Αγκινάρα: Η τρυφερή καρδιά ενός λουλουδιού
Βαγγέλης ΔρίσκαςΗ καλύτερη περίοδος για να την απολαύσουμε είναι το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Γι’ αυτό και η αγκινάρα πρωταγωνιστεί στα πασχαλινά μαγειρέματα, κυρίως σε πιάτα με αρνί ή ανοιξιάτικα λαχανικά. Είναι γνωστή στους Έλληνες από την αρχαιότητα με το όνομα κινάρα. Είναι πικρό λαχανικό και η κύρια ουσία που της δίνει αυτή τη γεύση είναι η κιναρίνη. Αυτή προκαλεί μια αντίδραση στους γευστικούς μας κάλυκες και ό,τι φάμε μαζί με αγκινάρα μάς φαίνεται πιο γλυκό. Γι’ αυτό θέλει συνδυασμούς με απαλά λαχανικά ή με ζυμαρικά.
Ακόμα και το ταίριασμα με κρασί είναι πολύ δύσκολο, μόνο ένα λευκό με υψηλή οξύτητα μπορεί να σταθεί στο πλάι της. Στη Μεσόγειο καλλιεργούνται πάνω από 10 ποικιλίες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 2 βασικές, τη μεγάλη πράσινη αγκινάρα Ιρίων και τη μικρότερη ελαφρώς μοβ αγκινάρα Αττικής. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια και παραγωγή αγκινάρας γίνεται στα Ίρια της Αργολίδας και είναι προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ. Ιδιαίτερη είναι η άγρια αγκινάρα της Τήνου με τη μοναδική της γεύση αλλά και οι άγριες αγκινάρες της Κέρκυρας και της Κρήτης.
Δύο ιδέες με αγκινάρες
- Σαλάτα με ωμές αγκινάρες και ρόκα
φωτογραφία: iStock/Ideal Image - Αγκινάρες γεμιστές με κιμά και σάλτσα πιπεριάς
Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων