Λεμονάτο μοσχαράκι στη γάστρα
Φωτογραφία: Stavros Kostakis / Food styling: Olivia Artemis Webb

Λεμονάτο μοσχαράκι στη γάστρα

3:00 Χρόνος Παρασκευής
6 μερίδες Ποσότητα

Το κυριακάτικο τραπέζι είναι η αφορμή για να μοιραστούμε στιγμές από τη ζωή μας, να δημιουργήσουμε ωραίες αναμνήσεις και να απολαύσουμε πεντανόστιμο σπιτικό φαγητό. Φοράμε, λοιπόν, την καλή μας διάθεση και διαλέγουμε συνταγές που μπορεί να θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο και υπομονή. Όπως αυτό το λεμονάτο μοσχαράκι, ψημένο με λαχανικά και μυρωδικά στη γάστρα, που προτείνει ο Βαγγέλης Δρίσκας - το συνοδεύει με ψητές baby πατάτες και σπανάκι σοτέ.

Υλικά

  • 1 κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας (χτένι ή ελιά) περίπου 1,5 κιλό περασμένο σε διχτάκι
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 500 γρ. μανιτάρια (κατά προτίμηση μικρά)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • από 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι και ρίγανη ή από 1 κουτ. της σούπας φρέσκα ψιλοκομμένα (εναλλακτικά, για πιο δυνατή γεύση, βάλτε φασκόμηλο και δεντρολίβανο)
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 250 ml ζωμό κρέατος
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ψίχα από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 500 γρ. baby πατάτες
  • 700 γρ. σπανάκι

Εκτέλεση

  1. Βάλτε στη γάστρα 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρέας.
  2. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μανιτάρια ολόκληρα. Σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, και μετά σβήστε με το κρασί.
  3. Αφήστε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ζωμό, το μαϊντανό, τη μουστάρδα, την ψίχα των λεμονιών και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώστε και σκεπάστε τη γάστρα.
  4. Μαγειρέψτε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 2 ώρες.
  5. Ξεσκεπάστε και στραγγίστε τη σάλτσα σε μια μικρή κατσαρόλα. Διαλύστε το κορνφλάουρ σε 3 κουταλιές νερό και ρίξτε το στη σάλτσα. Ανακατέψτε, αφήνοντας τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
  6. Για τη γαρνιτούρα: Κόψτε τις πατάτες στη μέση, ραντίστε τες με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ψήστε στους 200ο C για 35 λεπτά. Ξεπλύνετε και στραγγίστε το σπανάκι χωρίς να το κόψετε. Σοτάρετέ το σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Αλατίστε το και κατεβάστε από τη φωτιά.
  7. Για να σερβίρετε, αφαιρέστε το διχτάκι από το κρέας, κόψτε το σε φέτες και συνοδεύστε το με τη σάλτσα και τα λαχανικά της γάστρας, μαζί με τις πατάτες και το σπανάκι.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ