MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Αναστάτωση σε λούνα παρκ στην Κοζάνη - Χάλασε το τρενάκι και κόπηκαν δύο βαγόνιαΑνατροπή στα σενάρια για τον θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα; Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευθύνεται ζώο - Τι λέει ο ιατροδικαστήςΔιάσωση των δεκάδων μεταναστών που βρέθηκαν στον Έβρο: Ήταν εκεί επί τέσσερις ημέρες - Συγκλονίζει μητέρα που φώναζε «βοήθεια»Καιρός για μπάνιο: Πόσο κοστίζει μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής - Αναλυτικά οι τιμέςΖάκυνθος: Μηχανάκι παρέσυρε 32χρονη με την 3χρονη κόρη της - Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο
Homepage |   Ελλάδα   |   10.03.2023 17:15 
Newsroom
Newsroom

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Πώς θα αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων – Τα 11 μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

επόμενο άρθροnext-article
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνολικά 11 μέτρα στήριξης ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αρωγή συγγενών θυμάτων, τραυματιών και επιβαινόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

 

Ανάμεσα σε άλλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ειδική σύνταξη, υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, διαγραφή οφειλών προς το δημόσιο, φορολογικές ελαφρύνσεις, δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο μέλους οικογενειών που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο, καθώς και διευκόλυνση στη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Τέμπη: Τα 11 μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων

  1. Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος. Η σύνταξη, για κάθε πρόσωπο που απεβίωσε, επιμερίζεται στον/στη σύζυγο και στα τέκνα ή σε περίπτωση μη ύπαρξης συζύγου και τέκνων, επιμερίζεται στους γονείς. Η σύνταξη είναι αφορολόγητη και καταβάλλεται αναδρομικά από 1η Μαρτίου, ανεξαρτήτως άλλων εισοδημάτων ή λήψης άλλης σύνταξης. Το ποσό της ειδικής σύνταξης προσδιορίζεται μηνιαίως στο τετραπλάσιο της εθνικής σύνταξης και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με την αύξηση της εθνικής σύνταξης. Την αρμοδιότητα έκδοσης των συντάξεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
  2. Οι εκκρεμείς -κατά την 31/03/2023- ατομικές οφειλές των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, προς την φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία, διαγράφονται.
  3. Σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται.
  4. Οι κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς.
  5. Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας. Δικαίωμα διορισμού έχουν και τα πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή/και υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον σύζυγο ή στα τέκνα, ή άλλως σε έναν από τους γονείς ή σε ένα από τα αδέλφια τους.
  6. Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες, προς επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων, θα ληφθεί νομοθετική μέριμνα για τη διευκόλυνση της εκτελεστότητας των αποφάσεων από τον πρώτο βαθμό. Επιπλέον, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.
  7. Όλοι οι επιβαίνοντες φοιτητές καθώς και οι φοιτητές που είναι τέκνα, σύζυγοι ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%, δικαιούνται μετεγγραφή κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ).
  8. Όλοι οι ανωτέρω φοιτητές προτεραιοποιούνται όσον αφορά τη στέγαση στις φοιτητικές εστίες των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων και τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
  9. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2023, 2024, 2025 (τακτικές και επαναληπτικές), θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις περί προσαύξησης μοριοδότησης για τους επιβαίνοντες καθώς και για τα τέκνα, συζύγους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%.
  10. Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΠΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.
  11. Παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δια ζώσης και κατ’οίκον, μέσα από το δίκτυο δομών ψυχικής υγείας του ΕΣΥ, καθώς και τηλεφωνικά μέσω της Δωρεάν Εθνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, με την ειδική επιλογή 3.

«Οι ανωτέρω δράσεις υποστηρίζονται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών», τονίζεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται:

«Για την ταχεία και άμεση εξυπηρέτηση των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων, δημιουργείται ειδική δομή και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης και γρήγορης διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων για τα ανωτέρω μέτρα, αλλά και για κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»

Επιπλέον, στην περίπτωση διασωθέντων επιβατών που αγόρασαν εισιτήρια - χωρίς να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία - εισιτήρια και αποχώρησαν από τον τόπο του δυστυχήματος χωρίς να αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας στις Κρατικές Αρχές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Αρωγής, προκειμένου να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Οι εφέτες που αναλαμβάνουν τις έρευνες – Τι αποφασίστηκε
  • Οικονόμου: Μνημείο κυνισμού οι δηλώσεις Σπίρτζη - Να έρθει σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον Γεραπετρίτη
  • «Λάρισα ακούει; Πάω καλά;» - Ο διάλογος του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη πριν τη σύγκρουση
  • Αναστάτωση σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο 040: Έπεσε οροφή ενώ βρισκόταν μέσα επιβάτες
  • «Έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος συγγραφέας Αλέξης Πάρνης
  • Silicon Valley Bank: Βουτιά 79% έκανε η μετοχή της τράπεζας που αναστάτωσε τις αγορές
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • μέτρα στήριξης
  • τρένο
  • Τέμπη
  • σιδηροδρομικό δυστύχημα
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 08:45
ΕΨΑ: Από τον… Ελευθέριο Βενιζέλο στον Νίκο Καραμούζη - Το turnaround story της εταιρείας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 07:15
Σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση: Παγίδες και μυστικά για χιλιάδες εργαζόμενους που αλλάζουν δουλειά - Παραδείγματα
MENSHOUSE
Δώστε της από τώρα το Όσκαρ να τελειώνουμε: Η ταινία-έκπληξη της χρονιάς αξίζει ήδη το Χρυσό Αγαλματίδιο
MENSHOUSE
Newsroom Τουριστικό «χαστούκι» -20%: Την πάτησε για τα καλά φέτος η Μύκονος…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
04-06-2023 14:40
Πανελλήνιες 2023: «Εύκολα θέματα σημαίνει αύξηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» - Οδηγίες από τον πρόεδρο Φροντιστών
02
04.06.2023 21:05
«Έλα παρ’ τη, θα τη σκοτώσω»: Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου 68χρονης στην Καβάλα - Τι καταγγέλλει ο αδερφός της
03
04.06.2023 20:54
Αναστάτωση σε λούνα παρκ στην Κοζάνη - Χάλασε το τρενάκι και κόπηκαν δύο βαγόνια
04
04.06.2023 22:05
Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.500.000 ευρώ
05
02.06.2023 20:15
«Μπες και θα παίρνεις ένα χιλιαρικάκι»: Πώς προσπαθούσε ο αστυνομικός να μπλέξει συναδέλφους του στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 04/06/2023
Κεντρικό... | 04.06.2023 20:04
Κεντρικό δελτίο 04/06/2023
Απλησίαστα τα νησιά για τους Έλληνες - Πιο φθηνά στο εξωτερικό
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.06.2023 20:26
Απλησίαστα τα νησιά για τους Έλληνες - Πιο φθηνά στο εξωτερικό
Αθλητικό δελτίο 04/06/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 04.06.2023 19:56
Αθλητικό δελτίο 04/06/2023
Μεσημεριανό δελτίο 04/06/2023
Μεσημεριανό... | 04.06.2023 13:46
Μεσημεριανό δελτίο 04/06/2023
Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε τον Φιντάν για υπουργό Εξωτερικών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.06.2023 19:25
Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε τον Φιντάν για υπουργό Εξωτερικών