Τάρτα με πράσα και χοιρομέρι
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Τάρτα με πράσα και χοιρομέρι

1:30 Χρόνος Παρασκευής
Για μια στρογγυλή φόρμα 24 εκ. Ποσότητα

Αυτή η πλούσια τάρτα είναι μια πολύ γευστική παραλλαγή της γαλλικής κις λορέν με τη γλύκα του πράσου ‒χρησιμοποιούμε το λευκό μέρος του και λίγο από το πράσινο, μέχρι εκεί που παύει να είναι τρυφερό και σκληραίνει‒, μια δυνατή γραβιέρα και ένα ωραίο καπνιστό χοιρομέρι. Ο Βαγγέλης Δρίσκας προτείνει, για να γίνει πιο αρωματική η τάρτα μας, να προσθέσουμε στο μείγμα 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή μαντζουράνα. Το χοιρομέρι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μπέικον.

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο καπνιστό χοιρομέρι ή μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα ή ρεγκάτο

Εκτέλεση

  1. Απλώστε το φύλλο σφολιάτας σε μια αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες. Πατήστε πολύ καλά περιμετρικά τη σφολιάτα για να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Κόψτε περιμετρικά τη σφολιάτα που περισσεύει.
  2. Τρυπήστε με το πιρούνι σε αρκετά σημεία και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά. Αφήστε τη μισοψημένη βάση να κρυώσει.
  3. Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι το καπνιστό χοιρομέρι ή το μπέικον. Μετά προσθέστε το βούτυρο και τα πράσα και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν.
  4. Αδειάστε το μείγμα των πράσων και του μπέικον σε ένα μπολ και προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, τα αυγά και τη γραβιέρα ή το ρεγκάτο. Αλατίστε (ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά) και ανακατέψτε. το μείγμα.
  5. Αδειάστε το στη μισοψημένη βάση σφολιάτας και ψήστε στους 180 ο C για 50 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου για να ψηθεί σωστά η βάση.
  6. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη κόψετε σε μερίδες.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ