Bλάχικη μαγειρίτσα με πράσα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist: Tina Webb

Bλάχικη μαγειρίτσα με πράσα

3:00 Χρόνος Παρασκευής
6 άτομα Ποσότητα

Μαγειρίτσα δεν είναι μία, είναι πολλές. Και δεν είναι μόνο σούπα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε μαγειρίτσες που έχουν λίγο έως καθόλου ζουμί και τρώγονται σκέτες ή συνοδεύουν ρύζι. Δοκιμάστε λοιπόν κι αυτή την στεγνή εκδοχή που ξεκινάει από την κατσαρόλα και στη συνέχεια ψήνεται σε ταψί. Είναι ωραία ιδέα, πέρα από το βράδυ της Ανάστασης, και για το πασχαλινό τραπέζι.

Υλικά

  • 2 συκωταριές από αρνιά γάλακτος
  • 2 πνευμόνια από αρνιά γάλακτος
  • 1 εντεριά από αρνί γάλακτος
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κιλά πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 10 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • διάφορα ανάμεικτα χορταρικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκι)
  • 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • λίγο μπαχάρι, τριμμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα έντερα, ξεπλένοντάς τα με άφθονο νερό. Τα ζεματάμε όλα μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά και αφού κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε, ξεχωριστά, ανά είδος, και τα αλατοπιπερώνουμε.
  2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα πνευμόνια για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα έντερα και τα σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά μαζί με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
  3. Στο διάστημα αυτό ζεματάμε, σε βραστό αλατισμένο νερό, τα πράσα και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τα ψιλοκομμένα αρωματικά χορταρικά και βράζουμε για 5 λεπτά.
  4. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, αρτύζουμε και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 2,5-3 ώρες.
  5. Ένα τέταρτο πριν από το τέλος, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει χρώμα. Το φαγητό μας έχει απορροφήσει τα υγρά του, η σάλτσα του έχει πήξει και έχει μείνει με το λάδι του. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ