Ψητή χήνα
φωτογραφία: FoodStock

Ψητή χήνα

3:30 Χρόνος Παρασκευής
8 μερίδες Ποσότητα

Ψήνεται επί ώρα κι εμφανίζεται λαχταριστή, με τραγανή, ροδοκοκκινισμένη πέτσα και μια πραγματικά γλυκοφάγωτη και μοσχομυριστή γέμιση που συνδυάζει μήλο, κρεμμύδι, δεντρολίβανο και φρέσκο θυμάρι. Είναι ιδανική αν θέλετε να δώσετε μια διαφορετική νότα στο τραπέζι της γιορτής.

Υλικά

  • 1 χήνα (περίπου 4 κιλά)
  • 3 μήλα στάρκιν κομμένα σε τέταρτα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεπλύνετε τη χήνα, σκουπίστε τη και αλατοπιπερώστε τη. Τρυπήστε επιφανειακά την πέτσα στο στήθος με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία.
  2. Βάλτε στην κοιλιά της τα κομμένα μήλα, τα κρεμμύδια, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Βάλτε σε ένα βαθύ ταψί μια σχάρα, ακουμπήστε τη χήνα πάνω, αλείψτε τη με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε τη και σκεπάστε τις άκρες από τα μπούτια με αλουμινόχαρτο.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C και ψήστε τη χήνα για 20 λεπτά.
  4. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170ο C. Γυρίστε τη χήνα με το στήθος προς τα κάτω και βάλτε τη στο φούρνο. Ψήστε για 1 ½ ώρα.
  5.  Βγάλτε τη από το φούρνο, πετάξτε το λίπος που μαζεύτηκε στο ταψί, γυρίστε την προσεκτικά με το στήθος προς τα πάνω, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από τα πόδια και ψήστε τη για άλλα 40 λεπτά.
  6. Τσεκάρετε αν είναι ψημένη κόβοντας ένα μικρό κομμάτι ψαχνού από το στήθος κοντά στο λαιμό. Αν βγαίνει καθαρός ζωμός, είναι ψημένη, διαφορετικά θα χρειαστεί άλλα 20-30 λεπτά ψήσιμο.
  7. Όταν ψηθεί, αφήστε τη να σταθεί για 15 λεπτά εκτός φούρνου για να την κόψετε σε μερίδες.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ