Γαλατόπιτα με λεμόνι
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Γαλατόπιτα με λεμόνι

1:00 Χρόνος Παρασκευής
Για 1 ταψί 30 x 40 εκ. Ποσότητα

Από τις πιο εύκολες ελληνικές γλυκές πίτες, η γαλατόπιτα είναι ένα πολύ νόστιμο επιδόρπιο, ενώ συνοδεύει ωραιότατα ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ. Η εκδοχή που σας προτείνουμε, με τραγανή βάση από φύλλο κρούστας και αφράτη κρέμα με άρωμα λεμονιού, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Θα γίνει από τα αγαπημένα σας γλυκά.

Υλικά

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 300 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 4 φύλλα κρούστας

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταθούν. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, ρίξτε τα αυγά, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Ανακατέψτε, μετριάστε την ένταση της θερμοκρασίας και, όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει, κατεβάστε τη από τη φωτιά. Ρίξτε τη μισή ποσότητα από το βούτυρο στην κρέμα και ανακατέψτε.
  3. Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας. Αλείψτε τα με το βούτυρο που περίσσεψε και βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο. Διπλώστε τα στη μέση, κατά μήκος της μικρότερης πλευράς, και απλώστε τα στο ταψί.
  4. Αδειάστε την κρέμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει πριν την σερβίρετε.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ