Λεμονόπιτα με μαρέγκα
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Λεμονόπιτα με μαρέγκα

2:00 Χρόνος Παρασκευής
Για 1 στρογγυλή φόρμα 22 εκ. Ποσότητα

Έχει νόστιμη τραγανή βάση, κρέμα που συνδυάζει χυμό και ξύσμα κι έχει όλη τη γεύση και τα αρώματα του λεμονιού και από πάνω αφράτη μαρέγκα. Αυτή η πολύ ωραία λεμονόπιτα είναι ένα δροσερό καλοκαιρινό γλυκό, διαφορετικό από τα συνηθισμένα κι είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιάσει όποιον το δοκιμάσει. 

Υλικά

  • Για τη βάση:
  • 200 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 10 μπισκότα πτι-μπερ τριμμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό
  • Για την κρέμα λεμονιού:
  • 150 ml χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 350 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορνφλάουρ 6 κρόκοι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 βανίλια σκόνη
  • Για τη μαρέγκα:
  • 4 ασπράδια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάστε τη βάση: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και τη ζάχαρη. Τρίψτε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να γίνουν λεπτά ψίχουλα. Μετά ρίξτε το νερό και ζυμώστε τα υλικά. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε ελάχιστο αλεύρι.
  2. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  3. Πασπαλίστε στον πάγκο εργασίας τα τριμμένα μπισκότα. Κυλήστε τη ζύμη για να κολλήσουν και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας. Απλώστε τη στη φόρμα, καλύπτοντας καλά τα τοιχώματα.
  4. Αφήστε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά και μετά τρυπήστε την επιφάνεια με ένα πιρούνι και ψήστε τη στους 180ο C για 20 λεπτά.
  5. Για την κρέμα λεμονιού: Ανακατέψτε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ και αφήστε τα σε μέτρια ένταση στην εστία μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Ρίξτε τους κρόκους, έναν κάθε φορά ανακατεύοντας, και μετά προσθέστε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο. Αφήστε την κρέμα για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, και μετά κατεβάστε από την εστία.
  6. Για τη μαρέγκα: Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν, μετά ρίξτε τη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα. Προς το τέλος προσθέστε το ξίδι και το κορνφλάουρ και χτυπήστε για 2 λεπτά ακόμα.
  7. Αδειάστε την κρέμα λεμονιού στη βάση και μετά απλώστε τη μαρέγκα όσο η κρέμα είναι ζεστή. Βάλτε την τάρτα στον φούρνο και ψήστε τη στους 160ο C για 20 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει για να τη σερβίρετε.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ