Κώστας Μπακογιάννης
Ο Κώστας Μπακογιάννης (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Δημοτικό συμβούλιο Αθήνας: Απορρίφθηκε η πρόταση για απόσυρση του άρθρου 179

Αποτελεί μέρος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου το οποίο επιτρέπει χωρίς προϋποθέσεις την είσοδο ιδιωτών-εργολάβων στην καθαριότητα, τη συντήρηση πρασίνου και τον ηλεκτροφωτισμό των δήμων

Με οριακή πλειοψηφία 21 ψήφων έναντι 20, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων για ψήφισμα που θα ζητούσε να αποσυρθεί το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου το οποίο επιτρέπει χωρίς προϋποθέσεις την είσοδο ιδιωτών-εργολάβων στην καθαριότητα, τη συντήρηση πρασίνου και τον ηλεκτροφωτισμό των δήμων.

Στις τοποθετήσεις του, πάντως, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως «η κόκκινη γραμμή που μας ενώνει όλους είναι η προστασία και η στήριξη των εργαζομένων». Η συζήτηση έγινε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ανοιχτής Πόλης και τεσσάρων ακόμη μεταξύ των οποίων και εκείνη του Παύλου Γερουλάνου.

Ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος όμως απουσίαζε στο εξωτερικό ενώ έλειπαν δύο ακόμη δημοτικοί σύμβουλοί του, οι Β. Αγγελόπουλος και Γ.Π. Αποστολόπουλος. Οι απουσίες αυτές έδωσαν τροφή σε σχόλια καθώς οι υπόλοιποι τρεις παρόντες ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης και κατά του δημάρχου που χαρακτήρισε το άρθρο σημάδι «ενηλικίωσης» των δήμων.

Είχαν προηγηθεί όμως σχόλια και από την πλευρά του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη για την ψηφοφορία όπου οι πολιτικές δυνάμεις που ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση εμφανίζονταν έτοιμες να συμπράξουν με τη Χρυσή Αυγή. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τους Νάσο Ηλιόπουλο (Ανοιχτή Πόλη), Νίκο Σοφιανό (Λαϊκή Συσπείρωση), Πέτρο Κωνσταντίνου (Ανταρσία) και Ντίνα Ρέππα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή).

Η διαμάχη γύρω από το ποιος συμπορεύτηκε με τη Χρυσή Αυγή και ποιος με τους εργαζομένους δεν συνεχίστηκε στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν καθώς, η θέση του δημάρχου είχε ήδη περάσει έστω και με ψήφους 21 έναντι 20.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, η ψήφιση του άρθρου 179 «δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να ενηλικιωθεί, να βγει μπροστά με  αυτοπεποίθηση και να αναλάβει τις ευθύνες της  απέναντι στους δημότες για μια καθαρή Αθήνα», είπε ο κ. Μπακογιάννης: «Τι κάνει αυτός ο νόμος; Δεν μας λέει πηγαίνετε με ιδιώτη ή μην πάτε με ιδιώτη. Δεν μας λέει να κρατήσουμε ή να μην κρατήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα. Μας λέει το εξής: Ενηλικιωθείτε, μεγαλώστε, αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εκλεγμένοι είστε. Εκλεγμένοι δήμαρχοι, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Βγάλτε το κεφάλι σας μέσα απ την άμμο για να μπορείτε να σταθείτε απέναντι στους πολίτες που σας εξέλεξαν. Σήμερα λοιπόν είναι μία μέρα Δημοκρατίας. Σήμερα απελευθερωνόμαστε.  Ας το κρατήσουμε αυτό,  έχει τη σημασία του. Και βεβαίως η σημερινή μέρα, δεν θα έχει από μόνη της κάποια σημασία, αν δεν μιλήσουμε για το αύριο. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και θετικά. Να μιλήσουμε για το πού θέλουμε να πάει αυτή η πόλη, να μιλήσουμε για το πώς θα ανταποκριθούμε στα προβλήματα των Αθηναίων που σήμερα διαμαρτύρονται  - και δικαίως-  γιατί η πόλη αυτή παραμένει βρώμικη».

Όπως ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης «από την 1η Σεπτεμβρίου εμείς ακολουθούμε ένα ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο, έχουμε ένα σαφή προγραμματισμό. Ξέρετε ποια είναι η αφετηρία των προσπαθειών μας. Θα σας φανεί ίσως περίεργο. Μια  συζήτηση που είχαμε κάνει προεκλογικά με έναν εργαζόμενο της καθαριότητας, ο οποίος νομίζω ότι είναι και σήμερα εδώ. Μπορεί κάποιοι από σας να θυμάστε ότι τότε, σε μία δημόσια μου ομιλία, είχα πει ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων πολεμάνε με ξύλινα σπαθιά. Ξέρετε τι μου απάντησε αυτός ο εργαζόμενος; Μου λέει "ναι λοιπόν δώσε μας σιδερένια σπαθιά και θα δεις τι μπορούμε να κάνουμε”.  Αυτή ακριβώς είναι η δική μας λογική. Έχουμε δε ήδη τα πρώτα θετικά δείγματα»

Μιλώντας για την προσπάθεια που ήδη άρχισε στο Δήμο Αθηναίων επεσήμανε: «Αναφέρω για παράδειγμα το πλύσιμο των κάδων το οποίο ξεκίνησε από τη δεύτερη εβδομάδα και προχωράμε με ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό.  Μέσα στον επόμενο μήνα θα προμηθευτούμε τις στολές για τους εργαζόμενους, στολές οι οποίες έχουν εξαιρετική σημασία, για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων μας. Περιμένουμε περίπου 380 νέους εργαζόμενους στο δήμο Αθηναίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα πάρουμε όλοι μία ανάσα. Περιμένουμε την παράδοση του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Εδώ, να υπογραμμίσω ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και νέα πλυστικά που τα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη στην πόλη. Προχωράει ο διαγωνισμός για τους πλαστικούς κάδους. Τον διαγωνισμό για τους σιδερένιους κάδους θα θέλαμε να τον ξαναδούμε για να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των κάδων που έχουμε σήμερα στην Αθήνα».

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για ιδιωτικοποίηση. Μιλήσαμε για συμπράξεις. Είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Και προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα, μα κανένα,  θέσεων εργασίας. Μη γεννάμε μόνοι μας δράκους, για να τους σφάξουμε μετά. Και μην παίζουμε πολιτικά παιχνίδια  με το ψωμί των ανθρώπων. Το ψωμί των ανθρώπων και δη των ανθρώπων μας,  πρέπει να το τιμάμε, να τιμάμε και εμείς όλοι τη δουλειά μας και να τιμάμε και τους εργοδότες μας, τους εργοδότες όλων μας, που είναι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες. Κοιτάμε μπροστά με πολύ μεγάλη σιγουριά, περπατάμε μαζί με τους εργαζομένους, θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περαιτέρω τη σχέση εμπιστοσύνης».

Οι εργαζόμενοι που είχαν τοποθετηθεί προηγουμένως (στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία) ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου 179 λέγοντας πως οδηγεί μαθηματικά σε ιδιωτικοποίηση και απολύσεις ενώ κατέθεσαν υπόμνημα με 1.300 υπογραφές εργαζομένων που δηλώνουν την αντίθεσή τους και τις ανησυχίες τους για το μέλλον του δημόσιου χαρακτηρα και της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας.

Στην ψηφοφορία, κατά της υιοθέτησης τάχθηκαν οι 20 παρόντες σύμβουλοι της παράταξης Μπακογιάννη και ο Γιώργος Βουλγαράκης. Οι ψήφοι των συμβούλων που υπερψήφισαν έμειναν στον αριθμό 20 ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Γιώργος Καραμπελιάς.

Σε σχόλιο της Ανοιχτής Πόλης μετά την ψηφοφορία αναφέρει ότι η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Μπακογιάννη επέλεξε να αντιμετωπίσει το επίμαχο άρθρο με όρους «ενηλικίωσης» και προσαρμογής στην πραγματικότητα. Ωστόσο, όπως σημειώνει «ενηλικίωση σημαίνει ανάληψη ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις σου, τη στιγμή που η κυβερνητική ρύθμιση συνιστά επίθεση στη δυνατότητα των δήμων να αναλαμβάνουν τις δικές τους. Είναι πλέον καθαρή η διάκριση ανάμεσα στις αντιτιθέμενες πολιτικές και τα προγράμματα. Εμείς θα είμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και του συμφέροντος των κατοίκων της πόλης, ακόμα και μετά από την ενδεχόμενη ψήφιση του άρθρου». «Ο Μπακογιάννης γύρισε την πλάτη στους εργαζομένους και διάλεξε την μεριά των μεγαλοεργολάβων» ήταν το σχόλιο από πλευράς Ανταρσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ