Skip to main content

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κριτική: Papillon Βistrot στο Νέο Ψυχικό

Κριτική: Papillon Βistrot στο Νέο Ψυχικό

Εξάπτει το γευστικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ανανεωτικές πινελιές σε διεθνείς, κλασικές comfort συνταγές.

Άνοιξε περίπου πριν από έναν χρόνο στο κομβικό σημείο της αγοράς του Νέου Ψυχικού, στον παράδρομο της Λεωφόρου Κηφισιάς, κι έκτοτε έγινε σημείο συνάντησης όχι μόνο των περιοίκων, αλλά κι όσων αγάπησαν τον ατμοσφαιρικό και κομψό χώρο του bistrot, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στον όρο «bistrot» γιατί, παρότι το Papillon λειτουργεί από το πρωί, σερβίροντας πλήρες πρωινό και brunch –ενώ, παράλληλα, στον μπροστινό χώρο, λειτουργεί κι ένα μπαρ που προτείνει cocktails και aperitivi –, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το φαγητό, τόσο ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης δεν έχει καμία σχέση με τη λογική των χώρων που αυτοπροσδιορίζονται ως all day.

Η κουζίνα του, που ακολουθεί τη φιλοσοφία του εύληπτου comfort food, στο μοντέλο των gastro-pubs και των bistrots της Δυτικής Ευρώπης, είναι ένα καλοζυγισμένο μείγμα γαλλικών, ιταλικών κι αμερικάνικων κλασικών συνταγών, με διακριτικές, προσωπικές, πινελιές. που, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι, αποσκοπούν στον συντονισμό των εντάσεων με τα γευστικά δεδομένα της εποχής μας,

Στα πιάτα που χαρακτήρισα «κλασικά», συγκαταλέγεται ο καπνιστός σολομός «Delmonico» –όνομα-αναφορά στο παραδοσιακό σερβίρισμα του σολομού στο εστιατόριο που άνοιξαν οι αδελφοί Ντελμόνικο, στις αρχές του 19ου αιώνα, στο Lower Manhattan– ο οποίος προτείνεται με ψιλοκομμένη κάππαρη, αγγουράκι τουρσί και μικροσκοπικά κυβάκια σφιχτού αυγού.

Αναφορά σε κλασικές –γαλλικές, αυτήν τη φορά– συνταγές είναι οι μικρούλες αγκινάρες σχάρας à la Bretonne, «τονισμένες» με σος béarnaise και φλοίδες παρμεζάνας, καθώς και το tartare μόσχου με κάππαρη, πράσινα φυλλαράκια μυριστικών, αγγουράκι τουρσί, μουστάρδα και παλαιωμένο piave (ιταλικό, ημίσκληρο αγελαδινό τυρί από το Belluno), που σερβίρεται με ψιλοκομμένες, με τον γαλλικό τρόπο, τηγανητές πατάτες-allumettes. Πρόκειται για δυο πολύ καλοφτιαγμένα πιάτα, όπως εξίσου καλοφτιαγμένο και άψογα ψημένο ήρθε και το tournedos Rossini (από μοσχάρι wagyu), με καλό φουαγκρά, αρωματική τρούφα και κρέμα πολέντας.

Από τη ζώνη του ιταλικού comfort fοοd, σταχυολογώ το χειμωνιάτικο κι όμορφα χυλωμένο ριζότο με κολοκύθα και κάστανα, κρέμα σέρι και φασκόμηλο, ενώ από τα επιδόρπια – παρότι δεν είναι το φόρτε μου– προτίμησα την πολύ καλή τάρτα λεμόνι (στην αμερικάνικη εκδοχή της lemon pie), με κρέμα λεμόνι και λάιμ, βάση μπισκότου και μαρέγκα, που ήταν όσο ανάλαφρη έπρεπε, για να κλείσει καθησυχαστικά και γλυκά ένα τέτοιο πολυπολιτισμικό μενού.

Βαθμός 7/10

Τηλέφωνο 2106744441

Διεύθυνση Λεωφ. Κηφισίας 242 & Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό

Ανοιχτά Κάθε μέρα, πρωί-βράδυ

Τιμή / άτομο €35-€55

Κείμενο: Θάλεια Τσιχλάκη

Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

eatme_000_exof.jpg
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ