φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Παγωμένο τσάι: Μια αμερικάνικη συνήθεια γλυκιά και καλοκαιρινή

Η ιστορία του αγαπημένου δροσιστικού ροφήματος και μια συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας παγωμένο τσάι, σπιτικό και αρωματικό

Γύρω στο 2800 π.Χ. οι Κινέζοι ανακάλυψαν το ζεστό ρόφημα του τσαγιού. Λόγω του πολύ θερμού κλίματος όμως στην Ασία, το ελαφρώς δροσερό τσάι έγινε πολύ γρήγορα ή αγαπημένη συνήθεια των Κινέζων. Μέχρι το 1990 η πλειονότητα των ντόπιων δεν διέθεταν ψυγείο ή καταψύκτη, επομένως το κρύο τσάι ήταν απλώς ένα ρόφημα που κρύωνε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε από την Ταϊβάν η μόδα του παγωμένου τσαγιού με παγάκια και επιπλέον με ζάχαρη, που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Στην Αμερική πάλι καθιέρωσαν το δικό τους παγωμένο τσάι στα βόρεια της χώρας μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν. Γύρω στο 1700 ένας Γάλλος βοτανολόγος, ο André Michaux, έφερε τα πρώτα φυτά τσαγιού στη χώρα και ξεκίνησαν οι συστηματικές καλλιέργειες. Το ντόπιο πράσινο τσάι έγινε πολύ σύντομα δημοφιλές και οι πιο ευκατάστατοι το αναμείγνυαν με ποτά, ζάχαρη ή μέλι, που ήταν ακριβή υπόθεση την εποχή εκείνη, καθώς και με πάγο από τα γύρω βουνά, και έτσι το παγωμένο τσάι αποτέλεσε αγαπημένη συνήθεια και ένδειξη πλούτου.

Το πράσινο τσάι ήταν το βασικό υλικό, αφού το μαύρο τσάι ήταν ένα ακριβό εισαγόμενο είδος. Πολύ αργότερα το μαύρο τσάι έγινε πλέον η βάση για το παγωμένο ρόφημα. Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, από το 1920 μέχρι το 1933, το παγωμένο τσάι γνώρισε δόξες, εφόσον ήταν το μόνο ρόφημα που μπορούσαν να καταναλώσουν χωρίς επιπτώσεις σε μπαρ και σε πανηγύρεις, αλλά και ο μόνος τρόπος να πιουν κρυφά αλκοόλ, το οποίο έβαζαν στο τσάι τους.

Μετά το 1930 τα νοικοκυριά απέκτησαν ψυγεία και καταψύξεις, έπεσε η τιμή της ζάχαρης και του μαύρου τσαγιού και το παγωμένο γλυκό τσάι έγινε το ποτό της Βόρειας Αμερικής για όλες τις εποχές.


Φτιάξτε το δικό σας παγωμένο τσάι:
Ετοιμάστε ένα δυνατό τσάι με 3 φακελάκια ή 3 κουταλάκια φύλλα πράσινου τσαγιού και 3 φλιτζάνια νερό με όση ζάχαρη θέλετε. Αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε 1 φλιτζάνι χυμό ροδιού ή φρούτων του δάσους και 1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ.


Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο eatme Ιουλίου.

eatme20_cover_page-0001.jpg
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ