Γιουβέτσι με χταπόδι και μπάμιες
Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου / Επιμέλεια φωτογράφισης Στέλιος Πενταρβάνης

Γιουβέτσι με χταπόδι και μπάμιες

1:00 Χρόνος Παρασκευής
4 άτομα Ποσότητα

Το χταπόδι συνδυάζεται με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπάμιες και γλυκά μπαχαρικά σ' αυτό το νηστίσιμο πιάτο του Βαγγέλη Λιάκου από το θαλασσινό εστιατόριο Τραβόλτα, στο Περιστέρι. Θα βγει από το φούρνο και πραγματικά θα σας κερδίσει με την πρώτη μπουκιά.

Υλικά

  • 1/2 κιλό κριθαράκι
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μικρά κολοκύθια
  • 200 γρ. μπάμιες (κατεψυγμένες)
  • 4-5 ντομάτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 χταπόδι (περίπου 1-1,5 κιλό)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κόκκο μπαχάρι
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 2 λουβιά καρδάμωμο (κακουλέ)
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνη

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ζάρια (1x1 περίπου), τις πιπεριές σε ροδέλες και τρίβουμε τις ντομάτες στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγαλούτσικους κύβους.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά (μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκύθια, πιπεριές) σε ελαιόλαδο και τα κρατάμε στην άκρη ζεστά.
  3. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με μισό ποτήρι νερό, κόκκινο κρασί, ένα φύλλο δάφνη και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  4. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, μαύρο πιπέρι και καρδάμωμο) σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χταπόδι με ό,τι ζουμιά έχει η κατσαρόλα και ρίχνουμε την ντομάτα να πάρει μια βράση.
  5. Βάζουμε σε ένα ταψί τα λαχανικά που έχουμε σοτάρει, το χταπόδι με την ντομάτα, το κριθαράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για περίπου 20-25 λεπτά.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ