Μελομακάρονα γεμιστά

Μελομακάρονα γεμιστά

0:50 Χρόνος Παρασκευής
50-60 τεμάχια (ανάλογα με το μέγεθος) Ποσότητα

Οι παλιοί φύλαγαν τη στάχτη από τα ξύλα που έκαιγαν στο τζάκι ή στον ξυλόφουρνο και τη χρησιμοποιούσαν με πολλούς τρόπους. Το ίδιο κάνει κι η Κατερίνα Λένη σ’ αυτή την συνταγή για μελομακάρονα, που ακολουθεί τις παραδόσεις του άλλοτε, έχει όμως και τη δική της πινελιά. Το σταχτόνερο (λέγεται και αλισίβα) μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα με στάχτη από το τζάκι (προσοχή, από καμένα καθαρά ξύλα) που την έχετε νωρίτερα κοσκινίσει και νερό. Αφού τα βράσετε, θα πρέπει να τα σουρώσετε πολύ προσεκτικά με ένα τουλπάνι μέχρι να βγει πεντακάθαρο το διάλυμα. Είτε επιλέξετε να πλάσετε τα μελομακάρονά σας μικρά είτε μεγαλύτερα (γούστα είναι αυτά), είτε τα γεμίσετε με κράνμπερι και δαμάσκηνα, όπως προτείνει, δίνοντας τους λίγο διαφορετικό χαρακτήρα, είτε όχι, θα δείτε ότι βρίσκουν αυτή τη χρυσή τομή που τα κάνει ακαταμάχητα: είναι τόσο τραγανά και τόσο μαλακά όσο πρέπει. Πασπαλισμένα με το τριμμένο καρυδάκι –αν θέλετε προσθέτετε λίγο και στη ζύμη– είναι ονειρεμένα.

Υλικά

  • 220 γρ. ηλιέλαιο
  • 220 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι του κρασιού σταχτόνερο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ρούμι
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 3 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100-200 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 100-200 γρ. κράνμπερι και δαμάσκηνα
  • Για το σιρόπι:
  • 350 γρ. μέλι
  • 350 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 -3 καρφιά γαρύφαλλο
  • 1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • Για το σταχτόνερο:
  • 2 κ.σ. στάχτη (μόνο από ξύλα)
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

  1. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την εκτέλεση της συνταγής για το αγαπημένο γλύκισμα των Χριστουγένννων βήμα-βήμα:
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ