Mένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε με 5 υλικά!
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Mένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε με 5 υλικά!

Για να είναι η μαγειρική διαδικασία όπως πρέπει: αγχολυτική, δημιουργική και να μας δίνει χαρά 

Η αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι αυτό το διάστημα φέρνει τους περισσότερους από εμάς αντιμέτωπους και με το εξής ερώτημα: «Τι μαγειρεύω σήμερα;» Αυτή τη φορά κάνουμε τα πράγματα πιο απλά! Μαγειρεύουμε με 5 (ή και λιγότερα) υλικά καταπληκτικές αλμυρές λιχουδιές, ακόμα και πιάτα που μπορούν να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Λουκάνικα με μπίρα

loykanika_me_mpira.jpg

Για 4 μερίδες

  • 500 γρ. λουκάνικα χοιρινά (χωριάτικα, για hot-dog ή με πράσο)
  • 500 ml μπίρα
  • 2 κουτ. γλυκού γλυκό ή καυτερό μπούκοβο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

Βάλτε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα, ρίξτε την μπίρα και μαγειρέψτε τα σε μέτρια ένταση μέχρι να στεγνώσουν. Υπολογίστε περίπου 15-20 λεπτά μαγειρέματος. Πασπαλίστε τα με το μπούκοβο και σερβίρετε.

Διπλοψημένα χοιρινά παϊδάκια

hoirina_paidakia.jpg

Για 4 μερίδες

  • 2 κιλά χοιρινές κορτεζίνες σε 2 ή 3 ολόκληρα κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα σκόνη
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 200 γρ. έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου

Από το ντουλάπι: 3 κουτ. γλυκού αλάτι

Οι κορτεζίνες, ή αλλιώς spare ribs, είναι οι άκρες από τα χοιρινά παϊδάκια. Έχουν ελάχιστο ψαχνό, γι’ αυτό σας προτείνω 2 κιλά συνολικά για 4 μερίδες, γίνονται όμως εξαιρετική λιχουδιά αν ψηθούν σωστά. Έτσι κι αλλιώς, σε όλες τις κοπές του κρέατος το πιο νόστιμο ψαχνό είναι γύρω από το κόκαλο. Ετοιμάστε τα χοιρινά παϊδάκια για ψήσιμο: Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλάτι, την καστανή ζάχαρη, τη μουστάρδα και την πάπρικα. Αλείψτε με το μείγμα τα παϊδάκια από όλες τις πλευρές και βάλτε τα σε βαθύ ταψί. Σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στους 170ο C για 1 ώρα.

Ξεσκεπάστε τα και αλείψτε τα με τη σάλτσα μπάρμπεκιου. Ψήστε για 10 λεπτά ακόμα στο γκριλ. Σερβίρετε τα χοιρινά παϊδάκια με τη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Χυλοπίτες φούρνου καπρέζε

hylopites.jpg

Για 6 μερίδες

  • 500 γρ. χυλοπίτες
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα

Από το ντουλάπι: ελαιόλαδο, 2 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός, αλάτι

Βράστε τις χυλοπίτες για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τες. Ανακατέψτε τις χυλοπίτες με τις τριμμένες ντομάτες, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, τον ξερό βασιλικό και τη μοτσαρέλα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Αδειάστε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώστε στην επιφάνεια τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και ψήστε στους 200ο C για 15 λεπτά.

Αλμυρά μπισκότα με τσένταρ

almyra_mpiskota_me_tsentar.jpg

Για 16 μπισκότα

  • 300 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 80 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. τριμμένο τσένταρ
  • 180 ml γάλα και 2-3 κουταλιές γάλα για την επιφάνεια

Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το τσένταρ. Τρίψτε το βούτυρο με το μείγμα του αλευριού μέχρι να γίνει ψίχουλα. Ρίξτε το γάλα, ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος 2 εκατοστά περίπου. Κόψτε τα μπισκότα με κουπ-πατ και βάλτε τα σε ένα ταψί. Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο γάλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 10-12 λεπτά.

Πάστα φούρνου με ρεγκάτο και παρμεζάνα

zymarika_foyrnoy.jpg

Για 4 μερίδες

  • 500 γρ. ζυμαρικά μικρού σχήματος (κοφτό, κοχυλάκι)
  • 200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγού

Από το ντουλάπι: αλάτι

Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και στραγγίστε τα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και τη μισή ποσότητα από τα τυριά. Αφήστε τα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Κατεβάστε το μείγμα από τη φωτιά και ρίξτε τα υπόλοιπα τυριά και τους κρόκους. Ανακατέψτε το μείγμα με τα βρασμένα ζυμαρικά. Αδειάστε το μείγμα των ζυμαρικών σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρετε.

Μικρά μάφινς με μπρόκολο και ρεγκάτο

mafin_me_mprokolo.jpg

Για 12 μάφινς

  • 250 γρ. ψιλοκομμένο μπρόκολο
  • 200 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 200 γρ. τριμμένο ρεγκάτο
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 4 αυγά

Από το ντουλάπι: ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Βάλτε σε ένα μπολ το μπρόκολο, το ρεγκάτο, το γιαούρτι, τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε. Χτυπήστε τα ασπράδια ελαφρώς και ρίξτε τα στο μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε. Μοιράστε σε λαδωμένες ατομικές αντικολλητικές θήκες για μάφινς. Ψήστε στους 180ο C για 25 λεπτά.

Μικρές πίτσες με ντομάτα και μοτσαρέλα

mikres_pitses.jpg

Για 12 πίτσες

  • 300 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

Από το ντουλάπι: ελαιόλαδο και 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Ετοιμάστε τις βάσεις: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέστε 180 γρ. νερό. Ζυμώστε τα υλικά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Αν χρειαστεί, ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι στο τελευταίο στάδιο του ζυμώματος για να ζυμώσετε ευκολότερα. Πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα, αλείψτε τη με ελαιόλαδο και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα τουλάχιστον.

Χωρίστε τη ζύμη σε 12 μέρη, ξαναζυμώστε τα και πλάστε τα σε μπάλες. Αλείψτε κάθε μέρος ζύμης με ελαιόλαδο και αφήστε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο με διάμετρο 10 εκατοστά (μεγαλύτερα ή μικρότερα ανάλογα με το πάχος που προτιμάτε) και αλείψτε την επιφάνεια κάθε φύλλου με ελαιόλαδο. Αφήστε να ξεκουραστούν άλλα 10 λεπτά πριν βάλετε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.

Κόψτε τις ντομάτες και τις μπάλες της μοτσαρέλας σε φέτες. Αλείψτε μετά τις βάσεις με τον πελτέ ντομάτας, μοιράστε ντομάτα και μοτσαρέλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά.

Κριτσίνια σφολιάτας

kritsinia.jpg

Για 20 κριτσίνια

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα πέστο ή 4 κουτ. σούπας πολτός ελιάς
  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 2 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι ή μαυροκούκι

Από το ντουλάπι: ελαιόλαδο

Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας. Κόψτε το φύλλο στη μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς. Αλείψτε στο ένα κομμάτι του φύλλου το πέστο ή τον πολτό ελιάς και πασπαλίστε με την γραβιέρα. Καλύψτε το με το άλλο κομμάτι φύλλου και πατήστε απαλά με τα χέρια σας. Κόψτε μετά το φύλλο κάθετα σε 20 λωρίδες. Πάρτε μια λωρίδα, στρίψτε τη ελαφρά και βάλτε τη σε ένα ταψί αντικολλητικό ή στρωμένο με λαδόκολα. Με τον ίδιο τρόπο σχηματίστε τα υπόλοιπα κριτσίνια. Αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με το σουσάμι ή το μαυροκούκι.

Ψήστε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.

φωτογραφίες συνταγών: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ