Ζακ Κωστόπουλος
(Facebook)

Ζακ Κωστόπουλος: Οι πέντε άγνωστες καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων

Τελευταία Ενημέρωση
Σύμφωνα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα, περισσότερες καταθέσεις τονίζουν ότι ο 33χρονος «κρατούσε το μαχαίρι» μέσα και έξω από το κοσμηματοπωλείο

Στη δικογραφία για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου -που μελετά η Δικαιοσύνη- περιλαμβάνονται πέντε καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων της εισβολής, του ξυλοδαρμού αλλά και της σύλληψης του 33χρονου.  Αυτές οι καταθέσεις, όμως, αντιπαραβάλλονται με την έκθεση ανάλυσης του βίντεο που δείχνει τις σκηνές που σημειώθηκαν στην οδό Γλάδστωνος. 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η έκθεση αποτύπωσης και αντιπαραβολής του βίντεο, που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ., δείχνει να καταγράφονται οι σκηνές ξυλοδαρμού του 33χρονου, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου, έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια.  Σύμφωνα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα, περισσότερες καταθέσεις τονίζουν ότι ο 33χρονος «κρατούσε το μαχαίρι» μέσα και έξω από το κοσμηματοπωλείο.

«Από την ταύτιση των απεικονιζόμενων κινήσεων που καταγράφηκαν στο εξετασθέν βιντεοληπτικό υλικό με καταθέσεις των μαρτύρων και την 3022/9/40499 –ε από 8-10-2018 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ απορρέει ισχυρή πιθανολόγηση τείνουσα στη βεβαιότητα σχετικά με το ότι ο Κωστόπουλος Ζαχαρίας ήρθε σε σωματική επαφή (κατοχή) με το κατασχεθέν αντικείμενο (μαχαίρι)», καταλήγουν δύο αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση.

Ειδικότερα, αυτή συντάχθηκε στις 8 Νοεμβρίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Μέσα σε έξι σελίδες καταγράφεται «δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο» ό,τι απεικονίστηκε στο βίντεο που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά το συμβάν, ενώ συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις πολιτών και αστυνομικών, σε μία προσπάθεια να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που έχασε τη ζωή του ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος, καθώς και για το εάν κρατούσε ή όχι το μαχαίρι, όπως είχε αναφερθεί αρχικά. 

Με βάση τις περιγραφές και των αστυνομικών αναφορών, ο Ζακ Κωστόπουλος «κρατούσε μαχαίρι», ενώ όλες οι επισημάνσεις από τους ένστολους ανέφεραν ότι «είχε ενεργήσει ληστεία με αιχμηρό αντικείμενο». Ταυτόχρονα, στις άγνωστες καταθέσεις αναφέρεται πως ο Ζακ Κωστόπουλος «βρισκόταν σε απόλυτη σύγχυση» και ότι «προσπαθούσε να μαζέψει κοσμήματα από τη βιτρίνα».

«Ληστεία με αιχμηρό αντικείμενο»

Σε ένα αρχικό σημείο της έκθεσης ανάλυσης του βιντεοληπτικού υλικού οι αστυνομικοί που συνέταξαν την έκθεση επισημαίνουν «στο χρονικό διάστημα από 35΄΄ έως το 36΄΄ του βιντεοληπτικού υλικού και ενώ ο Κωστόπουλος Ζαχαρίας κρατάει με τα δύο του χέρια τον πυροσβεστήρα, φαίνεται στο αριστερό του χέρι να προεξέχει ασημίζον μακρόστενο νήσσων αντικείμενο, το οποίο προσομοιάζει απόλυτα με το κατασχεθέν από το σημείο μαχαίρι». 

Επιπρόσθετα, στο συγκεκριμένο σημείο επισημαίνονται και τρεις «παραπομπές από τις εκθέσεις ένορκης εξέτασης των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ», οι οποίες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Και ο δράστης όπως ενημερωθήκαμε έφερε στην κατοχή του αιχμηρό αντικείμενο», «το οποίο είχε ενεργήσει ληστεία με αιχμηρό αντικείμενο στο κοσμηματοπωλείο».

Στη δεύτερη σελίδα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι ο 33χρονος «δεν κατάφερε να σπάσει την πόρτα» και ότι «ανοίγει το συρόμενο παράθυρο του κατώτερου μέρους της βιτρίνας του καταστήματος και προσπαθεί να εξέλθει αυτού». 

Ακόμη ένας αυτόπτης μάρτυρας- καταστηματάρχης της περιοχής είπε πως έφτασε στο σημείο καθώς μία «σερβιτόρα μου είπε ότι έκλεισαν ένα κλέφτη μέσα στο κατάστημα».

Σύμφωνα με την έκθεση των αστυνομικών, στο βίντεο αποτυπώνεται στο χρονικό σημείο 44΄΄ προς 45΄΄ ένα αντικείμενο, το οποίο εκσφενδονίζεται κατά του Ζακ Κωστόπουλου, «χωρίς όμως αυτό να τον πετύχει, το οποίο καταλήγει τελικώς στην προθήκη της βιτρίνας».

Οι καταθέσεις ότι κρατούσε το μαχαίρι

Για περίπου δέκα δευτερόλεπτα (από το 48΄΄ έως το 58΄΄), καταγράφεται στο βίντεο πως τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης φίλος του, «κινήθηκαν εναντίον του». Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρισκόταν εντός του κατώτερου μέρους της βιτρίνας του καταστήματος και «κατάφεραν χτυπήματα κατά της τζαμαρίας και κατά του ίδιου του Κωστόπουλου». Η αστυνομική έκθεση εν συνεχεία πάει ένα δευτερόλεπτο πίσω, τονίζοντας πως «στο χρονικό σημείο 47΄΄ προς 48΄΄», ο 33χρονος ακτιβιστής «εμφαίνεται να κρατά ακόμα στο αριστερό του χέρι το προαναφερόμενο αντικείμενο που έφερε κατά το χρονικό διάστημα από το 35΄΄ έως το 36΄΄ του εξετασθέντος βιντεοληπτικού υλικού».

Παράλληλα, προστίθεται ότι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του τη στιγμή που «προτείνει το αριστερό του χέρι ανοίγοντας ταυτόχρονα την παλάμη του, προκειμένου να προστατευτεί από τα χτυπήματα του … και…., εμφαίνεται το αντικείμενο που κρατά να είναι χρώματος μαύρου στο ένα τμήμα του. (στο σημείο αυτό γίνεται μνεία ότι το κατασχεθέν μαχαίρι διαθέτει μαύρη λαβή)».

Ένας εργαζόμενος σε κατάστημα στην συγκεκριμένη οδό κατέθεσε στους αστυνομικούς ακριβώς τι είδε, με τη συγκεκριμένη ένορκη εξέταση να περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης

Στο συγκεκριμένο σημείο συμπεριλαμβάνονται και τρεις «παραπομπές» από τις εκθέσεις ένορκης εξέτασης τριών αυτοπτών μαρτύρων, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης:

Αυτόπτης μάρτυρας 1: «Έπειτα κρατώντας ένα μαχαίρι στο χέρι του προσπάθησε να βγει έξω αλλά δεν τα κατάφερε γιατί οι δύο άνδρες που στέκονταν έξω από το κοσμηματοπωλείου άρχισαν να τον κλωτσούν στο κεφάλι».

Αυτόπτης μάρτυρας 2: «Ο Κωστόπουλος Ζαχαρίας ενώ ήταν σκυμμένος και προσπαθούσε να βγει έξω από τη βιτρίνα κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι».

Αυτόπτης μάρτυρας 3: «Μόλις προσπάθησε να βγει είδα ότι στο αριστερό του χέρι κρατούσε ένα μαχαίρι».
Ένας εργαζόμενος σε κατάστημα στην συγκεκριμένη οδό κατέθεσε στους αστυνομικούς ακριβώς τι είδε, με τη συγκεκριμένη ένορκη εξέταση να περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης. «Είδα έναν άνδρα μέσα στο κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα να προσπαθεί με έναν πυροσβεστήρα να σπάσει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου, ενώ έξω από το κοσμηματοπωλείο είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος. Επειδή ο συγκεκριμένος άνδρας δεν κατάφερε να σπάσει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου έσπασε με τον πυροσβεστήρα το κάτω μέρος της βιτρίνας», ανέφερε αρχικά ο αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με την κατάθεσή του, που είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

«Έπειτα κρατώντας ένα μαχαίρι στο χέρι του προσπάθησε να βγει έξω αλλά δεν τα κατάφερε γιατί δύο άνδρες που στέκονταν έξω από το κοσμηματοπωλείο άρχισαν να τον κλωτσούν στο κεφάλι, ενώ παράλληλα μία γυναίκα άκουσα πως καλούσε την αστυνομίας. Ο συγκεκριμένος άνδρας παρόλο που δεχόταν χτυπήματα στο κεφάλι προσπαθούσε να μαζέψει κοσμήματα από τη βιτρίνα και δεν άφηνε το μαχαίρι από το χέρι του με αποτέλεσμα να δημιουργεί πανικό στους παρευρισκομένους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος εργαζόμενος. «Μετά από λίγο ήρθε ένας διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο άνδρα και του έβαλε γάζα στο κεφάλι. Ο τραυματίας τον χτύπησε και αφού πήρε ένα σπασμένο γυαλί προσπάθησε να διαφύγει αλλά δεν τα κατάφερε γιατί τον ακινητοποίησαν οι άνδρες της αστυνομίας που μόλις είχαν έρθει», ανέφερε χαρακτηριστικά για τα αμφιλεγόμενα λεπτά κατά τα οποία ο 33χρονος σηκώθηκε και άρχισε να τρέχει.

Εργαζόμενος: «Εγώ κλώτσησα το μαχαίρι»

Ακόμη ένας εργαζόμενος στην περιοχή ανέφερε πως είδε τι ακριβώς συνέβη και πως ήταν εκείνος που «κλώτσησε το μαχαίρι» για να «δείξω στους άλλους που χτυπήσανε το παιδί που είχε βγει από τη βιτρίνα, ότι πλέον δεν έχει μαχαίρι και είναι ακίνδυνος». «Γι’ αυτό κι όλας τους φώναζα να σταματήσουν. Το παιδί φαινόταν χτυπημένο στο λαιμό και έμοιαζε χαμένος, ενώ νομίζω ότι έτρεμε. Φώναξα ξανά ‘’μην κλωτσάτε’’, θα πεθάνει. Εξάλλου τους έλεγα ότι πλέον δεν έχει μαχαίρι. Είχα μπορέσει ο ίδιος να απομακρύνω το μαχαίρι κλωτσώντας το. Προφανώς βγήκε με το μαχαίρι και πέφτοντας αυτό έμεινε ακριβώς δίπλα στο χέρι του», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος άνδρας.

Στο χρονικό σημείο 57΄΄ έως 58΄΄ του βιντεοληπτικού υλικού που ανέλυσαν οι αστυνομικοί, όπως τονίζεται, «εμφαίνεται ο Ζακ Κωστόπουλος να έχει εξέλθει της βιτρίνας του κοσμηματοπωλείου ως αποτέλεσμα των ενεργειών των…. Και….». Επισημαίνεται ακόμη πως από το χρονικό σημείο 01:19 έως και 01:25 «εμφαίνεται κατοχή αντικειμένου από τον…. (σ.σ. ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου) και ακολούθως κίνηση με το αριστερό χέρι η οποία προσομοιάζει με ρίψη αντικειμένου εντός του επί της οδού Γλάδστωνος κοσμηματοπωλείο».

Και σε αυτό το σημείο οι αστυνομικοί που συνέταξαν τη έκθεση συμπεριλαμβάνουν ακόμη τρεις παραπομπές – δύο αυτοπτών μαρτύρων και ενός αστυνομικού:

Αυτόπτης μάρτυρας 3 (σ.σ. το ίδιο πρόσωπο με την τελευταία προειρημένη μαρτυρία): «Ο… (σ.σ. μεσίτης ) που προφανώς το είχε δει και αυτός του έσκυψε του έστριψε το χέρι και του έπεσε το μαχαίρι στο πεζοδρόμιο. Στη συνέχεια το πήρε ο… (σ.σ. μεσίτης ) και το πέταξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο».

Αυτόπτης μάρτυρας 4: «Ακριβώς μετά, ένας από τους άντρες που βρίσκονταν εκεί, όχι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, αλλά ο άλλος άνδρας που φαίνεται στο βίντεο να χτυπάει το παιδί, πήρε το μαχαίρι και το πέταξε ξανά μέσα στο μαγαζί».

Αστυνομικός Ομάδας Ζ: «Ένας πολίτης, ο οποίος μου παρουσιάστηκε ως ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου με προσέγγισε και μου είπε ότι το μαχαίρι που είχε στην κατοχή του ο δράστης βρίσκεται στο πάτωμα του κοσμηματοπωλείου. Εγώ τότε άνοιξα την πόρτα του κοσμηματοπωλείου και ανηύρα το μαχαίρι στο πάτωμα μεταξύ της βιτρίνας και της εισόδου του καταστήματος» (είναι ο αστυνομικός που εμφανίζεται σε άλλο βίντεο να κρατά το μαχαίρι κατά τη διάρκεια ακινητοποίησης και σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου).

Ο αστυνομικός επεσήμανε ακόμη πως «εγώ τότε άνοιξα την πόρτα του κοσμηματοπωλείου και ανηύρα το μαχαίρι στο πάτωμα μεταξύ της βιτρίνας και της εισόδου του καταστήματος. Τότε προσεκτικά περισυνέλλεξα το μαχαίρι, το οποίο είχε ίχνη αίματος από το πάτωμα προκειμένου να το τοποθετήσω σε νάιλον σακούλα και να το παραδώσω στους αξιωματικούς της Ασφάλειας που θα επιλαμβάνονταν προανακριτικά». Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν ανάμεσα σε εκείνους που συνόδευσαν το ασθενοφόρο που μετέφερε τον Ζακ Κωστόπουλο στον Ευαγγελισμό και στη συνέχεια επέστρεψε στο ίδιο σημείο. Όπως λέει ο ίδιος τότε «παρέδωσα σε αξιωματικό της ασφάλειας το προαναφερόμενο μαχαίρι σε νάιλον σακούλα, στον οποίο και εξήγησα το συμβάν καθώς και το ότι περισυνέλεξα το μαχαίρι από το πάτωμα, προκειμένου να μην αφαιρεθεί από το σημείο από κάποιον από τους παρευρισκόμενους περίοικους, καθώς και για να αποκλειστεί κάθε ενδεχομένο χρήσης αυτού για επίθεση κατά των παρευρισκόμενων πολιτών και αστυνομικών στο σημείο από τυχόν συνεργούς του φερόμενου ως δράστη».

Φίλος μεσίτη: «Δεν προηγήθηκε τίποτα άλλο»

Τη δική του εκδοχή για τα πράγματα έδωσε στους αστυνομικούς και ο φίλος του μεσίτη, με τον οποίο έτρωγε σε εστιατόριο λίγο πριν το συμβάν, μόλις λίγα μέτρα από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. «Κάποια στιγμή ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο σαν σπάσιμο από τζαμαρία και φωνές. (…) Εκείνη τη στιγμή ένας άνδρας που ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, μαζί με τον φίλο μου του φώναζαν ‘’ κάτσε μέσα’’. Εκείνος όμως δεν άκουσε και προσπάθησε να βγει μέσα από το άνοιγμα που είχε κάνει και τότε ο…. με τον καταστηματάρχη άρχισαν να τον κλωτσούν στο πρόσωπο. Μόλις προσπάθησε να βγει είδα ότι στο αριστερό του χέρι κρατούσε ένα μαχαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Παράλληλα, ανέφερε πως όταν του έδενε το κεφάλι ο διασώστης του ΕΚΑΒ «πήρε ένα μεγάλο κομμάτι τζάμι με αποτέλεσμα να φοβηθεί και να απομακρυνθεί ο διασώστης από το σημείο. Στη συνέχεια σηκώθηκε και κρατώντας το τζάμι άρχισε να απειλεί τον κόσμο που βρισκόταν εκεί ενώ παράλληλα προσπαθούσε να διαφύγει».

Ακόμη ένας αυτόπτης μάρτυρας- καταστηματάρχης της περιοχής είπε πως έφτασε στο σημείο καθώς μία «σερβιτόρα μου είπε ότι έκλεισαν ένα κλέφτη μέσα στο κατάστημα. Τότε εγώ βγήκα έξω για να δω τι συμβαίνει και είδα έναν άνδρα πίσω από τον πάγκο του κοσμηματοπωλείου, ο οποίος πετούσε τα κοσμήματα και μετά πήρε την ταμειακή και τη χτύπαγε στον πάγκο του καταστήματος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ