Empanadas (αργεντίνικα πιτάκια) με σπανάκι και τυριά
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Empanadas (αργεντίνικα πιτάκια) με σπανάκι και τυριά

0:40 Χρόνος Παρασκευής
Για 16 empanadas Ποσότητα

Τα empanadas είναι το καθημερινό σνακ των Αργεντινών. Με δεκάδες διαφορετικές γεμίσεις, ψητά ή τηγανητά, με αφράτη ή τραγανή γέμιση, μπορείτε να τα δοκιμάσετε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά, σε κάθε πόλη. Εκτός από τηγανητά, πολύ ενδιαφέρον έχουν και ψητά, ειδικά αν έχουν πιο κρεμώδη γέμιση με κοτόπουλο, μπεσαμέλ ή τυριά. Στην Αργεντινή κεντάνε τις άκρες ανάλογα με τη γέμιση, ώστε με μια ματιά όταν τα παραγγέλνεις να ξέρεις τι έχεις μπροστά σου. Οι κλασικές γεμίσεις με κρέας έχουν ως βάση ψιλοκομμένο φιλέτο ή κιμά ή κοτόπουλο ή ψιλοκομμένο χοιρινό λουκάνικο. Από τα empanadas με λαχανικά τα πιο δημοφιλή έχουν σπανάκι ή κρεμμύδι με τυριά ή μανιτάρια. Ειδική κατηγορία είναι τα empanadas με θαλασσινά, όπως τόνος, σολομός, γαρίδες ή καλαμάρι.

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι για κάθε χρήση
  • 350 ml νερό
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • Για την μπεσαμέλ:
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 750 ml γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 250 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ζυμώστε για 5 λεπτά. Ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Κόψτε 16 δίσκους ζύμης με διάμετρο περίπου 10-12 εκατοστά για να σχηματίσετε τα empanadas.
  2. Ετοιμάστε την μπεσαμέλ: Βάλτε στην κατσαρόλα το βούτυρο και, όταν λιώσει, ρίξτε το αλεύρι, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το γάλα. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε για να σχηματιστεί μια βελούδινη κρέμα. Κατεβάστε από την εστία και αφήστε τη να κρυώσει.
  3. Για τη γέμιση: Βάλτε το σπανάκι στην κατσαρόλα με 3-4 κουταλιές νερό και αφήστε το σε μέτρια ένταση να μαραθεί. Στραγγίστε το και ψιλοκόψτε το. Ανακατέψτε το σπανάκι με την μπεσαμέλ, τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα. Αλατίστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  4. Μοιράστε τη γέμιση στους δίσκους ζύμης. Διπλώστε τους και πατήστε τις άκρες για να κολλήσουν.
  5. Τηγανίστε τα empanadas, λίγα κάθε φορά, σε καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ