Skip to main content

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το χοιρινό με τραχανά του Νίκου Κοντοσώρου

Το χοιρινό με τραχανά του Νίκου Κοντοσώρου

Ένα χειμωνιάτικο πιάτο βαθιάς νοστιμιάς από ένα ξεχωριστό εστιατόριο στο Ξινό Νερό.

Είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα χωριά που μπορούν να περηφανευτούν ότι φιλοξενούν ένα εστιατόριο σαν τον Κοντοσώρο στο Ξινό Νερό Φλώρινας. Άιβαρ (πατέ πιπεριάς με ελαιόλαδο) και σουτ μακάλο (κεφτέδες από μοσχάρι με άσπρη σάλτσα και σαφράν), ταλτσένες (πιπεριές Φλωρίνης με μελιτζάνα) και τραχανάς είναι μερικά από τα... πατροπαράδοτα όπλα της σύγχρονης μαγειρικής του Νίκου Κοντοσώρου, που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη γευστική αρχειοθήκη της περιοχής και κρύβει στο κελάρι του μια εξαιρετική συλλογή τοπικών κρασιών. 

nikos_kontosoros.jpg
Ο Νίκος Κοντοσώρος

Χοιρινό με τραχανά 

Μέτριας δυσκολίας

Χρόνος: 35 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

600 γρ. χοιρινό ψαχνό

4 κούπες τραχανά

22-24 φλιτζανάκια του καφέ νερό (στην πραγματικότητα, εδώ ισχύει το όσο πάρει)

3 μεγάλα κρεμμύδια

4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας

1 ½ κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν

5-6 κόκκους μπαχάρι

1 ½ κ.γ. ρίγανη

1 μεγάλο δαφνόφυλλο

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

16190115_18659_eatme_xoirino_me_traxana_small.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος/Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάππα /Food styling: Tina Webb/ Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια ενός εκατοστού και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Αποσύρουμε τα κομματάκια του κρέατος από την κατσαρόλα και στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε τα κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλους κύβους. Αφού σοταριστούν καλά, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι καγιέν, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τον τραχανά και τη ρίγανη. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Πέντε λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κρέας για να ομογενοποιηθεί το φαγητό.

Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

eatme_000_exof.jpg
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ