Σοκολατένια τάρτα με πορτοκάλι και χαλβά
Σοκολατένια τάρτα με πορτοκάλι και χαλβά/φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Σοκολατένια τάρτα με πορτοκάλι και χαλβά

1:00 Χρόνος Παρασκευής
Για 1 τάρτα 24 εκ. Ποσότητα

Εθιστικό και θρεπτικό γλυκό, ο χαλβάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη ζαχαροπλαστική. Προσθέστε τον σε ζύμες για κέικ και μπισκότα ή σε κρέμες, δοκιμάστε τον όμως οπωσδήτε και σ' αυτή την συνταγή για μια πλούσια σε γεύση τάρτα σοκολάτας με πορτοκάλι που στολίζεται με φουντούκια, ολόκληρα ή τριμμένα. 

Υλικά

  • Για τη βάση:
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. κρύο βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. χαλβάς με γεύση βανίλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. ψημένα φουντούκια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάστε τη βάση: Βάλτε το αλεύρι με την άχνη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τρίψτε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστούν λεπτά ψίχουλα. Ρίξτε το αυγό και ζυμώστε το μείγμα. Αν είναι υγρό, προσθέστε 1-2 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων για 30 λεπτά και μετά ανοίξτε τη με τον πλάστη σε φύλλο στις διαστάσεις της φόρμας. Για την ευκολία σας, ανοίξτε την ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικής λαδόκολλας. Απλώστε τη στη φόρμα και καλύψτε τα τοιχώματα περιμετρικά. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει για να απλώσετε τη γέμιση.
  2. Για τη γέμιση: Ψιλοκόψτε την κουβερτούρα και βάλτε τη σε ένα μπολ. Βάλτε την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα και αφήστε τη να ζεσταθεί χωρίς να πάρει βράση. Ρίξτε τη στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα, προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε για να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.
  3. Ψιλοκόψτε το χαλβά και απλώστε τον στην ψημένη βάση. Ρίξτε το μείγμα κουβερτούρας- κρέμας, αφήστε για μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά διατηρήστε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε. Αφήστε τη για λίγη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τη σερβίρετε για να μαλακώσει η κρέμα και να γίνει πιο βελούδινη. Πασπαλίστε τα φουντούκια (ολόκληρα ή τριμμένα) στην επιφάνεια λίγο πριν σερβίρετε την τάρτα.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ