Ποντιακά μελομακάρονα (ισλί)

Ποντιακά μελομακάρονα (ισλί)

0:50 Χρόνος Παρασκευής
50 τεμάχια Ποσότητα

Τα ισλί (ή ιτσλί) είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό/μικρασιάτικο γλύκισμα που μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα. Γεμιστά με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστά, είναι ένα πολύ ωραίο γιορτινό κέρασμα. Οι νοικοκυρές άλλοτε τα κεντούσαν με το πιρούνι ή με ένα τσιμπιδάκι κι έμοιαζαν σχεδόν σαν... περίτεχνα υφαντά. Το ήθελαν με λίγα λόγια το μεράκι τους. Ο Χρήστος Βέργαδος τους φτιάχνει ένα σχέδιο που δεν θα σας δυσκολέψει. Τη ζύμη τη δουλεύει λίγο, με το χέρι, για να μη την κουράσει –έτσι τα ισλί θα απορροφήσουν πιο εύκολα το σιρόπι–, προσθέτει τη γέμιση, σχηματίζει τα  χαρακτηριστικά τριγωνάκια και μέχρι να έρθει η ώρα να τα σιροπιάσει δίνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα πετύχετε με την πρώτη.

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 400 ml ηλιέλαιο
  • 200 ml ρετσίνα ή λευκό κρασί
  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Για τη γέμιση:
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 600 ml νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση

  1. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα-ένα τα βήματα της συνταγής:
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ