Τα νέα του καλοκαιριού: 6 νόστιμες αφίξεις στην Αθήνα και 2 στα νησιά
Στο «Καφενείον ΣΙ-ΤΙ-ΣΗ» οι μεζέδες συνδυάζουν το οικείο με το απρόσμενο

Τα νέα του καλοκαιριού: 6 νόστιμες αφίξεις στην Αθήνα και 2 στα νησιά

Καινούργια σενάρια με ιντριγκαδόρικη πλοκή μας περιμένουν σε αυλές, πεζόδρομους και πλατείες, σε βεράντες πάνω από τα κύματα και αμμουδιές

Τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και οι ταβέρνες ξανάνοιξαν πριν από δέκα μέρες τις πόρτες τους κι εμείς αρχίσαμε σιγά-σιγά να ξαναβρίσκουμε τα αγαπημένα μας στέκια, αλλά και να ανακαλύπτουμε και κάποια καινούργια, που είτε ήταν ήδη έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα και καθυστέρησαν με το lockdown, είτε γεννήθηκαν στο μεσοδιάστημα, με την καραντίνα να λειτουργεί ως αφορμή για νέες συναντήσεις και συνεργασίες. Οι οκτώ παρακάτω χώροι, όλοι του... κουτιού, προτείνουν διαφορετικούς τρόπους να ξελασκάρουμε αυτό το καλοκαίρι. Φαγητό, ποτό κι ανεμελιά έρχονται σε διάφορους συνδυασμούς ‒ σε τραπέζια που ξεφύτρωσαν πλάι σε μπουκαμβίλιες, σε μαξιλάρες στο γκαζόν, σε πεζόδρομους κι αστικές ανοιχτωσιές, σε βεράντες απέναντι από τα κύματα ή πάνω στην άμμο.

«Materia Prima» στο Παγκράτι

materia_prima.jpg

Ψάχνοντας έναν χώρο για να στεγάσει το e-shop του, ο Μιχάλης Παπατσίμπας βρήκε... δύο. Κάπως το wine bar που γνωρίσαμε πριν από τρία χρόνια στο Κουκάκι απέκτησε ένα καλόγουστο αδερφάκι με λίγο διαφορετικό στιλ στο Παγκράτι. Στο αριστερό του κομμάτι βρίσκεται η κουζίνα και ο χώρος παρασκευής του καφέ και στο δεξί ‒μεσολαβεί η είσοδος μιας πολυκατοικίας‒ η κάβα και το delicatessen, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει κρασιά, μπίρες, κυρίως από μικροζυθοποιίες, διάφορα τυριά και αλλαντικά, τσάτνεϊ, σάλτσες και ζυμαρικά για το σπίτι.

Τα τραπέζια στήνονται στην πλατεία Μεσολογγίου, που κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς γειτονιάς. Η λίστα είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες, με τις ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα φτάνουν τις 300 (οι 30 σερβίρονται και σε ποτήρι). Θα τις συνοδεύσεις με τυριά και αλλαντικά από τη συλλογή του ή κάποιο από τα πιάτα που θα βρεις στον κατάλογο, που βολτάρει σε διάφορα σημεία του κόσμου: Λατινική Αμερική από τη μια, με ένα τσοριπάν (σάντουιτς με τσορίθο), Ιταλία με από την άλλη, με χειροποίητες παπαρδέλες caccio e pepe. Μια που το νέο, σε στιλ μπιστρό «Materia Prima» ανοίγει από τις δέκα το πρωί, μπορείς να κάνεις μια στάση από νωρίς για καφέ και μια τάρτα ή ένα σάντουιτς φτιαγμένο με τα καλούδια του delicatessen. Κι αν θέλεις, να βγάλεις τον υπολογιστή και να κάνεις λίγη δουλειά σε πράσινο φόντο.

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ.: 2107255171. Λειτουργεί 10.00 00.00, εκτός Δευτέρας.

«Καφενείον ΣΙ-ΤΙ-ΣΗ» στην Καλαμιώτου

alexandos_tsiotinis.jpg
O Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Γύρω στις 10 με 15 του μήνα το περιμέναμε, αλλά παρότι συνήθως με τα καινούργια μαγαζιά συμβαίνει το αντίθετο ‒όλο και κάτι προκύπτει την τελευταία στιγμή‒ ετοιμάστηκε στο... μινούτο. Πίσω από το «Καφενείον ΣΙ-ΤΙ-ΣΗ» που άνοιξε προχτές τις πόρτες του μερικά βήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης κρύβεται μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη. O Αλέξανδρος Τσιοτίνης, σεφ και ιδιοκτήτης του «CTC», ενός από τα πιο ιντριγκαδόρικα γαστρονομικά εστιατόρια της Αθήνας, κι η ομάδα των «Τhe Clumsies»«Theory Bar & More»«Odori Vermuteria Di Atene» και «Frater & Soror», που δίνουν δυναμικό «παρών» στην ελληνική (και όχι μόνο) σκηνή των μπαρ, ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να μπολιάσουν την έννοια «καφενείο» με νέες ιδέες, τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και του ποτού.

Το αποτέλεσμα; Ένα, ας το πουμε έτσι, γαστρο-καφενείο στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου με εμπνευσμένους μεζέδες και παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα ιδωμένα με μοντέρνα ματιά. Στο δίσκο με τα κρύα ορεκτικά που έρχεται στο τραπέζι σου για να διαλέξεις θα πετύχεις τζατζίκι με καπνιστό γιαούρτι και ψητό σκόρδο ή μια μους ταραμά με λεμονόχορτο και αυγοτάραχο. Λίγο αργότερα θα δεις το κουνέλι στιφάδο να μεταμορφώνεται σε τυλιχτό και την ψητή σαρδέλα να σερβίρεται με βινεγκρέτ από ντοματοκεφτέ. Βάλε και ωραίες προτάσεις σε κρασί, ούζο και τσίπουρο, καθώς επίσης και κοκτέιλ με ελληνικά χρώματα κι αρώματα από τους μπαρτέντερ της ομάδας και το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ: 210 3318778. Λειτουργεί Δευτέρα - Κυριακή 13:00 - 00:00.
 

«Ηuracan» στη Γλυφάδα

huracan1.jpg

Πάμε τώρα σε κάτι πιο εξωτικό και δη σε ένα μπαρ κι εστιατόριο που έχει πάρει το όνομα ενός θεού των Μάγιας που διαφέντευε ανέμους, τυφώνες και θύελλες. Το γευστικό προφίλ του νέου χώρου που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος έχει διαμορφώσει ο Θάνος Στασινός, ένας σεφ που κινείται πολύ επιτυχημένα στο πεδίο της Νikkei κουζίνας, που δένει τις μαγειρικές κουλτούρες του Περού και της Ιαπωνίας. 

Οπότε, στον κήπο με τις μπουκαμβίλιες και τα μπαμπού σας περιμένουν περουβιανά σεβίτσε και τιραντίτο αλλά και σούσι – όχι ότι όσοι καθίσουν σε κάποιο από τα τραπέζια του δεν θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και εξίσου ενδιαφέροντα πιάτα με κρέας, πάντα με λατινοαμερικάνικες αναφορές. Τη διακόσμηση του χώρου, που συνδυάζει τον περουβιανό μαξιμαλισμό με τη λιτή μοντέρνα ιαπωνική αισθητική, υπογράφει ο Γιώργος Παντελούκας, ενώ στο μπαρ η Πένη Αγριμανάκη προτείνει μια σειρά από κοκτέιλ που σε ταξιδεύουν, που αλλού, στο Περού.

Λεωφόρος Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα, τηλ.: 2108940080. Λειτουργεί καθημερινά 19.00 - 1.00
 

«Del Posto» στη Βουλιαγμένη

del_posto.jpg

Ένα από τα πιο κλασικά καλοκαιρινά ραντεβού της παραλιακής, το «Εν πλω» του Ομίλου Σταθοκωστόπουλου φέτος άλλαξε πρόσωπο κι έγινε «Del Posto». Στο ένα του κομμάτι, που έχει ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία του, πίνεις καφέ και χαίρεσαι την άπλετη θέα στη θάλασσα. Στο άλλο, που θα έρθει να το συμπληρώσει σε λίγες ημέρες, έχει δημιουργηθεί ένα ιταλικό εστιατόριο με την υπογραφή του Μιχάλη Ντουνέτα.

Στα λευκοστρωμμένα τραπέζια αυτού του ντεκ που αφήνει το βλέμμα να ταξιδέψει, ο έμπειρος και ιδιαίτερα δημιουργικός σεφ θα παρουσιάζει ένα πλούσιο σε προτάσεις ιταλικό μενού, όπου το μοντέρνο θα πλέκεται με το κλασικό, κι όπου, ανάμεσα σε άλλα, θα συναντήσετε μια διαφορετική ... ανάποδη καρμπονάρα αλλά και ρουστίκ λαζάνια με ντομάτα, κιμά και παρμεζάνα, ανάλαφρα ζυμαρικά με θαλασσινά, διάφορα ριζότο, ψάρι στον ξυλόφουρνο, osso bucco ή μια εντυπωσιακή bistecca fiorentina.

Λεωφόρος Ποσειδώνος, Βουλιαγμένη, τηλ.: 210967 1770. Λειτουργεί καθημερινά από το πρωί.
 

«Workshop by Aliento» στο Γαλάτσι

image_4.jpeg
Papa Rellena (φωτογραφία: OCpro)

Ο Τάσος Ντούμας, ιδιοκτήτης της πολύ δημοφιλούς μοντέρνας ταβέρνας «Λεύκες», που γράφει εδώ και χρόνια τη δική της ιστορία στο Γαλάτσι, κι ο σεφ Σταμάτης Τσίλιας ένωσαν αυτό το καλοκαίρι τις δυνάμεις τους. Και δημιούργησαν, στην ίδια περιοχή, κοντά στο Δημαρχείο, ένα εστιατόριο και μπαρ που κινείται σε ιαπωνοπερουβιανό (Nikkei) ρυθμό.

Στο βιομηχανικής αισθητικής εσωτερικό κυριαρχεί η ανοικτή κουζίνα όπου φτιάχνονται ποικίλα sushi rolls και ζεστά και κρύα πιάτα, όπως ο οι μελιτζάνες που μαγειρεύονται με mirin, sake και τσίλι, η αγαπημένη των Περουβιανών papa rellena, μια αρωματική κροκέτα πατάτας δηλαδή, γεμιστή με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι, ή ένα χιλιανό λαβράκι με γλάσο από misο, πιπεριά aji amarillo και λάιμ. Στον ανοιχτόκαρδο boho κήπο, που πέρα από τα τραπέζια απλώνει και μαξιλάρες στο γκαζόν κι έχει και την αιώρα του, θα δοκιμάσετε κι ενδιαφέρονται κοκτέιλ, με την υπογραφή του  Άρη Χατζηαντωνίου (ΜοΜix): μια παραλλαγή της Margarita με κόκκινη πιπεριά, θυμαρίσιο μέλι και κίμτσι, ένα Daiquiri με γεύση από φραγκόσυκο και γλυκά μπαχαρικά ή μια σαγκρία λευκού κρασιού με λίτσι, αρωματισμένη με βανίλια, μαύρο τσάι, τζίντζερ και λάιμ.

Πυθαγόρα 3-5 & Ιπποκράτους 11, Γαλάτσι, τηλ.: 2102921907. Λειτουργεί καθημερινά 16.00 - 00.30
 

«Κοbra» στη Ναυαρίνου

adam_kontovas.jpg
Ο Άνταμ Κοντοβάς

Ο Λεωνίδας Δεληγιάννης που έχει το μπαρ «Κάιν» στο Μετς και η ομάδα του συνεργάζονται με τον ταλαντούχο Άνταμ Κοντοβά σ’ αυτό το μοντέρνο μπιστρό που θα ανοίξει γύρω στις 15 Ιουνίου στο κέντρο της πόλης, στο χώρο όπου βρισκόταν παλιότερα το «Circus». Στο ντιζαϊνάτο «Kobra», που αγαπά τα electro, synth pop και new wave ακούσματα, τα στρέιτ ποτά και τα κλασικά κοκτέιλ από τα 30s, ο σεφ θα κινείται ελεύθερα ανάμεσα σε διάφορες κουζίνες, fusion γεύσεις και street food, χρωματίζοντας τα πιάτα με το δικό του στιλ και σερβίροντάς τα με έξυπνους, διαφορετικούς τρόπους.

Εκεί στην Ναυαρίνου, άλλα θα δοκιμάζει κανείς το πρωί, άλλα το μεσημέρι κι άλλα το βράδυ: ανάλογα με την ώρα θα πετύχετε από χειροποίητο λουκάνικο σερβιρισμένο με πατατοσαλάτα και κίμτσι, μέχρι πίτσα, samosas (ινδικά πιτάκια), φτερούγες γεμιστές με γαρίδες και χοιρινό, καθώς και κόσαρι ‒ ένα χαρακτηριστικό αιγυπτιακό πιάτο με φακή, ρεβίθια, ρύζι, καυτερή σάλτσα ντομάτας και αμύγδαλα.

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια.
 

Και δύο νέες αφίξεις εκτός Αθηνών

«λaska» στο Πάνω Κουφονήσι

faba_me_naxiotiki_kapari_kapnista_kremmydia_elaiolado_kai_ahino.jpeg

Στο δημοφιλές νησί των Μικρών Κυκλάδων με τα ζηλευτά γαλαζοπράσινα νερά ο σεφ Σήφης Μανουσέλης ετοιμάζει μια μποέμικη μοντέρνα ταβέρνα ‒ βρίσκεται στον χώρο όπου επί χρόνια συναντούσαμε την ψαροταβέρνα «Νικητούρι», μερικά λεπτά περπάτημα από το λιμάνι.

Σε μια ομολογουμένως προνομιακή βεράντα που χαζεύει τα κύματα και την Κέρο απέναντι, ο σεφ θα προτείνει ελληνικά πιάτα με σύγχρονο χαρακτήρα, βασισμένα σε υλικά που θα έρχονται από τα γύρω νησιά. Παράδειγμα, μια φάβα με ναξιώτικη κάπαρη, καπνιστά κρεμμύδια, ελαιόλαδο και αχινό, τα ξιδάτα αυγά που συνδυάζονται με σκόρδο, χειροποίητο παξιμάδι και δική τους λούζα… Θα δίνει έμφαση και στο κομμάτι του κρασιού, με τις ετικέτες στο κελάρι του να ξεπερνούν τις εκατό.

«Λιοκάλυβο» στα Φαλάσαρνα της Κρήτης

liokalybo2.jpg

Ένας ηλιότοπος, μια παραλία, ένα καινούργιο beach bar που πήρε το όνομα του από τη χειρονομία που κάνουμε όλοι, ατενίζοντας τον ήλιο, με το χέρι μας να σχηματίζει μία αυτοσχέδια καλύβα που ρίχνει σκιά στα μάτια: το νέο εγχείρημα του Νίκου Μπάκουλη και του Βασίλη Κυρίτση (από το διεθνώς αναγνωρισμένο The Clumsies Bar») σε συνεργασία με τον ταλαντούχο Χανιώτη μπαρτέντερ Λευτέρη Μαρκάκη, αντλεί έμπνευση από τα αρχαία ειδώλια που βρέθηκαν στην Κρήτη και αποτυπώνουν αυτή τη χαρακτηριστική κίνηση.

Το φαγητό, που βασίζεται στην πλούσια μαγειρική κουλτούρα της περιοχής, επιμελείται ο γνωστός κι επίσης Χανιώτης σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, ο οποίος διατηρεί το «Χαρούπι» και τα « Δέκα Τραπέζια» στη Θεσσαλονίκη: στο «Λιοκάλυβο» παρουσιάζει πιάτα με σύγχρονες πινελιές, βασισμένα στην απλότητα και τις πρώτες ύλες της μεγαλονή»σου. Υπογράφει μάλιστα και τον κατάλογο της καντίνας του beach bar που απευθύνεται στους λουόμενους της παραλίας με ευρηματικούς συνδυασμούς street food και κρητικής κουζίνας.

Παραλία Φαλάσαρνα, Χανιά, τηλ.: 695 611 6906

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ