Φριτάτα, μια εύκολη τάρτα χωρίς κρούστα

Ένα απλό και πολύ αγαπημένο ιταλικό πιάτο με βάση το αυγό, κάπου ανάμεσα σε ομελέτα φούρνου και κις χωρίς βάση, σε 5 πεντανόστιμες παραλλαγές

Ένα μαντεμένιο τηγάνι ή ένα σκεύος που μπορεί από την εστία να μπει στον φούρνο, αυγά, τυριά και όποιο άλλο υλικό σας αρέσει και έχετε ένα από τα πιο απλά και ευέλικτα πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε αυτό το καλοκαίρι. 

Φριτάτα με πατάτες, μοτσαρέλα και πέστο

fritata_me_patates.jpg

Για 4 μερίδες

  • 6 αυγά
  • 300 γρ. πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 12 ντοματίνια
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα πέστο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Βάλτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο στο τηγάνι, αφήστε τα στη φωτιά να ζεσταθούν και μετά ρίξτε το κρεμμύδι και τις πατάτες. Αφήστε τα για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μαγειρευτούν οι πατάτες. Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τη μισή ποσότητα παρμεζάνας και μοτσαρέλας και αλατοπιπερώστε τα. Αδειάστε τα στο τηγάνι, ανακατέψτε με τις πατάτες προσεκτικά για να μην τις σπάσετε και μετά απλώστε στην επιφάνεια την υπόλοιπη ποσότητα τυριών, την πιπεριά και τα ντοματίνια. Ψήστε στον φούρνο για 12 λεπτά στους 180ο C και σερβίρετε με τη σάλτσα πέστο.

Φριτάτα με σπανάκι και τυριά

fritata_me_spanaki.jpg

Για 4 μερίδες

  • ½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 8 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 200 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι και μετά ρίξτε το σπανάκι και αφήστε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Προσθέστε τον άνηθο και τα τυριά τριμμένα.

Χτυπήστε τα αυγά με το αλεύρι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε τα στο μείγμα με το σπανάκι, ανακατέψτε και βάλτε το τηγάνι με τη φριτάτα στον φούρνο. Αφήστε τη στους 180ο C για 20 λεπτά και σερβίρετε.

Φριτάτα με κολοκυθάκια και καπνιστό σολομό

fritata_me_kolokythakia.jpg

Για 6 μερίδες

  • 100 γρ. καπνιστός σολομός
  • 300 γρ. κολοκυθάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί τριμμένο
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 6 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ¼ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Κόψτε τον σολομό σε μικρότερα κομμάτια και τα κολοκυθάκια σε φέτες. Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και μετά ρίξτε τα κολοκυθάκια, τον άνηθο, τον σολομό και κατεβάστε από την εστία.

Χτυπήστε τα αυγά με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε με τα τυριά και τη κρέμα γάλακτος και ρίξτε το μείγμα πάνω από τα σοταρισμένα υλικά. Ψήστε τη φριτάτα στον φούρνο για 15 λεπτά στους 180ο C .

Φριτάτα με μανιτάρια, μπέικον και τυριά

fritata_me_manitaria_kai_mpeikon.jpg

Για 4 μερίδες

  • 250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. τριμμένη γκούντα
  • 100 γρ. τριμμένο τσένταρ
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 8 αυγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το μπέικον. Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα τυριά. Ανακατέψτε και αδειάστε το μείγμα πάνω από τα σοταρισμένα μανιτάρια. Απλώστε στην επιφάνεια τις ροδέλες της πιπεριάς. Ψήστε στους 200ο C για 10 λεπτά.

Φριτάτα με λουκάνικο και λιαστές ντομάτες

fritata_me_loykanika.jpg

Για 4 μερίδες

  • 2 χωριάτικα λουκάνικα (200 γρ. συνολικά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικός
  • 8 αυγά
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ψιλοκόψτε τα λουκάνικα μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν κιμάς. Σοτάρετέ τα με το κρεμμύδι σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήστε τα για αρκετά λεπτά στην εστία για να μαγειρευτούν και μετά βγάλτε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι τους.

Βάλτε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε τις πιπεριές. Όταν μαλακώσουν, ρίξτε τα λουκάνικα, τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό και τον βασιλικό.

Χτυπήστε τα αυγά με το τυρί κρέμα και αλατοπιπερώστε. Αδειάστε το μείγμα στο τηγάνι και ανακατέψτε με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίστε την παρμεζάνα στην επιφάνεια και ψήστε τη φριτάτα στον φούρνο για 15 λεπτά στους 180ο C.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Οι συνταγές δημοσιεύτηκαν στο eatme Ιουλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ