Χταπόδι στον φούρνο με πατάτες
φωτο: Light & Shadow Studio/επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Χταπόδι στον φούρνο με πατάτες

2:45 Χρόνος Παρασκευής
6 άτομα Ποσότητα

Η κυρία Καλή Δοξιάδη κατέγραψε και μας παραχώρησε τη συνταγή, ακριβώς όπως της την «δίδαξε» ο κ. Νίκος Μπέλλος από την ψαροταβέρνα Κληματαριά στις Μπενίτσες της Κέρκυρας. Πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση αυτού του φαγητού παίζει το μεγάλο μέγεθος του χταποδιού. Ο Νίκος Μπέλλος μαγειρεύει το φαγητό αυτό μόνο όταν βρει μεγάλο, φρέσκο, ντόπιο χταπόδι. Κι επειδή δεν βρίσκει κάθε μέρα στην αγορά χταπόδι του απαιτούμενου μεγέθους, στην Κληματαριά του το σερβίρει ως πιάτο ημέρας. Αλλά κι εσείς μην επιχειρήσετε να το φτιάξετε με μικρότερο, όσο φρέσκο κι αν είναι το χταπόδι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, αφήστε το να ξεπαγώσει, αργά και φυσικά, στη συντήρηση ή, αν βιαζόσαστε, εκτός ψυγείου.

Υλικά

  • 1 μεγάλο χταπόδι, 3-5 κιλά
  • 5-6 μεγαλούτσικές πατάτες, κατάλληλες για φούρνο (π.χ. Κύπρου), κομμένες σε κομμάτια 3 εκ. περίπου
  • 8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 1-1½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά το χταπόδι, καθαρίζουμε το εσωτερικό της κουκούλας του, χωρίζουμε τα πλοκάμια από τον κορμό και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μεγάλο ταψί και συμπληρώνουμε τα κενά με πατάτες και σκόρδο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλείφουμε, με τα χέρια μας, τα κομμάτια του χταποδιού και τις πατάτες για να πάει το λάδι παντού. Ρίχνουμε το νερό και όσο πιπέρι θέλουμε, αλλά καθόλου αλάτι γιατί το χταπόδι έχει το δικό του και τα υγρά του θα αλατίσουν και τις πατάτες.
  3. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 150°C, φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για περίπου 2½ ώρες. Την τελευταία ώρα, όμως, ελέγχουμε συχνά μήπως στεγνώσει και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό, παρότι σε αυτήν τη θερμοκρασία κανονικά δεν πρέπει να χρειαστεί, αλλά ο κάθε φούρνος λειτουργεί διαφορετικά. Το χταπόδι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει ροδοκοκκινίσει και θα τρυπιέται εύκολα με πιρούνι.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ