Αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, / Food stylist: Tina Webb

Αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο

0:30 Χρόνος Παρασκευής
4 άτομα Ποσότητα

Ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας μας δίνει τη συνταγή για αυτό το πιάτο που τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο και στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι αβρωνιές ή βρυωνιές ή και οβριές, τις οποίες βρίσκουμε στις υπαίθριες αγορές, σε εξειδικευμένα μανάβικα και στις λαϊκές. Η εποχή της αβρωνιάς διαρκεί λίγο. Αρχίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου και, ανάλογα με τον καιρό, τραβάει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι αβρωνιές με τη χαρακτηριστική πικρή τους γεύση, προσομοιάζουν γευστικά μόνο με τα άγρια σπαράγγια ή αγρέλια, τα οποία, επειδή φύονται και σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορεί να τα μαζεύουν και μέχρι τον Απρίλιο ή και τον Μάιο. Οποιαδήποτε άλλη εποχή, τα αντικαθιστούμε με καλλιεργημένα σπαράγγια.

Υλικά

  • 600 γρ. αβρωνιές (ή 600 γρ. άγρια σπαράγγια)
  • 600 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, αλατοπιπερωμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3-4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις αβρωνιές. Τα ζεματάμε, ξεχωριστά, σε άφθονο, βραστό κι αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα αλατοπιπερωμένα κρεμμύδια για στιφάδο για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν.
  3. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και το δαφνόφυλλο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ντομάτα και να μελώσει η σάλτσα.
  5. Προσθέτουμε τις αβρωνιές, αρτύζουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το ξίδι.
  6. Ανακατεύουμε, κουνώντας οριζοντίως την κατσαρόλα για να πάει παντού, συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ