Αχιβάδες και κυδώνια: Μικροί θησαυροί της θάλασσας

Αχιβάδες και κυδώνια: Μικροί θησαυροί της θάλασσας

Έχουν νόστιμη, γλυκιά σάρκα και μαγειρεύονται, πραγματικά, στο λεπτό

Παρότι οι θάλασσές μας είναι γεμάτες από όστρακα και υπάρχουν και αρκετές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το μαγείρεμά τους στο σπίτι. Αγοράζοντας όστρακα από εμπόρους με πιστοποίηση, είμαστε σίγουροι πως έχουν περάσει από υγειονομικό έλεγχο και πως είναι ασφαλή για κατανάλωση. Οι αχιβάδες και τα κυδώνια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση οστράκων με πολύ γλυκιά σάρκα και, εκτός του ότι μπορούν να καταναλωθούν ωμά και είναι εξαιρετικός μεζές για ούζο, μαγειρεύονται στο λεπτό και είναι ιδανικά για μια ξεχωριστή σάλτσα για ζυμαρικά.

kydonia.jpg

Τα κυδώνια είναι τα μικρά ριγωτά όστρακα που τα σερβίρουμε λεμόνι (όταν κουνιέται η σάρκα τους, είναι ένδειξη πως είναι ακόμα ζωντανά) ή τα αχνίζουμε για 1-2 λεπτά για να μη σκληρύνουν. Για να τα ξεπλύνουμε, τα βάζουμε σε αρκετό νερό με μπόλικο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να φύγει η άμμος που υπάρχει ανάμεσα στις πτυχώσεις τους. Τα πιο μικρά και γυαλιστερά όστρακα είναι οι ελληνικές αχιβάδες ή οι ιταλικές vongole, τα μικρά αχιβαδάκια που είναι απίστευτα νόστιμα. Αυτά θέλουν γρήγορο μαγείρεμα με αρκετό σκόρδο, κρασί και μαϊντανό. Ό,τι και αν βρείτε στην αγορά, αξίζει να το μαγειρέψετε όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και πολλές φορές ακόμα μέσα στη χρονιά.

spaggeti_me_kydonia.jpg

Δύο ιδέες με αχιβάδες και κυδώνια

Σπαγγέτι με κυδώνια

Για 4 μερίδες

  • 1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι
  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 125 ml λευκό κρασί
  • 400 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Βάλτε τα κυδώνια σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό νερό και λίγο αλάτι. Τρίψτε τα με τα χέρια σας για να φύγει όσο πιο πολλή άμμος γίνεται. Ξεπλύνετε και στραγγίστε τα.

Βράστε το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία και στραγγίστε το.

Σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίξτε τα κυδώνια, αφήστε τα για 1-2 λεπτά και μετά προσθέστε το κρασί και τις τριμμένες ντομάτες. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τα για 4-5 λεπτά σε δυνατή ένταση για να ανοίξουν τα όστρακα. Ρίξτε μετά το μαϊντανό και τα ζυμαρικά, ανακατέψτε και σερβίρετε.

Σαγανάκι αχιβάδες

saganaki_ahibades.jpg

Για 4 άτομα

  • 1 κιλό αχιβάδες (ή vongole)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 125 ml λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεπλύνετε τις αχιβάδες και στραγγίστε τες. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέστε τις αχιβάδες, σοτάρετε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ρίξτε μετά το κρασί. Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά για να ανοίξουν τα όστρακα. Ρίξτε το μαϊντανό και σερβίρετε με αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ