Empanadas (αργεντίνικα πιτάκια) με κιμά
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Empanadas (αργεντίνικα πιτάκια) με κιμά

1:10 Χρόνος Παρασκευής
Για 16 empanadas Ποσότητα

Τα empanadas είναι το καθημερινό σνακ των Αργεντινών. Με δεκάδες διαφορετικές γεμίσεις, ψητά ή τηγανητά, με αφράτη ή τραγανή γέμιση, μπορείτε να τα δοκιμάσετε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά, σε κάθε πόλη. Εκτός από τηγανητά, πολύ ενδιαφέρον έχουν και ψητά, ειδικά αν έχουν πιο κρεμώδη γέμιση με κοτόπουλο, μπεσαμέλ ή τυριά. Στην Αργεντινή κεντάνε τις άκρες ανάλογα με τη γέμιση, ώστε με μια ματιά όταν τα παραγγέλνεις να ξέρεις τι έχεις μπροστά σου. Οι κλασικές γεμίσεις με κρέας έχουν ως βάση ψιλοκομμένο φιλέτο ή κιμά ή κοτόπουλο ή ψιλοκομμένο χοιρινό λουκάνικο. Από τα empanadas με λαχανικά τα πιο δημοφιλή έχουν σπανάκι ή κρεμμύδι με τυριά ή μανιτάρια. Ειδική κατηγορία είναι τα empanadas με θαλασσινά, όπως τόνος, σολομός, γαρίδες ή καλαμάρι.

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι για κάθε όλες τις χρήσεις
  • 350 ml νερό
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά χτυπημένα για την επιφάνεια
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βάλτε τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και ζυμώστε για 5 λεπτά. Ανοίξτε τη σε φύλλο με πάχος μισό εκατοστό. Κόψτε δίσκους ζύμης με διάμετρο περίπου 10-12 εκατοστά για να σχηματίσετε τα empanadas.
  2. Σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με την πιπεριά. Προσθέστε μετά τον κιμά, το κύμινο, την πάπρικα και την κανέλα. Αλατοπιπερώστε και μαγειρέψτε τα σε μέτρια ένταση για 20 λεπτά. Ανακατέψτε κατά διαστήματα για να σπάσουν οι σβόλοι του κιμά για να γίνει σπυρωτός. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει πολύ καλά πριν ετοιμάσετε τα empanadas.
  3. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα υλικά για τη γέμιση. Μοιράστε τη γέμιση στους δίσκους ζύμης, διπλώστε το φύλλο και κεντήστε με τα δάχτυλά σας τις άκρες για να κλείσουν.
  4. Βάλτε τα empanadas στο ταψί και αλείψτε τα με τα χτυπημένα αυγά. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ