Bartender στο σπίτι: Φτιάχνουμε κοκτέιλ με βότκα, το πολύτιμο «νεράκι» των αποσταγμάτων
Cosmopolitan, το κοκτέιλ των stars/ Jenny Pace (Unsplash)

Bartender στο σπίτι: Φτιάχνουμε κοκτέιλ με βότκα, το πολύτιμο «νεράκι» των αποσταγμάτων

Αν θέλετε να μυηθείτε στον κόσμο των αποσταγμάτων ή να αρχίσετε να δημιουργείτε τη δική σας σπιτική κάβα, η βότκα είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε

Το κρυστάλλινο spirit της ανατολικής Ευρώπης έχει πολλά ατού για τους αρχάριους των ποτών. Είναι καθαρό, με ευδιάκριτη και εύκολη στους συνδυασμούς αρωματική και γευστική παλέτα. 

Λίγα λόγια για τη βότκα

Οι πρώτες καταγραφές παραγωγής εντοπίζονται τον 9 αιώνα στη Ρωσία και δύο αιώνες αργότερα στην Πολωνία, αρχικά με την ιδιότητα του φαρμάκου. Η βότκα έχει μια συναρπαστική ιστορία, γεμάτη αντιθέσεις και πάθη.

Υπήρξε το ποτό του προλεταριάτου και την ίδια στιγμή το επίσημο spirit των τσάρων. Ξεκίνησε ως καθαριστικό, στοματικό διάλυμα και aftershave και έφτασε να είναι το νούμερο ένα συστατικό σε θρυλικά cocktails, όπως είναι το Cosmopolitan και το Bloody Mary, και να λατρεύεται από τους σταρ του Χόλιγουντ. Γι’ αυτή την εξέλιξη έβαλαν το χεράκι τους οι χημικοί Theodore Lowitz και Dmitri Mendeleev, που ανακάλυψαν το φιλτράρισμα με ενεργό άνθρακα και την καλύτερη αναλογία νερού και οινοπνεύματος. Κάπως έτσι η άγρια, σκληρή και τραχιά βότκα ημέρευσε και έγινε γλυκιά, μαλακή και αρωματική, κερδίζοντας τους ουρανίσκους της δυτικής Ευρώπης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Προέρχεται από οποιαδήποτε φυτική πρώτη ύλη, όπως κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, πατάτα ακόμα και παντζάρι, καλαμπόκι και ρύζι. Πρώτα πραγματοποιείται ζύμωση και στη συνέχεια απόσταξη σε άμβυκα. Κάθε χώρα έχει τη δική της συνταγή και αυτό ανεβάζει τις μετοχές της, καθώς δημιουργείται μια πλούσια γκάμα για όλα τα γούστα. Για παράδειγμα, στη Ρωσία χρησιμοποιούν σίκαλη και το αποτέλεσμα είναι φινετσάτο. Στην Πολωνία η βότκα γίνεται από πατάτα και είναι πιο πληθωρική και αρωματική. Στη Σουηδία έχουμε σιτάρι και υψηλής ποιότητας νερό για μαλακά αποτελέσματα, ενώ στη Φινλανδία σιτηρά και βότκες που μοσχομυρίζουν δημητριακά. Αλλάζουμε κατηγορία και πάμε Γαλλία και Ιταλία, για όσους θέλουν γλυκά αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτή ή αυτές που σας ταιριάζουν καλύτερα και να αποκτήσετε τα πασπαρτού στην κάβα σας για να περάσετε καλά εσείς και η παρέα σας.

Σημαντικό tip: Μπορείτε να βάλετε τη βότκα στο ψυγείο και να τη σερβίρετε δροσερή. Αν δεν θέλετε να την πιείτε σκέτη, δοκιμάστε να προσθέσετε κάποιο φρέσκο χυμό φρούτου ή να κάνετε κάποιο γευστικό ζευγάρωμα. Η βότκα ταιριάζει τέλεια με όστρακα, μύδια, ωμά ψάρια, ceviche και ταρτάρ.

bloody_mary.jpg
Bloody Mary/Τoni Osmundson (Unsplash)

Η στιγμή της απόλαυσης

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έρεαν τα σφηνάκια με βότκα σε όλα τα bar και τα ιδιωτικά party. Σήμερα το λευκό spirit έχει κάνει ποιοτική στροφή στην καριέρα του και έχει επιστρέψει δυναμικά με premium εκδοχές, κατακτώντας τους bartenders και τους spirit lovers. Εύκολα θα βρείτε στις κάβες μια μεγάλη συλλογή από luxury βότκες και στις cocktail λίστες ευφάνταστες συνταγές. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας κάβα με προσιτές και ιδιαίτερες βότκες και να κάνετε πολύ γρήγορα και εύκολα τρεις από τις πιο διάσημες συνταγές με βότκα, το «Cosmopolitan» το «Bloody Mary» και το «Vodkatini».

Οι αυθεντικές συνταγές

Cosmopolitan: το cocktail των star

Αν και η συνταγή εμφανίστηκε το 1934, σίγουρα θα έχετε ακούσει το Cosmopolitan στο «Sex and The City», ως το αγαπημένο ποτό της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και της παρέας της. Άλλη σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν ο δημοφιλής bartender Dale DeGroff το σέρβιρε στο Μανχάταν στη Μadonna. Στήστε και εσείς το δικό σας χολιγουντιανό σκηνικό πολύ εύκολα.

50ml βότκα

25ml Cointreau

25ml χυμό Cranberry

Γαρνιτούρα φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα shaker και, αν δεν έχετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποτήρι με καπάκι του καφέ. Μόλις τα χτυπήσετε καλά, τα σερβίρετε και προσθέτετε τη φλούδα πορτοκαλιού.

Bloody Mary: το cocktail της γαστρονομίας

Υπάρχουν πολλές φήμες για την παραγωγή του, εμείς κρατάμε την επικρατέστερη, που θέλει τον Αμερικανό bartender Fernand Petiot να σερβίρει το πρώτο Bloody Mary το 1920 στο διάσημο bar Harry’s New York στο Παρίσι και να το ονομάζει έτσι προς τιμήν κάποιας Μαίρης. Αξίζει να το ετοιμάσετε για να συνοδεύσετε τις πρωινές λιχουδιές, ή ένα ωραίο δείπνο με θαλασσινά ή bbq.

30ml βότκα

90ml χυμό ντομάτας

15ml φρέσκο χυμό λεμόνι

1 κουταλιά του γλυκού Worcestershire σος

1 κουταλιά του γλυκού ταμπάσκο

1 κουταλιά του γλυκού χρένο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker (ή σε κάποιο δοχείο που κλείνει καλά) και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε σε ένα ψηλό ποτήρι (ακόμα και του νερού) μαζί με πάγο και λίγο σέλερι.

Vodkatini: το martini του James Bond

Είναι μεγάλη υπόθεση η βότκα να παίρνει τη θέση του Gin σε ένα cocktail υπογραφής όπως είναι το Dry Martini. Οι επίσημες πηγές λένε ότι αυτό συνέβη για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη περίπου το 1933, μετά την ποτοαπαγόρευση. Εμείς σίγουρα το έχουμε ακούσει στις ταινίες του James Bond. Aν θέλετε λοιπόν λίγη περισσότερη αδρεναλίνη, φτιάξτε το πολύ εύκολο martini με βότκα.

50ml βότκα

7ml ξηρό βερμούτ

Γαρνιτούρα ελιά ή φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση: Βάζουμε πάλι όλα τα υλικά στο shaker ή στο κλειστό σκεύος που έχουμε και ανακατεύουμε καλά. Έχουμε κρυώσει το ποτήρι μας με λίγο πάγο. Αφαιρούμε τον πάγο και σερβίρουμε το ποτό. Γαρνίρουμε με την ελιά ή τη φλούδα λεμονιού.

Οι πειραγμένες εκδοχές της Μυρσίνης Σπανέλη

Η ταλαντούχα και βραβευμένη bartender Μυρσίνη Σπανέλη μοιράζετε μαζί μας εύκολες παραλλαγές, για να τις κάνουμε στο σπίτι και να κερδίσουμε τις εντυπώσεις της παρέας μας.

Cosmpolitan

45ml βότκα

25ml limoncello

10ml triple sec

40ml χυμό βύσσινο

25ml φρέσκο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φύλλα αρμπαρόριζας και φλούδα πορτοκαλιού.

Hybro Bloody Mary

50ml βότκα

120ml φυσικό οργανικό χυμό τομάτας

15ml sherry

20ml φυσικό χυμό λεμονιού

αλάτι

πιπέρι

3 σταγόνες σησαμέλαιο

1 ριξιές angostura bitter

2 ριξιές bitter ελιάς

2 ριξιές bitter σέλερι

4 σταγόνες πράσινο tabasco

2 ριξιές κόκκινο tabasco

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι ανάμειξης και τα ανακατεύουμε καλά μαζί με πάγο. Στη συνέχεια σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι μαζί με πάγο. Αν δεν έχετε bitter ελιάς και σέλερι, δεν πειράζει, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος γαρνιτούρα ελιά και σέλερι.

Hybro Vodka Martini

50ml βότκα σταφυλιού

25ml Ασύρτικο Κρασί

5ml Μοσχάτο Λήμνου

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε ποτήρι του κρασιού μαζί με φλούδα από ροζ γκρέιπφρουτ και 3 ρώγες λευκό σταφύλι.

Από την Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Πηγή: eatme Οκτωβρίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής

eatme_cover-1.jpg
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ