Ταρτ τατέν με βερίκοκα

Ταρτ τατέν με βερίκοκα

0:50 Χρόνος Παρασκευής
Για 1 φόρμα 24 εκ. Ποσότητα

Λέγεται ότι η ταρτ τατέν δημιουργήθηκε κατά λάθος, όταν η Στεφανί Τατέν, που μαζί με την αδερφή της Καρολίν λειτουργούσαν το το ομώνυμο οικογενειακό ξενοδοχείο στα νότια του Παρισιού, μαγείρεψε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε τα μήλα στο βούτυρο και τη ζάχαρη και, μυρίζοντας πια την καραμέλα, τα σκέπασε πρόχειρα με τη ζύμη και τα έριξε στον φούρνο. Εμείς σας προτείνουμε μια καλοκαιρινή παραλλαγή της διάσημης ανάποδης γαλλικής τάρτας, αντικαθιστώντας τα μήλα με βερίκοκα, τα οποία όταν ψήνονται και μελώνουν είναι πραγματικά απολαυστικά.

Υλικά

  • 750 γρ. βερίκοκα
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2-3 κουτ. σούπας γάλα
  • Για την καραμέλα:
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  1. Ξεπλύνετε τα βερίκοκα, κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τη ζάχαρη και αφήστε τη σε μέτρια ένταση μέχρι να λιώσει. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ρευστή καραμέλα.
  3. Στρώστε ένα φύλλο αντικολλητικής λαδόκολας στη φόρμα που θα ψήσετε την ταρτ τατέν. Απλώστε την καραμέλα και βάλτε τα βερίκοκα το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω.
  4. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέστε το βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τρίψτε το μείγμα με τα δάχτυλά σας μέχρι να γίνει ψίχουλα, προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε για να δέσει η ζύμη.
  5. Ανοίξτε την ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικής λαδόκολας με τον πλάστη, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας.
  6. Απλώστε τη ζύμη πάνω από τα βερίκοκα. Ψήστε την ταρτ τατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
  7. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς και αναποδογυρίστε τη σε μια πιατέλα για να την ξεφορμάρετε. Αφαιρέστε προσεκτικά την αντικολλητική λαδόκολα και σερβίρετε.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ