Skip to main content
ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κριτική: Lollo’s Atene στο Χαλάνδρι

Κριτική: Lollo’s Atene στο Χαλάνδρι

Τελευταία Ενημέρωση
Η καλύτερη πίτσα της Ελλάδας ταξιδεύει από την Αντίπαρο στα βόρεια προάστια και τα τραπέζια του ονομαστού Lollo’s γίνονται ήδη ανάρπαστα!

Χρόνια τώρα φίλοι και γνωστοί μου μιλούσαν για την καλύτερη πίτσα της Ελλάδας σε μια αυθεντική τρατορία της Αντιπάρου. Τα σχόλια με ιντριγκάριζαν να επισκεφθώ το νησί αλλά δεν έτυχε - ομολογώ άλλωστε ότι είμαι πάντα επιφυλακτικός σε τέτοιες φήμες. Όταν όμως το περιβόητο Lollo’s,  άνοιξε πριν λίγο καιρό στο Χαλάνδρι, προσθέτοντας το Atene στο όνομά του, έσπευσα και διαπίστωσα από πρώτο χέρι την αλήθεια που έκρυβε η φήμη του.

Το καλοκαίρι του 2008, η Sabrina Ciarpelloni και ο Stefano Gentili, άφησαν τη Ρώμη και τις καριέρες τους και επέλεξαν την Αντίπαρο για να ανοίξουν μια κλασσική ρωμάνικη πιτσερία. Εδώ, είναι μαζί τους η Όρσα Ρεμπούσκου και ο Αντώνης Ζωγράφος που έχουν σπουδάσει στην Ιταλία, αγαπούν τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της και ερωτεύτηκαν το «Lollo’s» από την πρώτη στιγμή. Από κοινού δημιούργησαν το Lollo’s Atene σε μια ‘50s μονοκατοικία στο Χαλάνδρι. Οι Κατερίνα Αποστόλου και Μίννα Κολάκη (ΑΚ-Α) υπογράφουν διακοσμητικά μια απλή, αλλά αισθητικά άρτια τρατορία στους τόνους του πράσινου-λαδί και του λευκού, με την κουζίνα και τον μεγάλο ξυλόφουρνο σε πρωταγωνιστικό ρόλο πίσω από  μια τζαμαρία.

Το μενού είναι εκτενές, αυθεντικό, κλασικό. Ακόμη και στην εκφώνησή του δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες και η φροντίδα αυτή επιβεβαιώνεται και στο πιάτο. Απόλυτος πρωταγωνιστής εδώ η πίτσα ή ορθότερα η pinsa, με μερικές δεκάδες επιλογές! Κλασικοί αλλά και πιο ευφάνταστοι συνδυασμοί δημιουργούν ένα σύνολο προτάσεων προκλητικών και δελεαστικών. Όμως το αληθινό μυστικό κρύβεται στην εκτέλεση και στη σοφή ποσότητα και αναλογία των υλικών.

img_2891.jpg

Η πίτσα μπορεί να είναι ένα πολύ απλό φαγητό, ωστόσο ταυτόχρονα είναι δύσκολο και κακοποιημένο διεθνώς. Στο Lollo’s όμως είναι κυριολεκτικά υποδειγματική: ανάλαφρη, αέρινη, τραγανή και πεντανόστιμη ζύμη, με ιδανική την «κάπνα» του ξυλόφουρνου που έχει ακριβώς όσα –πολύ καλής ποιότητας- υλικά χρειάζεται για να έχεις όλες τις επιμέρους γεύσεις τους χωρίς τίποτα να σε λιγώνει ή να βαραίνει το σύνολο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομώνυμη του μαγαζιού pinsa με χτυπητό αβγό, πεκορίνο, mozzarella & guanciale που ήταν απλά άψογη!

Οι επιλογές βέβαια δεν εξαντλούνται στην πίτσα. Θα βρείτε καλοφτιαγμένα ορεκτικά (τι ωραίοι αυτοί οι «λουκουμάδες» από ζύμη πίτσας με την γευστικότατη, ρουστίκ «κρέμα» από cacio e pepe), ενώ πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα ζυμαρικά, αρκετά από τα οποία φτιάχνονται επιτόπου. Εγώ ωστόσο αποφάσισα να πάω απευθείας στα «δύσκολα» και δοκίμασα την πιο απλή και ταυτόχρονα ενδεικτική ενός ιταλικού εστιατορίου συνταγή: κλασικά σπαγκέτι aglio, oglio e pepperoncino. Ήρθαν σε άψογο al dente με τη χαρακτηριστική αψάδα να «γράφει» σε κάθε μπουκιά.

Στο Lollo’s Atene θα πάτε καταρχήν για την πίτσα του, ταυτόχρονα όμως έχει αυτή την αυθεντική ιταλικότητα που λείπει τόσο από την Αθήνα. Στο μέλλον θα ήθελα και μια πιο ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών να συνοδεύει τα δείπνα μου εκεί.

img_2363.jpg

 Η pinsa και η pizza

Μπορεί η φράση «η καλύτερη πίτσα της Ελλάδας» να συνοδεύει συχνά τις αναφορές στο Lollo’s, όμως στην πραγματικότητα η διάσημη πίτσα του είναι …pinsa. Με καταγωγή από τη Ρώμη και ιστορία μεγαλύτερη από αυτή της πίτσας, η pinsa παίρνει το όνομά της από το ρήμα pinsere που σημαίνει πιέζω και απλώνω. Πρόκειται για μια οβάλ, ιδιαίτερα λεπτή, τραγανή, ανάλαφρη και «αεράτη» ζύμη που έχει λιγότερο νερό και αλάτι από την κλασική ζύμη της πίτσας, λιγότερες θερμίδες, είναι πιο εύπεπτη και βασίζεται σε ένα μίγμα αλεύρων από σιτάρι, σόγια και ρύζι (αν και το αλεύρι σόγιας συχνά παραλείπεται).

Lollo’s Atene

Βαθμός: 7 / 10

Τηλέφωνο: 2106801040
Διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι
Ανοιχτά: Τρίτη-Παρασκευή 18.30-23.00, Σάββατο 15.30-23.00 & Κυριακή 13.30-17.00
Τιμή: €25-40 το άτομο, με κρασί

Κείμενο: Πάνος Δεληγιάννης

Πηγή: Eatme Μαρτίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

00-cover-final.jpg

 

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ