχει ξεκινήσει το «Academia of Athens», που βρίσκεται στη συµβολή των οδών Ακαδηµίας και Οµήρου 19 και διαθέτει 60 δωµάτια. Πρόκειται για ένα ακόµη brand του οµίλου Marriott, ενώ το κτίριο, όπου έχει αναπτυχθεί το ξενοδοχείο, ανήκει στο Ναυτικό Αποµαχικό Ταµείο, το οποίο, ύστερα από διαγωνισµό, έχει µισθωθεί από τη λιβανέζικων συµφερόντων εταιρεία Yazbek Hotel Establishment. Το project είναι επένδυση ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, µε τον µισθωτή να καταβάλλει, µηνιαίως, 100.000 ευρώ.

akadimia.jpg
Academia of Athens

Σε σύγχρονο ξενοδοχείο θα µετατραπεί και το κτίριο (πρώην «Εσπέρια») επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, που έχει εκµισθωθεί σε έναν από τους µεγαλύτερους οµίλους φιλοξενίας του Ισραήλ, στα Fattal Hotels. Το σχήµα κατέθεσε προσφορά µε µηνιαίο ενοίκιο 95.800 ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο έναντι του αρχικά ζητούµενου, ύψους 54.000 ευρώ.

Η οδός Ερµού δεν θα µπορούσε να απουσιάζει από τον χάρτη των νέων ξενοδοχείων, µε το τετράστερο «Elia Ermou Athens Hotel»,που διαθέτει 123 δωµάτια και εννέα σουίτες, να µετρά λίγους µήνες λειτουργίας. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Μία ακόµη από τις τελευταίες αφίξεις είναι το «Niche Hotel», το οποίο αποτελεί τη µετασκευή επταώροφου κτιρίου γραφείων, στη συµβολή της Λεωφόρου Συγγρού µε την οδό Βούρβαχη, σε ξενοδοχειακή µονάδα µε 37 δωµάτια και 73 κλίνες. Κοντά στον άξονα που συνδέει την Αθήνα µε τα νότια προάστια, στην οδό Φαλήρου, βρίσκεται και το «Athens BC Hotel», που αναµένεται να κόψει κορδέλα το προσεχές διάστηµα.

Από το κύµα της δυναµικής επέλασης του κατοικείν στο κέντρο της Αθήνας δεν θα µπορούσαν να λείπουν τα boutique hotels, τα µικρά, δηλαδή, αστικά ξενοδοχεία που διαθέτουν µικρό αριθµό δωµατίων και διατηρούν συγκεκριµένο αρχιτεκτονικό ύφος. Στη λίστα ανήκουν το «Athens 4», που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από µερικούς µήνες σε πενταώροφο κτίριο, εµβαδού 900 τετραγωνικών µέτρων στην οδό Πολυκλείτου 4. Το ξενοδοχείο έχει αναπτυχθεί από την Celetrum, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της το «18 Micon Str». Η ίδια εταιρεία, πρόσφατα, εξασφάλισε το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης από επαγγελµατικούς χώρους σε κατοικία τριώροφου κτιρίου στη συµβολή των οδών Αγίων Ασωµάτων 10 και Τουρναβίτου 2. Το τελευταίο αναµένεται να ανοίξει τις πύλες του το καλοκαίρι του 2020.

athens4.jpg
Athens 4

Ενα ακόµη αστικό ξενοδοχείο 45 δωµατίων, που αναµένεται να ανοίξει σύντοµα τις πύλες του και ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Intrakat, είναι το «Athens Town House», στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5. Η τεχνική εταιρεία έχει αναλάβει την 20ετή µίσθωση του τριώροφου διατηρητέου κτιρίου του Μετοχικού Ταµείου Στρατού έναντι µηνιαίου µισθώµατος 40.000 ευρώ.

Το ιστορικό τρίγωνο επέλεξε και το boutique hotel «Blend», που διαθέτει 24 δωµάτια και βρίσκεται επί των οδών Αιόλου και Βύσσης 2, έχοντας πάρει τη θέση του Μεγάρου Παυλίδη, όπου στεγαζόταν το «Γλυκισµατοποιείο Παυλίδη».

blend.jpg
Blend

Με τους επενδυτές να δίνουν σταθερά ψήφο εµπιστοσύνης στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Σαρρή 40 έχει αναπτυχθεί το boutique ξενοδοχείο «The Foundry», που διαθέτει 12 δωµάτια. Εχει αναπτυχθεί στη θέση κτιρίου του 1930, που, αρχικά, αποτελούσε επέκταση των στάβλων των συγκοινωνιών της Αθήνας. Αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται να σχεδιάζει σε εξαώροφο κτίριο 1.705 τ.µ. στην οδό Σαρρή 26 τη δηµιουργία ξενοδοχείου. Στην ίδια περιοχή και συγκεκριµένα στην οδό Ηβης θα αναπτυχθεί πενταώροφο ξενοδοχείο στη θέση κτιρίου γραφείων, που βρίσκεται στην κυριότητα της εταιρείας Ελληνική Φιλοξενία Σουίτες-∆ιαµερίσµατα.

foundry.jpg
The Foundry

Ακόµη στην οδό Νίκης ξεκίνησε, πριν από λίγες ηµέρες, τη λειτουργία του το ξενοδοχείο «Urban Frame», που διαθέτει 15 δωµάτια και ανήκει στη HotelKeys, θυγατρική εταιρεία του Οµίλου HotelBrain. Ο τελευταίος διαθέτει χαρτοφυλάκιο 200 και πλέον ξενοδοχειακών µονάδων υπό διαχείριση, σε 70 προορισµούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ισραηλινός αέρας στου Ψυρρή

Πεδίο δράσης για ξένους επενδυτές αποτελούν και τα έργα της αλλαγής χρήσης κτιρίων γραφείων σε κατοικίες. Η Ficus Investments είναι µία από τις εταιρείες από το Ισραήλ που αναζητεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων επενδυτικές ευκαιρίες, δίνοντας έµφαση στην απόκτηση, σε χαµηλές τιµές, κτιρίων γραφείων ή πολυκατοικιών. Αυτό το διάστηµα, η εταιρεία προχωράει, µέσω ελληνικής θυγατρικής, στη µετασκευή τριώροφου κτιρίου στην οδό Σαρρή στην περιοχή του Ψυρρή σε συγκρότηµα κατοικιών µε στόχο την πώλησή τους και στη συνέχεια τη βραχυχρόνια µίσθωσή τους (για λογαριασµό του νέου ιδιοκτήτη).

Στο τιµόνι της Ficus βρίσκονται οι Ισραηλινοί Μπάρακ Μπαούµ και Γκαλ Νίνιο. Ο πρώτος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ενώ, παλαιότερα, είχε διατελέσει CEO της Euromat, µε αντικείµενο την τοποθέτηση αυτοµατοποιηµένων συστηµάτων διαχείρισης καυσίµων. Συµµετέχει ακόµη στο διοικητικό συµβούλιο της επενδυτικής εταιρείας Blue Oak Investments, ενώ στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν στην αµερικανική αγορά ακινήτων. Ο Νίνιο δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία στην αγορά ακινήτων του Ισραήλ, ενώ επικεντρώνεται στην υλοποίηση εγχειρηµάτων αστικής αναγέννησης. Ισραηλινών συµφερόντων είναι και εταιρεία που αναµένεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να προχωρήσει το προσεχές διάστηµα στη µετασκευή κτιρίου γραφείων σε κατοικίες στην οδό Εµµανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια, µε στόχο τη βραχυπρόθεσµη ενοικίασή τους.

Στο «παιχνίδι» μπαίνει και η ΕΤΑΔ

Τη συγκυρία κατά την οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί, επιδιώκει να εκµεταλλευτεί και η Εταιρεία Ακινήτων Δηµοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, πουλάει, µέσω του e-publicrealestate, διαµερίσµατα µε χαµηλή τιµή εκκίνησης. Από τη λίστα των προς πώληση ιδιοκτησιών της ΕΤΑΔ ξεχωρίζει µία πολυκατοικία, επιφάνειας 1.260 τ.µ., που βρίσκεται στην οδό Μαλέα 5, στην Καλλιθέα, αποτελείται από 23 διαµερίσµατα, διαθέτει θέα στην Ακρόπολη, βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ και διατίθεται µε τιµή εκκίνησης 820.000 ευρώ. Οι πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι ισχυρό µε τον ηλεκτρονικό διαγωνισµό να ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου. Πάντως, τα φθηνότερα διαµερίσµατα που πουλάει η ΕΤΑ∆ -µε ηµεροµηνία λήξης της δηµοπρασίας τη 13η Ιουνίου- βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, σε τετραώροφη πολυκατοικία στην οδό Κασσάνδρου 101, στη Ρωµαϊκή Αγορά, µε την τιµή εκκίνησης να διαµορφώνεται σε:

  • 23.000 € για διαµέρισµα 2ου ορόφου, επιφάνειας 46 τ.µ.
  • 24.000 € για διαµέρισµα 5ου ορόφου, επιφάνειας 46 τ.µ.
  • 29.000 € για διαµέρισµα 2ου ορόφου, 60 τ.µ., που είναι µισθωµένο
  • 30.000 € για διαµέρισµα 5ου ορόφου, 60 τ.µ.
  • 34.000 € για διαµέρισµα 2ου ορόφου, 72,5 τ.µ., που είναι µισθωµένο
  • 38.000 € για διαµέρισµα 5ου ορόφου, 72,5 τ.µ.

Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε τους όρους των διαγωνισµών, έκαστο ακίνητο µεταβιβάζεται «ως έχει και ευρίσκεται», ενώ εναπόκειται στους ενδιαφερόµενους, φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, να προβούν σε πλήρη νοµικό και/ή τεχνικό έλεγχο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ