Εμπορικά Λιμάνια
Πειραιάς/Eurokinissi (Αντώνης Νικολόπουλος)

Κλειστά τα εμπορικά λιμάνια στις 28 Νοεμβρίου

Τελευταία Ενημέρωση
Οι εργαζόμενοι της ΟΜΥΛΕ και του ΟΛΠ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και ως εκ τούτου κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα εμπορικά λιμάνια της χώρας.

Βασικό αίτημα της ΟΜΥΛΕ η υπογραφή των ΣΣΕ των εργαζομένων στα 11 περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ αναφέρει τα εξής:

«Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας και διεκδικούμε:

  • ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
  • ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ.
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ.
  • ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ.

Πιστεύουμε ότι είναι ώρα οι εργαζόμενοι και η χώρα να γυρίσουν σελίδα με την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων και την επαναφορά των κατακτήσεων μας.

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια, μαζί με τους συναδέλφους μας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διεκδικούμε εργασία για όλους, με πλήρη δικαιώματα και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, με αμοιβές αξιοπρεπείς, που θα προκύπτουν από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπογραφή ΣΣΕ.

Παλεύουμε για την άμεση υπογραφή ΣΣΕ στα 11 περιφερειακά Λιμάνια, χωρίς άλλα πισωγυρίσματα και κοροϊδίες από τη μεριά της Κυβέρνησης.

Τα Λιμάνια μονομετοχικές ΑΕ του δημοσίου, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, με οποιαδήποτε μορφή, πλήρη ή με υποπαραχωρήσεις. Μπορούν να αναπτυχθούν διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας.

Στα μεγάλα Λιμάνια ΟΛΠ – ΟΛΘ, οι εργαζόμενοι περιφρουρούμε τις κατακτήσεις μας και ΔΥΝΑΜΙΚΑ αγωνιζόμαστε για πλήρη και σταθερή εργασία με ρυθμισμένους εργασιακούς κανόνες (ΓΚΠ) και αμοιβές ικανοποιητικές μέσω ΣΣΕ».

Η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι το βασικότερο αίτημα του λιμενεργατικού κλάδου στον ΟΛΠ αλλά και γενικότερο αίτημα των λιμενεργατών που εργάζονται με διαφορετικές «ταχύτητες» στις προβλήτες της ΣΕΠ. «Είναι απαίτηση μας να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς ΣΣΕ, χωρίς κανονισμό εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα» αναφέρουν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι καλούν τα μέλη τους στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται στις πύλες του Σ.ΕΜΠΟ. στο Ικόνιο στις 10 το πρωί της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Η Ένωση και ο Σύνδεσμος καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στη 24ωρη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 όπως επίσης και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνεται στις πύλες του Σ.ΕΜΠΟ. στο Ικόνιο στις 10πμ.

Πέρασαν 8 χρόνια εφαρμογής σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και περιορισμού των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και ενός εθνικού χρέους που δεν δημιουργήθηκε από το λαό μας. Οι εργαζόμενοι οφείλουμε να παλέψουμε για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος τόσο σε θεσμικό επίπεδο που αφορά στα δικαιώματα μας όσο και σε οικονομικό επίπεδο που αφορά στην αύξηση των μισθών και των αποδοχών μας.

Η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι το βασικότερο αίτημα του λιμενεργατικού κλάδου στον ΟΛΠ αλλά είναι και γενικότερο αίτημα των συναδέλφων που εργάζονται με διαφορετικές «ταχύτητες» στις προβλήτες της ΣΕΠ. Είναι απαίτηση μας να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς ΣΣΕ, χωρίς κανονισμό εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Δεν είναι όμως μόνο η υπογραφή της ΣΣΕ το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λιμενεργατικός κλάδος. Η εφαρμογή όλων των μνημονιακών νόμων που επέβαλαν περικοπές στις αμοιβές μας, όταν το Δημόσιο ήταν ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, συνεχίζουν παράνομα να εφαρμόζονται μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά τα χρήματα από αυτές τις περικοπές αποτελούν έμμεση επιδότηση από τους λιμενεργάτες προς τον ιδιώτη εργοδότη και της περιβόητης ξένης επένδυσης.

Η μονομερής απόφαση από την εργοδοσία για εφαρμογή του νέου βαρδιολογίου (ρόστερ) έχει φέρει πολλά προβλήματα στην οργάνωση της δουλειάς και αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των συναδέλφων ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στα πλοία και δικαιολογημένα παράπονα από τους χρήστες του λιμανιού. Ο ΟΛΠ μέχρι πρότινος είχε ένα πολύ καλό επίπεδο εξυπηρέτησης σε όλα τα τέρμιναλ (κρουαζιέρα, εμπορευματοκιβώτια και αυτοκίνητα) που αναγνωρίζονταν από τους χρήστες του λιμανιού με συνεχείς βραβεύσεις αλλά τίθεται πλέον σε κίνδυνο η αξιοπιστία του ως διεθνής λιμένας. Η έλλειψη τακτικού προσωπικού γίνεται ακόμα πιο έντονη λόγω της μεθοδευμένης από τη διοίκηση του ΟΛΠ μείωσης του αριθμού των λιμενεργατών μέσω μεταθέσεων ή αποσπάσεων σε άλλες μη παραγωγικές θέσεις εργασίας εκτός του κλάδου. Είναι ήδη δέκα χρόνια που ο ΟΛΠ δεν έχει προσλάβει νέους λιμενεργάτες παρά το γεγονός ότι τα φορτία και τα πλοία έχουν αυξηθεί στο λιμάνι.

Ζητάμε ξεκάθαρα να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στον κλάδο μας με την άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού ώστε να γίνει και πάλι παραγωγικό το λιμάνι και να επανέλθει το επίπεδο εξυπηρέτησης. Άλλωστε είναι υποχρέωση του ΟΛΠ, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, να απασχολεί επαρκές προσωπικό και ικανό αριθμό εργαζομένων για την παροχή των λιμενικών υπηρεσιών όπως είναι η κύρια δραστηριότητα της φορτοεκφόρτωσης. Οι «λύσεις» που μπορεί να ονειρεύονται κάποιοι για δημιουργία στρατού εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, χωρίς πλήρη εργασία, χωρίς ΣΣΕ, μέσω εργολαβικών εταιρειών ή άλλων παρασιτικών μοντέλων λειτουργίας, θα μείνουν στα χαρτιά. Ο ΟΛΠ απασχολούσε πάντα οργανωμένους εργαζόμενους με συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα που είναι αδιαπραγμάτευτα.

Συνάδελφοι, κανένας δεν ξέρει τα προβλήματα του κλάδου περισσότερο από όλους εμάς τους ίδιους. Κανένας δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς μας και δεν νοιάζεται περισσότερο για το μέλλον το δικό μας, του κλάδου μας αλλά και του λιμανιού. Η ενότητα του κλάδου και οι αγώνες μας είναι οι μοναδικές εγγυήσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Κανένας δεν θα μας χαρίσει τίποτα, μόνο η συλλογική δουλειά και η συσπείρωση των συναδέλφων μπορεί να βάλει φρένο στη εργοδοτική αυθαιρεσία.

Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση των συνδικάτων ενωτικά και αγωνιστικά για να δυναμώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ