Κορονοϊός: Τεστ στους υγειονομικούς με προτεραιότητα – Σε αναμονή 1.600 δείγματα στην Αθήνα
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜπλοκαρισμένο φαίνεται ότι είναι το σύστημα του εργαστηριακού ελέγχου στους υγειονομικούς, οι οποίοι με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό πριν επιστρέψουν στην εργασία τους από την κανονική τους άδεια.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) είναι σε αναμονή για να βγουν τα αποτελέσματα για 1600 δείγματα που δόθηκαν από υγειονομικούς νοσοκομείων της Αθήνας. Το ΕΚΕΑ, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, είναι αυτή τη στιγμή σε μία εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση δεδομένου ότι δέχεται δείγματα από όλη τη χώρα, ενώ έχουν προστεθεί και αυτά των υγειονομικών το τελευταίο διάστημα.
Συνέπεια όμως είναι απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες για να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ και οι υγειονομικοί να μην μπορούν να επιστρέψουν στα νοσοκομεία μετά την άδειά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, για τον λόγο αυτό δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία ευαισθησία λόγω των νοσηλευόμενων, όπως είναι τα ογκολογικά, να λείπουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι και να μην επιστρέφουν για εργασία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ τους.
Άλλωστε σήμερα ο ΕΟΔΥ καταγράφει αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικούς αφού μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες εντοπίσθηκαν 70 κρούσματα σε υγειονομικούς.
Ιεράρχηση με ερωτηματολόγιο
Πάντως όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr οι δύο μεγαλύτερες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) η 1η και η 2η λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που πρέπει αυτήν την περίοδο να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, υποχρεώθηκαν να τροποποιήσουν τη διαδικασία.
Ενδεικτικά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) δόθηκε εντολή να υπάρξει ιεράρχηση στους υγειονομικούς με βάση ποιος είναι πιθανό να έχει βρεθεί κοντά σε κρούσματα. Γι αυτό και οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων, ένα ειδικό ερωτηματολόγιο ώστε να διαπιστώνεται εάν έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Να σημειωθεί ότι συνολικά στο ΕΣΥ εργάζονται 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων