Το κοκτέιλ ιώσεων ανησυχεί τους ειδικούς: Έρχονται περισσότερα περιστατικά με λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τι λέει ο Γουργουλιάνης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Για το κοκτέιλ ιώσεων που έχουμε αυτό τον χειμώνα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό και το πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρει «ήρθε ένα κύμα το οποίο βλέπαμε από την Αυστραλία δύο μήνες νωρίτερα το οποίο με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, που όμως δεν κάνουν συχνά πνευμονία όπως έκανε παλαιότερα ο κορονοϊός. Γέμισαν τα ιατρεία των παιδιάτρων, των πνευμονολόγων, των παθολόγων από κοινό κρυολόγημα. Μοιάζει με γρίπη αλλά δεν είναι πάντα. Μπορεί να είναι κορονοϊός, αδενοϊός, RSV, μπορεί να είναι και άλλοι που δεν τους ανακαλύπτουμε».
Όπως τονίζει, «τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερα περιστατικά», ενώ ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι πανδημία, δεν θα φορτωθούν πολύ τα νοσοκομεία».
Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, είναι να «προστατέψουμε τους ευάλωτους αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο νομίζω θα είναι ένας συνηθισμένος χειμώνας με λίγες περισσότερες λοιμώξεις στο ανώτερο αναπνευστικό».
Οι ιώσεις αυτές, όπως τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης «δεν κάνουν πνευμονία αλλά ταλαιπωρούν τους ανθρώπους με πυρετό που κρατά 2-3 μέρες, με μπούκωμα, με πονόλαιμο και αυτοί που κάνουν πνευμονία είναι οι ευάλωτοι. Επομένως ξαναέρχεται η κουβέντα για τους εμβολιασμούς και της γρίπης. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία».
Τέλος, σημειώνει πως «ο χειμώνας αυτός θυμίζει στα νοσοκομεία εικόνες από το 2017 και 2018 που είχαμε όλες τις άλλες λοιμώξεις όταν δεν είχαμε ακόμα κορονοϊό. Για εμάς είναι ένα φορτίο αλλά είναι και μια συνηθισμένη δραστηριότητα αυτό που αντιμετωπίζουμε στα νοσοκομεία».
Προσοχή για τη γρίπη: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο
Καθώς η γρίπη σαρώνει τη χώρα και τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα ειδικά το χειμώνα, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τα συμπτώματα και τις οδηγίες που μας συστήνει ο ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω πάθει γρίπη;
Μπορεί να έχετε γρίπη, εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, κυρίως από τον Δεκέμβριο έως το Μάρτιο. Βέβαια, μπορεί να πάθετε γρίπη οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αυτό όμως είναι σπάνιο.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
- υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
- γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
- κυάνωση
- άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
- μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
- διέγερση ή σπασμοί
- επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)
Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:
- υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
- δύσπνοια
- πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
- λιποθυμικά επεισόδια
- σύγχυση
- πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.
Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.
Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη. Για το λόγο αυτό:
- Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
- Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
- Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
- Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ'όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
- Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
- Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Πώς θεραπεύεται η γρίπη;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως "θα κάνει τον κύκλο της". Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα γιατρό.
Στα άτομα αυτής της ηλικίας που έχουν αρρωστήσει με γρίπη, η ασπιρίνη μπορεί, σπάνια, να προκαλέσει ένα σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γρίπης;
Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.
- Σχέδιο 90 ημερών μέχρι τις κάλπες - Ο σχεδιασμός του Μαξίμου και η μεταρρυθμιστική ατζέντα
- Από τον Αλέκο Παπαδόπουλο στον Θάνο Πλεύρη ένα τσιγάρο δρόμος – Έξι προσπάθειες με τον αντικαπνιστικό νόμο που έπεσαν στο κενό
- Πανεπιστήμια: Παράταση στις αιτήσεις για τα συγγράμματα - Ποιοι φοιτητές θα πρέπει να τα πληρώσουν
- Σούπερ μάρκετ: Οι ευρωπαϊκές αλυσίδες βάζουν τέλος στα φυλλάδια - Τι κάνουν οι ελληνικές
- Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το 2022;
Πώς κατέληξε στη Βουλή ο αστυνομικός που κακοποιούσε τα παιδιά του: Το «μέσο» και η παραμονή του στη θέση παρά τον «γκρίζο» του φάκελο
«Αλέξης Γρηγορόπουλος πάντα παρών»: Μαζική η πορεία για τα 16 χρόνια από τη δολοφονία του
Παρέλαση διαδοχικών κακοκαιριών: Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Οι Αμερικάνοι ψήφισαν για τέταρτη χρονιά την Ελλάδα ως τον «Καλύτερο Τουριστικό Προορισμό»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr