Γαλλική κρεμμυδόσουπα
φωτογραφία: Sheri Silver (Unsplash)

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

1:20 Χρόνος Παρασκευής
4 μερίδες Ποσότητα

Η κρεμμυδόσουπα είναι από τα πλέον κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Σερβίρεται στις σπιτικές τραπεζαρίες και στα εστιατόρια, στις αγορές, αλλά και μετά τα ξενύχτια. Αυτή η πλούσια σε γεύση, χορταστική σούπα, που είναι φτιαγμένη με ταπεινά υλικά, είναι αρκετά εύκολη στην παρασκευή. Όλα ξεκινάνε με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών. Μετά μπαίνουν το λευκό κρασί κι ζωμός του βοδινού. Με σπιτικό ζωμό το φαγητό είναι ακόμη πιο νόστιμο, οι ζωμοί του εμπορίου όμως αποτελούν μια καλή λύση αν δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να φτιάξετε το δικό σας.

Όταν είναι έτοιμη η κρεμμυδόσουπα, τη βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτετε από πάνω τα φρυγανισμένα ψωμάκια με τη γραβιέρα κι έχετε ένα ωραιότατο αντίδοτο στο κρύο. Αν τώρα θέλετε να την κάνετε πιο παραδοσιακά γαλλική, αλλάζετε λίγο το τελευταίο στάδιο της συνταγής: τη μοιράζετε σε τέσσερα πυρίμαχα μπολ, τοποθετείτε μια φέτα ή δύο φέτες φρυγανισμένης μπαγκέτας στο καθένα και την αφήνετε στον φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Έτσι είναι ακόμη ωραιότερη. 

    Υλικά

    • 6 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
    • 1 κ. γλ. ζάχαρη
    • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
    • 8 φλιτζ. ζωμό βοδινού
    • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
    • 1 δαφνόφυλλο
    • 1 κ.γ. θυμάρι
    • αλάτι και πιπέρι
    • 8 φέτες μπαγκέτας
    • 1 φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη

    Εκτέλεση

    1. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
    2. Προσθέτετε με το βούτυρο, δυναμώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε μέχρι να σκουρύνουν και να αρχίσουν να παίρνουν ένα καστανό χρώμα. Ρίχνετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 10 με 15 λεπτά ακόμη μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
    3. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 2 με 3 λεπτά συμπληρώνετε με το ζωμό, προσθέτοντας το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τη σούπα να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
    4. 10 λεπτά πριν τη σερβίρετε στρώνετε τις φέτες της μπαγκέτας (πρέπει να είναι κομμένες αρκετά λεπτές) σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζετε για λίγα λεπτά στο φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 160º C.
    5. Όταν είναι πλέον τραγανές, τις πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και τις ξαναβάζετε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
    6. Σερβίρετε δύο φετούλες ψωμιού με κάθε πιάτο κρεμμυδόσουπας.
    ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
    ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

    Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

    Προσθήκη Σχολίου
    <% replyingComment.name %>
    Ακύρωση
    Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
    Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
    ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ