Κεράσια, ο κόκκινος θησαυρός…

Από τις αρχές Ιουνίου και για δύο περίπου μήνες τα κεράσια συγκαταλέγονται στα φρούτα που δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή

Να ξεκινήσουμε με λίγη ιστορία: Πατρίδα της κερασιάς είναι τα όρη του Πόντου. Η Κερασούς, από τις πρώτες ελληνικές πόλεις του Πόντου, κατά μια εκδοχή πήρε το όνομά της από τις άφθονες κερασιές που καλλιεργούνταν στην περιοχή. Ο Λούκουλλος, ο γνωστός καλοφαγάς της αρχαιότητας, μετέφερε κερασιές στη Ρώμη και από εκεί η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Οι κερασιές στην Ελλάδα και στον κόσμο

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σχεδόν σε όλες τις περιοχές, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους όμως προέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Η χώρα μας είναι δωδέκατη παγκοσμίως στην παραγωγή κερασιών. Πρώτη είναι η Τουρκία και ανάμεσα στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ιταλία, η Χιλή, το Ιράν και οι ΗΠΑ.
 

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Η σάρκα τους γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, σιρόπι, χυμός, παγωτό και αναψυκτικό. Με τα κουκούτσια τους φτιάχνουμε σπιτικά λικέρ. Ταιριάζουν με σαλάτες αλλά και με αλμυρά πιάτα με κρέας, κυνήγι και πουλερικά.

kerasia2.jpg

Οι ποικιλίες

Οι κλασικές: Από τα τέλη Μαΐου κυκλοφορούν στην αγορά τα πρώιμα λεπτόφλουδα και ευαίσθητα Precoce Bernard, Bigarreau Burlat, Larian. Ακολουθούν τα μεγάλα κόκκινα και τραγανά Μπακιρτζέικα από την Πέλλα και τα τραγανά Εδέσσης ή Βοδενών με την εντυπωσιακή τραγανή σάρκα και το βυσσινί χρώμα. Τελευταία κάνουν την εμφάνισή τους τα λιγότερο γλυκά λευκά πετροκέρασα, που είναι ιδανικά για γλυκό του κουταλιού.
Οι νέες ποικιλίες Sweet Early, Sweetheart, Skeena, Canada Giant καθιερώνονται πλέον στις καλλιέργειες, καθώς είναι πολύ αποδοτικές, και το κυριότερο δίνουν πεντανόστιμα κεράσια με μεγάλους τραγανούς και πολύ γλυκούς καρπούς.
Οι παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες: Τραγανό Κομοτηνής, Μαύρο Τριπόλεως, Πρώιμο Κολινδρού, Φράουλα Βόλου με τη λευκή σάρκα, Καραμέλα Τριπόλεως, Πετροκέρασο Αχαΐας. Καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις και καλύπτουν τις τοπικές αγορές.

Κεράσια και υγεία…

Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά: φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β, C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, και έχουν ελάχιστες θερμίδες.

kerasia_4.jpg

► Γλυκό του κουταλιού κεράσι

  • 2 κιλά πετροκέρασα
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • ½ λίτρο νερό
  • χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

Διαλέξτε σφιχτά κεράσια χωρίς χτυπήματα. Αφού τα ξεπλύνετε, αφαιρέστε τα κοτσανάκια και βγάλτε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα ή τσιμπιδάκι ή ακόμα και με έναν συνδετήρα όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές.
Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε τα με τη ζάχαρη. Αφήστε τα στο ψυγείο για 8-12 ώρες και στη συνέχεια προσθέστε το νερό και βράστε τα σε μέτρια ένταση για 15-20 λεπτά. Θα πρέπει να είστε δίπλα στην κατσαρόλα και να αφαιρείτε τον αφρό με μια κουτάλα.
Κατεβάστε τα μετά από την εστία και αφήστε τα σκεπασμένα με μια πετσέτα (όχι με το καπάκι της κατσαρόλας, για να μην πέσουν οι υδρατμοί μέσα στο γλυκό και το ζαχαρώσουν). Αφήστε τα σε δροσερό μέρος για 24 ώρες. Βγάλτε τα κεράσια με μια τρυπητή κουτάλα και κρατήστε τα στην άκρη. Ρίξτε τον χυμό του λεμονιού στο σιρόπι και βράστε το για 10 λεπτά μέχρι να δέσει. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε ότι είναι έτοιμο είναι να ρίξετε μια σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά σας. Αν είναι διαφανές και αρκετά σφιχτό ώστε να στέκεται, τότε είναι έτοιμο. Ρίξτε πίσω στο σιρόπι τα κεράσια και ανακινήστε την κατσαρόλα προσεκτικά για να μη διαλυθούν. Μοιράστε το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια.

► Λικέρ κεράσι

  • 1 κιλό κεράσια
  • 1 λίτρο μπράντι ή βότκα
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεπτό μικρό ξύλο κανέλας
  • 5 γαρίφαλα

Πλύνετε τα κεράσια, στραγγίστε τα και αφαιρέστε κουκούτσια και κοτσανάκια. Mοιράστε τα σε δύο μεγάλα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα ή μπουκάλια και προσθέστε το μπράντι ή τη βότκα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Ανακινήστε τα βάζα και αφήστε τα κλειστά για 30 μέρες σε ένα εξωτερικό σημείο ή παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος.
Μετά περάστε το ποτό από φίλτρο καφέ και διατηρήστε το σε μπουκάλια. Τα στραγγισμένα κεράσια μπορείτε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο για 1-2 βδομάδες ή να τα βάλετε σε αποστειρωμένο βάζο με ένα απλό σιρόπι (ίσα μέρη νερού με ζάχαρη, βρασμένο για 3 λεπτά) και να τα κρατήσετε για γλυκές παρασκευές (κέικ, κρέμες, τάρτες).

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

cover_eatme_ioynioy_gia_adv_page-0001.jpg
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ