Τρία χρόνια φωτογραφίζοντας τους Εύζωνες: Ένα σύμβολο γενναιότητας

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΥΖΩΝΕΣ: ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ

«Oταν φοράς τη στολή, είσαι ένα σύµβολο της Ελλάδας» δηλώνει η ∆ήµητρα Χατζηαδάµ, η οποία µιλά για τη θητεία της στο επίλεκτο σώµα, τη «µαγική στιγµή» που τράβηξε την πρώτη της φωτογραφία και την έµπνευση που την οδήγησε στην έκθεση για τους «Ηρωες των Αφανών»

Για τους περισσότερους, ο εύζωνας που στέκεται ακίνητος και αγέρωχος µπροστά στο Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη είναι µόνο ο πρωταγωνιστής ενός τελετουργικού που κρατάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Για τους τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα, είναι απλώς η έκφραση του ελληνικού φολκλόρ. Για τη φωτογράφο ∆ήµητρα Χατζηαδάµ, ο εύζωνας είναι κάτι πολύ διαφορετικό και πολύτιµο. Είναι ο άνδρας που έχει το σθένος και την ψυχική δύναµη να γίνει το σύµβολο των αγώνων που έχουν δώσει οι Ελληνες. «Κάθε παιδί θαυµάζει έναν φανταστικό ήρωα, οι εύζωνες είναι οι δικοί µου και είναι αληθινοί» µας είπε. Η κυρία Χατζηαδάµ έζησε επί τρία χρόνια την καθηµερινότητα των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς στη µονάδα, αλλά και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

«∆ιαπίστωσα ότι και αυτοί είναι άνθρωποι µε τα συναισθήµατά τους και µε το άγχος να ανταποκριθούν σωστά σε κάθε υπηρεσία» δηλώνει η φωτογράφος

Αποτέλεσµα αυτής της τριετίας ήταν περίπου 13.000 φωτογραφίες που αποτυπώνουν µε απόλυτη πιστότητα τη ζωή και την ψυχοσύνθεση των ευζώνων. Η κυρία Χατζηαδάµ λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι στα πρώτα τρία χρόνια της πορείας της ως διαπιστευµένης φωτογράφου στο Προεδρικό Μέγαρο είχε µόνο οπτική επαφή µε τους εύζωνες: «Το 2013 ξεκίνησα να φωτογραφίζω τη ζωή και την εθιµοτυπία τους. Στις 7.15 το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου 2013 τράβηξα την πρώτη φωτογραφία, κατά τη διάρκεια της έπαρσης της σηµαίας στην Ακρόπολη. Ηταν µια µαγική στιγµή». 

dsc_0388.jpg
img_3703.jpg
«Κάθε παιδί θαυµάζει έναν φανταστικό ήρωα, οι εύζωνες είναι οι δικοί µου και είναι αληθινοί» µας είπε η κυρία Χατζηαδάµ
Τρία χρόνια φωτογραφίζοντας τους Εύζωνες: Ένα σύμβολο γενναιότητας
Τρία χρόνια φωτογραφίζοντας τους Εύζωνες: Ένα σύμβολο γενναιότητας
Τρία χρόνια φωτογραφίζοντας τους Εύζωνες: Ένα σύμβολο γενναιότητας

«Ξεκίνησα στα τυφλά»

Εχοντας την πρόσβαση στον χώρο της Φρουράς, η κυρία Χατζηαδάµ γρήγορα διαπίστωσε ότι οι εύζωνες δεν είναι άνθρωποι που ανοίγονται εύκολα: «∆εν ήξερα τη λογική του Στρατού και ξεκίνησα στα τυφλά. Ηταν µια ανθρωποκεντρική φωτογράφιση, που ήταν βασικό να µάθω γιατί επέλεξαν να κάνουν κάτι που είναι σωµατικά και ψυχολογικά επίπονο. Εκεί ήρθε η πρώτη δυσκολία, γιατί οι εύζωνες δεν θέλουν να µοιράζονται τα συναισθήµατά τους µε ανθρώπους που δεν ξέρουν τι έχουν περάσει για να φτάσουν µέχρι εκεί». Κατά τη διάρκεια των φωτογραφίσεων η κυρία Χατζηαδάµ διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση των ευζώνων είναι «εκπαίδευση ψυχής».

Είναι ένα στοίχηµα µε τον εαυτό τους που χρειάζεται αγαστή υποµονή και επιµονή. Και είναι µια δοκιµασία στην οποία αντέχουν µόνο αυτοί που έχουν το σθένος να αντεπεξέλθουν, γι’ αυτό άλλωστε η Προεδρική Φρουρά είναι για λίγους. Μόνο έτσι εξηγείται το πώς δεν κουνούν ούτε το βλέφαρο, ό,τι κι αν συµβαίνει γύρω τους. «Οτιδήποτε κι αν συµβεί στο Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη είναι µια κατάσταση για την οποία έχουν εκπαιδευτεί σκληρά. Εκείνη την ώρα δεν είναι απλοί στρατιώτες, είναι εύζωνες και πρέπει να αποδώσουν τιµές. Οπως λένε και οι ίδιοι, δεν υπάρχει τίποτα που θα τους κάνει να σπάσουν» τονίζει

Για τη φωτογράφο ∆ήµητρα Χατζηαδάµ ο εύζωνας είναι κάτι διαφορετικό και πολύτιµο. Είναι ο άνδρας που έχει το σθένος και την ψυχική δύναµη να γίνει το σύµβολο των αγώνων που έχουν δώσει οι Ελληνες

Οσο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερο η φωτογράφος κέρδιζε την εµπιστοσύνη των ευζώνων που φωτογράφιζε. Αυτό το αποδίδει στο γεγονός ότι τελικά κατανόησε ποια είναι η συνδετική ουσία που τους κάνει να είναι «ένα χέρι, ένα πόδι, όλοι µαζί µια άρρηκτη οικογένεια». «∆ιαπίστωσα ότι και αυτοί είναι άνθρωποι µε τα συναισθήµατά τους και µε το άγχος να ανταποκριθούν σωστά σε κάθε υπηρεσία. Ειδικά η πρώτη υπηρεσία είναι πολύ ιδιαίτερη για τον εύζωνα, ο οποίος καλείται να εφαρµόσει όσα έµαθε σε ένα ιερό σηµείο, στο οποίο δεν συγχωρείται τίποτα» λέει.

50x50-162.jpg

Η κυρία Χατζηαδάµ εξήγησε τι ακριβώς σηµαίνει για κάποιον στρατεύσιµο να µπει στο σώµα της Προεδρικής Φρουράς και να φυλάξει σκοπιά στο Μνηµείο του Αγνωστου Στρατιώτη, έναν από τους πιο ιερούς χώρους της Ελλάδας, στην εξαιρετική συνέντευξη που έδωσε στην εκδότρια της εφηµερίδας «Οµόνοια» Ιγκα Αµπγκάροβα: «Οταν φοράς τη στολή, είσαι σύµβολο. Είσαι ένα σύµβολο της Ελλάδας! Είναι σύνθετος ο δρόµος µέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι σύµβολα, αλλά παράλληλα είναι τόσο υψηλή αυτή η τιµή». 

Η κα Χατζηαδάµ είπε στην εκδότρια της εφηµερίδας «Οµόνοια» Ιγκα Αµπγκάροβα: «Είναι σύνθετος ο δρόµος µέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι σύµβολα, αλλά παράλληλα είναι τόσο υψηλή αυτή η τιµή»

Μέσω... εκκλησίας

Αν και λόγω της ιδιότητάς της υπήρχε η επαφή µε την Προεδρική Φρουρά, η ιδέα για το µεγάλο φωτογραφικό πρότζεκτ προέκυψε µέσω... Εκκλησίας. Το 2012 συνεργάστηκε µε τη Μητρόπολη της Αθήνας, φωτογραφίζοντας 80 εκκλησίες και παρεκκλήσια, αλλά και τη χειροτονία ενός ιερέα. Παρατηρώντας τη συγκεκριµένη τελετουργία µε τα ρούχα των ιερέων, διαπίστωσε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία µε αυτά των ευζώνων. «Και οι δύο θεσµοί έχουν ιεραρχία, προκαθορισµένες κινήσεις, ιδιαίτερη φρασεολογία και οι στολές τους έχουν πλήθος συµβολισµών» εξηγεί.

Το αποτέλεσµα της σκληρής δουλειάς που έκανε η κυρία Χατζηαδάµ ήταν η πρώτη έκθεση φωτογραφίας µε τίτλο «Εύζωνες - Οι Ηρωες των Αφανών», η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2016 στο Πολεµικό Μουσείο. Η πρώτη έκθεση εκτός Ελλάδας έγινε στη Βαρσοβία, ενώ µε αφορµή την περσινή επέτειο της 25ης Μαρτίου η κυρία Χατζηαδάµ συνεργάστηκε µε τον µοναδικό Ελληνα που ζει στον Αρκτικό Κύκλο, τον Τάσο Λάππα. 

Με αφορµή την περσινή επέτειο της 25ης Μαρτίου η ∆ήµητρα Χατζηαδάµ συνεργάστηκε µε τον µοναδικό Ελληνα που ζει στον Αρκτικό Κύκλο, τον Τάσο Λάππα

Ο κ. Λάππας τοποθέτησε στο όχηµά του µπάνερ µε τις έξι στολές που φορούν οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς και το οδήγησε ακούγοντας τον ήχο των τσαρουχιών. Το βίντεο που τράβηξε ανέβηκε στο YouTube και έκανε τον γύρο του κόσµου. Πλέον η κυρία Χατζηαδάµ προγραµµατίζει τα επόµενα ταξίδια της έκθεσής της στο εξωτερικό, σε µια χρονική συγκυρία που θα συµπέσει µε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Είµαι σε επικοινωνία µε φορείς της Οµογένειας και σχεδιάζω να παρουσιάσω την έκθεση φωτογραφίας µε σκοπό να δουν και να µάθουν οι Ελληνες του εξωτερικού για αυτό το σύµβολο, τον εύζωνα» καταλήγει. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ