Ιρλανδέζικο ψωμί σόδας
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Ιρλανδέζικο ψωμί σόδας

1:05 Χρόνος Παρασκευής
Για 1 μεγάλο καρβέλι Ποσότητα

Αυτό το παραδοσιακό ιρλανδέζικο ψωμί με την πυκνή ψίχα και την τραγανή κόρα δεν χρειάζεται μαγιά. Όλη τη... δουλειά την κάνει η σόδα μαγειρικής. Δεν θα σας δυσκολέψει ακόμη κι αν είναι η πρώτη φορά που ζυμώνετε. Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, θα φτιάξετε ένα ωραίο, σπιτικό καρβέλι και μάλιστα χωρίς να χάσετε πολύ χρόνο. Σε μια ώρα περίπου θα είναι έτοιμο.

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 425 ml ξινόγαλα
  • 3-4 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το ξινόγαλα με το βούτυρο, το μέλι και το αυγό.
  2. Ενώστε τα δύο μείγματα και ζυμώστε. Αδειάστε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί. Αλευρώστε τα χέρια σας και σχηματίστε ένα καρβέλι.
  3. Χαράξτε το σταυρωτά σε βάθος με το μαχαίρι για να το βοηθήσετε να ψηθεί σωστά και στο εσωτερικό του. Ψεκάστε την επιφάνεια με νερό.
  4. Πασπαλίστε με τις νιφάδες βρόμης εφόσον τις χρησιμοποιήσετε και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 50 λεπτά.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ