4 πολύ καλές ταβέρνες, ιδανικές για το Σαββατοκύριακο
Στα ξύλινα τελάρα που έχουν κρεμάσει στον τοίχο στο Χουνέρι αρμενίζουν ψαρόβαρκες / φωτογραφία: Πάνος Σμυρνιώτης

4 πολύ καλές ταβέρνες, ιδανικές για το Σαββατοκύριακο

Τελευταία Ενημέρωση
Εξαιρετικό τηγάνι, μαστόρικη σχάρα, πάθος για καλή πρώτη ύλη... Aκόμη κι αν δεν μένετε στην ακτίνα τους, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να διανύσετε την απόσταση που σας χωρίζει από την πόρτα τους


Τα Γιουβετσάκια στην Άνω Γλυφάδα

giouvetsakia1.jpg
Οι τοίχοι στα Γιουβετσάκια είναι φορτωμένοι με παλιές αφίσες και ρετρό εξώφυλλα περιοδικών/ φωτογραφία: Πάνος Σμυρνιώτης

Το γιουβέτσι, που του χάρισε το όνομά του, δεν λείπει ποτέ από το μενού του αγαπημένου αυτού «καλοφαγάδικου» της Γλυφάδας. Φτάνει αχνιστό στο τραπέζι, στο πάντα στο πήλινο. Κι όπως και οι τροφαντοί λαχανοντολμάδες, τα ρεβίθια που ψήνονται ολονυχτίς στη γάστρα και μελώνουν, κι όλα τα υπόλοιπα που βγαίνουν από την κουζίνα σ’ αυτή την ταβέρνα παλιάς κοπής, οι τοίχοι της οποίας είναι γεμάτοι φωτογραφίες όσων πέρασαν από τη σάλα, αφίσες στιγμιότυπα από παλιές ταινίες και εξώφυλλα ρετρό περιοδικών – ποιος θυμάται το Ντόμινο, αλήθεια;–, είναι πεντανόστιμα. Ο Χάρης Τζίτζης κάνει... εκτενή έρευνα καθημερινά στις λαϊκές και κατεβαίνει πρωί-πρωί στη Βάρκιζα, εκεί που πιάνουν τα ψαροκάικα, για να διαλέξει τα ψάρια του. Το βλέπεις με το που δοκιμάζεις το φαγητό του. Τίποτα δεν μπαίνει τυχαία στο πιάτο. Η πρώτη ύλη είναι το άλφα και το ωμέγα εδώ.

Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 2109648081

Ο Θαλασσινός στην Καλλιθέα

thalassinos.jpg
Καλαμάρι με pesto βασιλικού στον Θαλασσινό

Κάπου ανάμεσα σε εστιατόριο και ταβέρνα, άνοιξε πριν από τριάντα χρόνο πίσω από τον ιππόδρομο, και τα κατάφερε πολύ γρήγορα να κάνει αυτή την ήσυχη γειτονιά προορισμό για καλοφαγάδες. Βαμμένο σε ένα ζεστό βεραμάν, με τη χαρακτηριστική θαλασσινή τοιχογραφία πάνω σε μια σειρά πλακάκια στον τοίχο να τραβάει με τα χρώματά της το βλέμμα, και με τη σόμπα να καίει, στήνει σκηνικό για ψαροφαγία περιωπής. Όστρακα ωμά, μύδια αχνιστά σαγανάκι ή αέρινα τηγανισμένα, παρέα με καρυδάτη σκορδαλιά, σπιτική χορτοτυρόπιτα, φάβα με καπνιστό χέλι και λάιμ, σουπιά στα κάρβουνα με μαύρη μαγιονέζα, καλαμαράκια με pesto, γιουβετσάκι με γαρίδες και πελτέ σαντορινιάς ντομάτας είναι λίγα μόνο από όσα θα συναντήσετε στο μενού. Και υπάρχει βέβαια και το φρέσκο ψάρι, που το ψήνουν πάντα πολύ προσεκτικά. Αν πάτε το μεσημέρι της Κυριακής, μετά το ψητό κυδώνι ή το κιουνεφέ, μπορείτε κάλλιστα να κάνετε και μια χειμωνιάτικη βόλτα στους κήπους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  Είναι δυο βήματα.

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ. 2109404518

Το Χουνέρι στην Παιανία 

houneri.jpg
Σ' έναν παλιό πέτρινο στάβλο στεγάζεται το Χουνέρι / φωτογραφία: Πάνος Σμυρνιώτης

Ο τοίχος στα δεξιά είναι κεντημένος με ζωγραφισμένα ξύλινα τελάρα και το τζάκι, που βρίσκεται ακριβώς απέναντί του σκορπάει τη ζεστασιά του στην περιποιημένη σάλα αυτού του θαλασσινού μεζεδοπωλείου ή, όπως αυτοαποκαλείται, «ουζομεζεδουργείου», που στεγάζεται σε έναν πέτρινο κτίριο που κάποτε στάβλος. Και που κάνει τη διαφορά σε μια περιοχή, μακριά από τη θάλασσα, όπου αναμενόμενα βασιλεύει το κρέας. Ο ιδιοκτήτης, Ηλίας Ζήκος, μαγειρεύει ο ίδιος κι έχει τις άκρες του με τους ψαράδες. Ό,τι βγαίνει από την κουζίνα του είναι καλοδιαλεγμένο, φρεσκότατο, καλομαγειρεμένο κι ικανός λόγος να πάρει κανείς το αυτοκίνητο και να κατευθυνθεί προς την Παιανία. Η αχνιστή ψαρόσουπα που μοσχοβολάει θάλασσα είναι ό,τι πρέπει για αρχή τώρα που άρχισε σιγά-σιγά να κρυώνει ο καιρός. Και μετά έπεται θαλασσινή παρέλαση: όστρακα, θαλασσινά σαγανάκια, ψιλό γαριδάκι, καλαμάρι ψητό, όλα ένα κι ένα. Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ούζο αλλά και με τσίπουρο από τα Γιάννενα, από όπου κατάγεται ο κ. Ζήκος.

Πλατεία Δημοσθένους 7, Παιανία, τηλ. 2106646038

Ο Άγιος Μερκούριος στη Βαρυμπόμπη

agios_merkourios.jpg
To κρέας στον Άγιο Μερκούριο είναι δυνατό χαρτί

Μια κυριακάτικη βόλτα στο δάσος δεν ακούγεται καθόλου άσχημη, πόσω μάλλον όταν ο τελικός προορισμός είναι κάποιο από τα τραπέζια αυτού του φιλόξενου εξοχικού κέντρου απέναντι από το Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη. Στη ζεστή σάλα με τις χαρακτηριστικές καμάρες το τζάκι σιγοκαίει, τριγυρισμένο από γεωργικά εργαλεία, μουσικά όργανα και ποικίλα ακόμη παλιά αντικείμενα. Και στην κουζίνα όμως οι φωτιές είναι μόνιμα αναμένες. Εκείνο το πλουσιοπάροχο τηγανητό τυροπιτάρι τους, την (όντως πικάντικη) τυροκαυτερή και το πλούσιο μπουγιουρντί με τη φέτα και το μπούκοβο μην τα χάσετε. Και μετά υποκύψτε σε ό,τι περνάει από τα κάρβουνα, από τα παϊδάκια και τα λουκάνικα μέχρι την το συκώτι και την εντυπωσιακή σταβλίσια μπριζόλα. Οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες είναι θεσμός εδώ. Όχι ότι οι μελωμένες πατάτες γάστρας πάνε πίσω...

Α΄φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ. 210816961

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ