Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια

3:00 Χρόνος Παρασκευής
4 μερίδες Ποσότητα

Ένα παραδοσιακό πιάτο που με την πρώτη μπουκιά θα σας μεταφέρει στα τραπέζια των μανάδων και των γιαγιάδων σας. Για να φτιάξετε τα παπουτσάκια, χρειάζεστε ένα γεμάτο τρίωρο. Μιάμιση ώρα για την προετοιμασία κι άλλη τόση για το μαγείρεμα. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες μέτριες
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα κιμά θα χρειαστείτε:
  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κονκασέ ή 3 ντομάτες φρέσκιες χτυπημένες στο multi
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μισή κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • μείγμα από μελιτζάνες και από πατάτες (περίπου 1 φλιτζάνι, το οποίο περνάτε ελαφρά από το multi)
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο μπαχάρι
  • Για τη μπεσαμέλ θα χρειαστείτε:
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1,5 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι γαι να ψηθεί καλά. Προσθέτετε το σκόρδο. Ρίχνετε αλάτι-πιπέρι, τη σάλτσα ντομάτας, το μείγμα από τις μελιτζάνες και τις πατάτες, και στο τέλος τα μυρωδικά και το μπαχάρι. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί καλά ο κιμάς.
  2. Εν τω μεταξύ πλένετε τις πατάτες, τις κόβετε κατά μήκος και αδειάζετε το φαγητό, κάνοντας βαρκούλες. Κόβετε και τις μελιτζάνες, τις αδειάζετε και τις βάζετε σε μια λεκάνη με νερό, καθώς και 1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι. Τις αφήνετε για 1 ώρα για να ξεπικρίσουν.
  3. Μετά τις ξεπλένετε πάρα πολύ, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις περνάτε στο τηγάνι με ηλιέλαιο έως ότου ροδοκοκκινίσουν. Εναλλακτικά περάστε τες από το γκριλ για 15 λεπτά. Την ίδια διαδικασία ακολουθείτε και με τις πατάτες.
  4. Για την μπεσαμέλ σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο, το λάδι και το αλεύρι και στη συνέχεια ανακατεύοντας καλά προσθέτετε το γάλα, κατόπιν τα αβγά και τέλος το αλάτι. Η κρέμα πρέπει να είναι σφιχτή.
  5. Ολες οι παρασκευές σας είναι έτοιμες. Παίρνετε ένα ταψί και τοποθετείτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Τις γεμίζετε με τον κιμά και προσθέτετε 2-3 κουταλιές από την μπεσαμέλ σε κάθε... βαρκούλα. Προαιρετικά πασπαλίζετε ή με μοσχοκάρυδο ή με κεφαλογραβιέρα.
  6. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά προκειμένου να μαλακώσουν.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ