Τάρτα λαχανικών με πέστο ελιάς
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Τάρτα λαχανικών με πέστο ελιάς

0:55 Χρόνος Παρασκευής
Για 1 τάρτα 26 εκ. Ποσότητα

Πολύχρωμα, γευστικά, αρωματικά, και κυρίως θρεπτικά, τα λαχανικά μάς δίνουν κάθε φορά την αφορμή να τολμήσουμε έξυπνους συνδυασμούς στα μαγειρέματά μας. Η ποικιλία των λαχανικών αυτής της συνταγής είναι πολύ πιθανό να σας θυμίσει το αγαπημένο σας μπριάμ. Μόνο που εδώ έχουμε μια αφράτη βάση σφολιάτας την οποία ενισχύουμε με ένα πεντανόστιμο πέστο ελιάς και τα λαχανικά είναι ψημένα με τέτοιο τρόπο ώστε γίνονται ακόμα πιο νόστιμα και πιο τραγανά από ό,τι στο κλασικό μπριάμ. Η λαχανοφαγία είναι τρόπος ζωής και αξίζει να δοκιμάσετε, να πειραματιστείτε, να παίξετε με τους συνδυασμούς και τις γεύσεις.

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
  • 4 ντομάτες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • Για το πέστο ελιάς:
  • 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας και κόψτε το στις διαστάσεις του ταψιού (μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ολόκληρο, απλώνοντάς το στο ταψί του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα).
  2. Ετοιμάστε το πέστο ελιάς: Πολτοποιήστε στον πολυκόπτη τις ελιές με το σκόρδο, την παρμεζάνα, το θυμάρι, το βασιλικό και 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο. Απλώστε το πέστο στην επιφάνεια της σφολιάτας.
  3. Κόψτε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Απλώστε τες με τη σειρά πάνω από το πέστο ελιάς, βάζοντας τα λαχανικά εναλλάξ το ένα ελαφρώς πάνω από το άλλο. Ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο, αλατίστε τα και πασπαλίστε με τη γραβιέρα.
  4. Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά στον αέρα μαζί με αντιστάσεις πάνω κάτω.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ