Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το London Dry Gin

Η ιστορία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι ετικέτες που ξεχωρίζουν και μερικές συνταγές για να χαρείτε στο σπίτι μια κατηγορία gin που παρά το όνομά της, δεν έρχεται απαραίτητα και μόνο από το Λονδίνο

H κατηγορία London Dry Gin περικλείει ένα συναρπαστικό spirit κόσμο, χωρίς γεωγραφικούς και γευστικούς περιορισμούς. Ελάτε να τον ανακαλύψουμε βήμα βήμα, από τον επίσημο όρο, την παραγωγή, τις διαφορές με τις υπόλοιπες κατηγορίες, τους βασικούς αντιπροσώπους, τους τρόπους απόλαυσης, μέχρι τις φοβερές προτάσεις εύκολων συνταγών cocktails της barlady, του Nikkei restaurant, Μαίρης Ταλαιπώρου.

Θα μπορούσα να έχω ένα London Dry Gin, παρακαλώ;

Όταν ζητάμε ένα London Dry Gin, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα πιούμε ένα gin με καταγωγή από το Λονδίνο. Ο όρος London Dry δεν καθορίζεται από την καταγωγή ή τη γεωγραφική ένδειξη, αλλά αποκλειστικά και μόνο από τη διαδικασία παραγωγής. Σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία, που ορίστηκε το 2008, για να είναι ένα gin London Dry θα πρέπει να:

  • Αποστάζεται σε συνεχόμενη στήλη τουλάχιστον στα 96% abv (αλλιώς στα 40% vol).

  • Κατά την απόσταξη επιτρέπεται η προσθήκη μόνο φυσικών συστατικών, κυρίως βοτάνων (βασικό το juniper, δηλαδή η άρκευθος).

  • Μετά το τέλος της απόσταξης απαγορεύεται οποιαδήποτε προσθήκη, εκτός από νερό και ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, μέχρι 0,1 γρ. ζάχαρης στο λίτρο.

Λίγο από gin ιστορία

Το ποτό που χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμα και πιο δημοφιλή και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα της βιομηχανίας των spirits πέρασε πολλές φουρτούνες μέχρι να τα καταφέρει. Εμφανίστηκε το 17 αιώνα στην Ολλανδία ως genever με τις ιδιότητες φαρμάκου για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών, αγαπήθηκε από τους Εγγλέζους στρατιώτες, οι οποίοι το έφεραν στη Βρετανία, και από εκεί ως gin πλέον ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πριν ξεκινήσει η εποχή της κυριαρχίας του, μεσολάβησε ένας δύσκολος 18 αιώνας που το κράτησε στο περιθώριο. Το 19 αιώνα, με τους συνεχείς άμβυκες και με τη θέσπιση νόμων παραγωγής, βελτιώθηκε η ποιότητά του και πλέον δεν το κρατούσε τίποτα. Μπήκε σε διάσημα cocktails, άνοιξε τις πόρτες της αριστοκρατίας στη Μεγάλη Βρετανία και έγινε το αγαπημένο ποτό μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως του Σινάτρα και του Τσόρτσιλ.

Σήμερα είναι νούμερο ένα σε πωλήσεις, έχοντας ως σημαία το Gin Tonic.

gin3.jpg

To London Dry Gin σε σχέση με τα υπόλοιπα

Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις ένα London Dry Gin, στο οποίο πρωταγωνιστούν τα αρώματα της αρκεύθου και των εσπεριδοειδών, από ένα Plymouth Gin, που προέρχεται από 100% απόσταξη δημητριακών και έχει πιο γήινες νότες, ή από ένα Navy Strength Gin, που έχει πιο δυνατό αλκοόλ, και, τέλος, από ένα New American Style, που συνδυάζει τα αρώματα της αρκεύθου με εξωτικές νότες βοτάνων.

Κάποιες ετικέτες που ξεχωρίζουν

Ανοίγοντας ένα London Dry Gin είναι σαν να ανοίγεις το παράθυρό σου μπροστά από έναν κήπο γεμάτο αρώματα βοτάνων, φρούτων και μπαχαρικών. Ωστόσο, κάποια είναι περισσότερο αρωματικά από κάποια άλλα ή κάποια είναι πιο ανθικά και άλλα πιο βοτανικά. Γενικά, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των London Dry Gin. Το λευκό spirit έχει καταφέρει να γίνει το νούμερο ένα trend, αφήνοντας πίσω σοβαρά παλαιωμένα αποστάγματα, όπως είναι το ουίσκι και το ρούμι. Μερικές από τις ετικέτες που ξεχωρίζουν είναι από το Λονδίνο το πικάντικο Beefeater, το πλούσιο σε εσπεριδοειδή Empire, το πιπεράτο Tanqueray, το ανθικό Bloom, το βοτανικό Gordons, το φρουτώδες Greenall’s, το ελαφρύ Bombay, το μαλακό Sipsmith και το μπαχαρένιο Broker’s. Κάνοντας μια βόλτα σε άλλους προορισμούς, στην Ισπανία το πορτοκαλένιο Ginbery’s, στη Γερμανία το σύνθετο Finsbury και στην Ολλανδία το φυτικό No3.

Τρόποι απόλαυσης του London Dry Gin

Ο φρέσκος και σύνθετος χαρακτήρας των ετικετών που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιάσει τους τρόπους σερβιρίσματος και έχει κάνει τη δοκιμή του gin πολύ πιο συναρπαστική.

Ξεκινήστε με τον πιο απλό, αλλά πολύ ουσιαστικό τρόπο προσέγγισης των London Dry Gin, που είναι η απλή δοκιμή, χωρίς τίποτα, ούτε καν πάγο. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας ή, αν δεν έχετε, ένα ποτήρι old fashioned. Μυρίστε πρώτα το gin και μετά γευτείτε το σιγά σιγά. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε τα αρώματα των βοτάνων, των φρούτων και των μπαχαρικών, που αναδύονται το ένα μετά το άλλο. Στη συνέχεια προχωρήστε ένα βήμα παρακάτω και πειραματιστείτε με τις διαφορετικές θερμοκρασίες. Παγώστε το gin είτε στο ψυγείο για λίγες ώρες είτε με την προσθήκη πάγου, όχι στο ποτήρι αλλά στο shaker, και χτυπήστε για λίγα λεπτά με το gin. Θα διαπιστώσετε ότι με τη μείωση της θερμοκρασίας το gin γίνεται πολύ πιο ελαφρύ και πολλά από τα αρώματα δεν εντοπίζονται πλέον.

Για όσους θέλουν να περάσουν στις μείξεις, ενδιαφέρον πρώτο στάδιο είναι η προσθήκη φυσαλίδας. Κάντε διαφορετικές δοκιμές με σόδα, με τόνικ, με ginger ale, με γκρέιπφρουτ σόδα. Πολύ εύκολο είναι επίσης να προσθέσετε κάποιο φρέσκο χυμό ή κάποιο φρέσκο βότανο, όπως δυόσμο, βασιλικό ή δεντρολίβανο. Πάνε πάρα πολύ με τα gin και αμέσως ενδυναμώνουν την αρωματική τους ένταση.

Για όσους αγαπάνε τα cocktails, το London Dry Gin πρωταγωνιστεί σε τρεις από τις πιο θρυλικές συνταγές, το Dry Martini, το Negroni και το Gin Tonic, που αποτελούνται από δύο με τρία υλικά και φτιάχνονται πολύ γρήγορα. Για να ξεφύγετε λίγο από τις κλασικές εκτελέσεις, η βραβευμένη bartender Μαίρη Ταλαιπώρου μας φτιάχνει τρεις πολύ καλές παραλλαγές. Σημειώστε και κλέψτε τις εντυπώσεις με μερικούς γευστικούς συνδυασμούς, με ωμά ψάρια και πικάντικα πιάτα, όπως όστρακα, ceviche και ινδική κουζίνα.

Οι συνταγές της Μαίρης Ταλαιπώρου

Η head bartender των εστιατορίων Nikkei μοιράζεται μαζί μας τις δικές τις παραλλαγές στα κλασικά cocktails με London Dry Gin.

Dry Martini με παιχνιδιάρικες αλμυρές και όξινες νότες

dry_martini2.jpg

Υλικά

  • 75ml London Dry Gin, το οποίο έχουμε αρωματίσει με φλούδες λεμονιού και λεμόνι
  • 15 ml βερμούτ
  • 2 σταγόνες αρωματικά bitters umami

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα συστατικά στο ποτήρι ανάμειξης, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε στο ποτήρι του Martini με φλούδα λεμονιού.

Negroni με ωραία αρώματα καπνού

negroni.jpg

Υλικά

  • Malts ουίσκι με αρώματα καπνού
  • 15 ml London Dry Gin
  • 15 ml Pisco
  • 30 ml Campari
  • 30 ml βερμούτ

Εκτέλεση: Βάζουμε στο ποτήρι τύπου old fashioned μια ποσότητα από ένα malt με τύρφη για να πάρει το άρωμα του καπνού και μετά το αφαιρούμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και τα προσθέτουμε στο ποτήρι, μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο και μία φλούδα από πορτοκάλι.

Gin Tonic με πιπεράτες νύξεις

gin2.jpg

Υλικά

  • 60 ml London Dry Gin
  • Απογεμίζουμε με αρωματικό tonic

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα ποτήρι balloon ή highball τα συστατικά και αποπάνω προσθέτουμε πιπέρι σετσουάν, που δίνει έξτρα ένταση.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο eatme Ιανουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ