Τάρτα με κρέμα καρυδόπιτας και παγωτό
φωτογραφία: Stavros Kostakis / food styling: Olivia Artemis Webb

Τάρτα με κρέμα καρυδόπιτας και παγωτό

1:45 Χρόνος Παρασκευής
Για 1 τάρτα 24 εκ. Ποσότητα

Ο Βαγγέλης Δρίσκας κλείνει την αγαπημένη γεύση της καρυδόπιτας σε μια αφράτη και μυρωδάτη ζύμη. Το αποτέλεσμα είναι μια τάρτα καρυδιού με πλούσια γέμιση, γλυκιά όσο πρέπει, που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας με την πρώτη μπουκιά. Ο σεφ προτείνει να τη σερβίρετε με παγωτό βανίλια και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 150 γρ. γλυκόζη
  • 150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 σφηνάκι ρούμι ή μπράντι
  • 3 αυγά
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • παγωτό βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε το αλεύρι με την άχνη ζάχαρη. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με το μείγμα του αλευριού. Όταν το μείγμα γίνει σαν ψίχουλα, ρίξτε τον κρόκο και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο παγωμένο νερό.
  2. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για μισή ώρα.
  3. Ανοίξτε τη με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας.
  4. Μεταφέρετε τη ζύμη στη φόρμα, πιέστε με τα χέρια σας για να καλυφθούν τα τοιχώματα με αυτή, κόψτε με το ψαλίδι το μέρος της ζύμης και των αντικολλητικών χαρτιών που περισσεύουν και ψήστε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 20 λεπτά.
  5. Βγάλτε τη από το φούρνο, αφαιρέστε το πάνω φύλλο του αντικολλητικού χαρτιού και αφήστε τη μισοψημένη βάση να κρυώσει.
  6. Για τη γέμιση: Βάλτε στην κατσαρόλα τη μαύρη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το βούτυρο, το ρούμι, την κουβερτούρα, την καρυδόψιχα και την κρέμα γάλακτος και αφήστε τα να ζεσταθούν για να ενωθούν τα υλικά. Ανακατέψτε, κατεβάστε από τη φωτιά και, αφού κρυώσει το μείγμα, ρίξτε τα αυγά χτυπημένα και ανακατέψτε.
  7. Αδειάστε τη γέμιση στη μισοψημένη βάση της τάρτας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 40 λεπτά.
  8. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρά για να την κόψετε σε μερίδες. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια και γαρνίρετε με το ξύσμα πορτοκαλιού.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ