Μελομακάρονα σιμιγδαλένια
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Μελομακάρονα σιμιγδαλένια

1:30 Χρόνος Παρασκευής
Για 50 περίπου μελομακάρονα Ποσότητα

Χωρίς μελομακάρονα, Χριστούγεννα δεν γίνονται!  Κι όταν είναι χειροποίητα, είναι ακόμα καλύτερα. Ιδού λοιπόν πώς να φτιάξετε τις μικρές γλυκές μπουκιές της μεγάλης γιορτής βήμα-βήμα. Τα μυστικά της επιτυχίας είναι το καλό δούλεμα των υλικών, το προσεχτικό ψήσιμο, ούτως ώστε να μην στεγνώσουν, αλλά και το σωστό μέλωμα. Αν θέλετε τα μελομακάρονά σας πιο σιροπιασμένα, ρίξτε λίγο παραπάνω σιρόπι στο τέλος, αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως αυτό θα τρέξει και θα μαλακώσει την κάτω σειρά. Μπορείτε επίσης, αν το προτιμάτε, να τα περιχύσετε με λίγο έξτρα μέλι αφού τα σιροπιάσετε. 

Υλικά

  • 800 γρ. μαλακό αλεύρι
  • 200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 250 ml σπορέλαιο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 60 ml μπράντι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 200 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα για το σερβίρισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 750 ml νερό
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 750 γρ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το μπράντι.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.
  3. Ενώστε τα δύο μείγματα και ζυμώστε τα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
  4. Πάρτε μετά κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος περίπου καρυδιού και πλάστε τα μελομακάρονα. Με ένα πιρούνι κάντε σχέδια στην επιφάνεια και τρυπήστε τα ελαφρώς για να απορροφήσουν το σιρόπι.
  5. Βάλτε τα μελομακάρονα με τη σειρά σε ένα ρηχό ταψί. Για να ψηθούν σωστά, βάλτε ένα ταψί κάθε φορά στο φούρνο. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 λεπτά. Όταν ψηθούν, αφήστε τα να κρυώσουν.
  6. Ετοιμάστε το σιρόπι: Κόψτε το πορτοκάλι στη μέση. Βάλτε στην κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και βράστε το σιρόπι για 5 λεπτά.
  7. Αφαιρέστε τον αφρό από την επιφάνεια και, όταν βράσει, ρίξτε μέσα στο ζεστό σιρόπι τα κρύα μελομακάρονα και αφήστε τα για μισό λεπτό.
  8. Στραγγίστε τα, ακουμπήστε τα στην πιατέλα και πασπαλίστε τα με τριμμένη καρυδόψιχα.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ