Καπιτώλιο: Από τον εμπρησμό των Άγγλων στην εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ
Άποψη του Καπιτωλίου το 1810 / AP PHOTOS

ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Η εισβολή οπαδών του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο και οι ταραχές, που άφησαν πίσω τους νεκρούς, μας οδηγεί στο να ανατρέξουμε σε ιστορικές στιγμές που «σημάδεψαν» τον «ναό της δημοκρατίας» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το κτήριο όπου συνεδριάζει  το Αμερικανικό Κογκρέσο, το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, στην κορυφή του λόφου της περιοχής που ονομάζεται Capitol Hill.

Ο Pierre (Peter) Charles L'Enfant , καθώς άρχισε να αναπτύσσει το σχέδιό του για τη νέα ομοσπονδιακή πρωτεύουσα το 1791, επέλεξε να χτιστεί το «Συνεδριακό Σπίτι» (το κτίριο του Καπιτωλίου) στην κορυφή του λόφου σε μια τοποθεσία που χαρακτήρισε ως «βάθρο που περιμένει ένα μνημείο».

Το Καπιτώλιο όπως ήταν το 1808

Ο Τζορτζ Ουάσιγκντον «χειροκρότησε» τα σχέδια!

Σύμφωνα με τον «νόμο περί κατοικίας» που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1790, ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον, το 1791, επέλεξε την περιοχή που είναι τώρα Περιφέρεια της Κολούμπια. Επέλεξε επίσης τρεις επιτρόπους για να ερευνήσει την τοποθεσία και να επιβλέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή της πρωτεύουσας και των κυβερνητικών κτιρίων της. Οι Επίτροποι, με τη σειρά τους, προσέλαβαν τον Γάλλο μηχανικό Pierre Charles L'Enfant για να σχεδιάσει τη νέα πόλη της Ουάσιγκτον.

Ο L'Enfant αναμενόταν να σχεδιάσει το κτήριο και να επιβλέπει την κατασκευή του. Ωστόσο, αρνήθηκε να παράξει σχέδια, ισχυριζόμενος ότι είχε το σχέδιο «στο κεφάλι του». Αυτό το γεγονός και η άρνησή του να θεωρηθεί ότι υπόκειται στην εξουσία των επιτρόπων οδήγησε στην απόλυση του το 1792. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, οι επίτροποι ανακοίνωσαν έναν διαγωνισμό, τον οποίο πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Thomas Jefferson, ο οποίος θα έδινε 500 δολάρια σε όποιον παρήγαγε «το πιο αντιπροσωπευτικό σχέδιο» για το κτήριο του Καπιτωλίου. Κανένα από τα 17 σχέδια που υποβλήθηκαν, ωστόσο, δεν ικανοποίησε. Με μια επιστολή που έφτασε από τον δρ William Thornton, (Σκωτσέζος γιατρός που ζούσε στην Tortola, στις Βρετανικές Δυτικές Ινδίες) ζητούσε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα δικό του σχέδιο, παρόλο που ο διαγωνισμός είχε κλείσει. Οι Επίτροποι αποδέχτηκαν το αίτημα. Το σχέδιο του Thornton ήταν ό,τι ακριβώς ζητούσαν οι Αμερικανοί. Ο Πρόεδρος Ουάσιγκτον επαίνεσε το σχέδιο για το «μεγαλείο, την απλότητα και την λειτουργικότητά του». Τα σχέδια του κτηρίου ήταν εμπνευσμένα από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού. Το Καπιτώλιο κατασκευαζόταν από το 1793 μέχρι το 1811, αν και η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου έγινε το 1800, μέσα στο ημιτελές κτίριο. Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού Αντιπροσώπων από τις νέες Πολιτείες, το κτήριο επεκτάθηκε το 1850 και διπλασιάστηκε σε μήκος, ενώ ο παλιός θόλος, ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτηρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο. Το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα. Μέχρι το 1813 είχε κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου, όμως…

Οι Βρετανοί καίνε την Ουάσιγκτον το 1812 / AP PHOTOS

Ένα υπέροχο ερείπιο…

Ο πόλεμος του 1812 άφησε πίσω του το Καπιτώλιο ως ένα «υπέροχο ερείπιο»: Στις 24 Αυγούστου του 1814, τα βρετανικά στρατεύματα έβαλαν φωτιά στο κτίριο, αλλά μια ξαφνική καταιγίδα εμπόδισε την πλήρη καταστροφή του. Ο αρχιτέκτονας Latrobe ανέλαβε να αποκαταστήσει το Καπιτώλιο. Παράλληλα με τις επισκευές , εκμεταλλεύτηκε αυτήν την ευκαιρία για να κάνει περαιτέρω αλλαγές στον εσωτερικό σχεδιασμό του κτιρίου και να εισαγάγει νέα υλικά. Ωστόσο, δέχθηκε πιέσεις λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή και λόγω υπερβάσεων του κόστους και οδηγήθηκε σε παραίτηση. Οι εργασίες συνεχίστηκαν από άλλους μηχανικούς και αρχιτέκτονες και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν το 1868, οπότε και το Καπιτώλιο πήρε τη σημερινή ορορφή του. Εργασίες εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων γίνονται συχνά.

Πορτορικανοί Εθνικιστές έχουν συλληφθεί μπροστά στο Καπιτώλιο/ AP PHOTOS

Σφαίρες από Πορτορικανούς εθνικιστές

Το 1954 (1η Μαρτίου) το Καπιτώλιο δέχτηκε επίθεση από τέσσερις εθνικιστές του Πουέρτο Ρίκο, που πυροβόλησαν με ημιαυτόματα πιστόλια. Οι εθνικιστές ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τον αγώνα τους για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο από την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Οι εθνικιστές Lolita Lebrón , Rafael Cancel Miranda , Andres Figueroa Cordero και Irvin Flores Rodríguez, ύψωσαν τη σημαία του Πουέρτο Ρίκα και άρχισαν να πυροβολούν τους Εκπροσώπους, οι οποίοι συζητούσαν νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Πέντε Εκπρόσωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά. Οι επιτιθέμενοι συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Το 1978 και το 1979, οι ποινές τους μειώθηκαν από τον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ και οι τέσσερις επέστρεψαν στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο Αβραάμ Λίνκολν ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο /AP PHOTOS

Ο Λίνκολν μπροστά στο Καπιτώλιο

Ο Αβραάμ Λίνκολν ορκίζεται ως 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, στις 4 Μαρτίου 1861. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 14 Απριλίου 1865, ο Λίνκολν, ενώ βρισκόταν σε θεωρείο στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιός και φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων, τον πυροβόλησε με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ αμέσως μετά φώναξε στα λατινικά «Sic semper tyrannis!», δηλαδή «Έτσι πάντα στους τυράννους. Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε γειτονικό σπίτι σε κωματώδη κατάσταση, όπου και εξέπνευσε νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου. Ο δολοφόνος του καταδιώχθηκε από τις ομοσπονδιακές αρχές και εγκλωβίστηκε σε έναν αχυρώνα στη Βιρτζίνια μετά 12 μέρες, όπου και τραυματίστηκε από πυροβολισμό των διωκτών του, και πέθανε λίγο αργότερα. Όπως αποδείχθηκε, ήταν μέλος σπείρας.

ΑP PHOTOS

Ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα των ΗΠΑ

Mέλη της επιτροπής κινητοποίησης μητέρων ενάντια στον πόλεμο, παρέλασαν το Constitution Avenue στην Ουάσινγκτον, στις 15 Φεβρουαρίου του 1941, σε μια διαδήλωση κατά του προγράμματος χρηματοδοτικής μίσθωσης για τη Μεγάλη Βρετανία. Πολλές από τις διαδηλώτριες ήταν μεταξύ εκείνων που εκδιώχθηκαν από το Καπιτώλιο δύο ημέρες νωρίτερα όταν προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου, μέσα στις αίθουσες του Κογκρέσου.

Το 1932, περίπου 25.000 Αμερικανοί βετεράνοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Καπιτώλιο απαιτώντας τον επιπλέον μισθό που δικαιούνταν. Η οικονομική ύφεση του 1929 είχε αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα και οι Βετεράνοι είχαν μείνει με την υπόσχεση... Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον μισθό, αλλά η Γερουσία τον απέρριψε. Πολλοί διαδηλωτές αποσύρθηκαν, όμως αρκετοί έμειναν και κατασκήνωσαν στην περιοχή. Ένα μήνα μετά, ένοπλοι με επικεφαλής τους στρατηγούς Douglas MacArthur και George Patton και τον (τότε) ταγματάρχη Dwight Eisenhower έξαψαν τις σκηνές και πυροβόλησαν σκοτώνοντας πολλούς Βετεράνους. Λίγα χρόνια αργότερα οι τρεις επικεφαλής θα έγραφαν Ιστορία και στα πεδία των μαχών, και ένας από αυτούς και στον Λευκό Οίκο!

AP PHOTOS

Συναγερμός την 11η Σεπτεμβρίου

Ο γερουσιαστής Pat Roberts, η Εκπρόσωπος Juanita Millender-McDonald, δεξιά, και ο γερουσιαστής Charles Schumer,  αριστερά. Μέλη του Κογκρέσου από όλο το πολιτικό φάσμα έδειξαν ενότητα μπροστά από το Καπιτώλιο, την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2001, στην Ουάσιγκτον, μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Την προηγούμενη μέρα, αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη και οδήγησαν τα τρία από αυτά πάνω σε κτήρια στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο. Το τέταρτο αεροπλάνο συνετρίβη στην Πενσυλβάνια πριν φτάσει στον επιδιωκόμενο στόχο, που εικάζεται ότι θα ήταν το Καπιτώλιο.

AP PHOTOS

Ο φόβος φυλάει τα έρμα...

Με το αμερικανικό Καπιτώλιο στο φόντο, μέλη μιας Δύναμης Αντίδρασης Χημικών-Βιολογικών Περιστατικών των ΗΠΑ, γνωστή ως CBIRF, επιδεικνύουν τεχνικές καθαρισμού άνθρακα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2001, στην Ουάσιγκτον. Τρία κτίρια στο Capitol Hill παρέμειναν κλειστά λόγω ανησυχιών για επίθεση με άνθρακα. Μετά το χτ'ύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, βρέθηκε άνθρακας στο Καπιτώλιο, στο γραφείο του αρχηγού της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Thomas Daschle, από τη Νότια Ντακότα· του είχε ταχυδρομηθεί με την δηλητηριώδη σκόνη. Τίποτα δεν είναι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον Κόσμο όπως πριν την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

AP PHOTOS

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά...

Πρωτοφανή επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο, από τη στιγμή που ακροδεξιοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Τον γύρο του Κόσμου έκαναν εικόνες που έδειχναν αστυνομικούς να έχουν προτάξει τα όπλα τους για να αντιμετωπίσουν τους υποστηρικτές του Τραμπ, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα έπεσαν πυροβολισμοί, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται, καθώς και μία ακόμη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε. Λίγες ώρες μετά την εισβολή ανακοινώθηκε ότο τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον χώρο του Καπιτωλίου στα επεισόδια , ενώ 52 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Επισκέπτες περπατούν στη Ροτόντα του Καπιτωλίου τη Δευτέρα 27 Ιουλίου του 1998. Μια μέρα μετά τα σώματα των αστυνομικών Τζον Γκίμπσον, Τζέικομπ Κάσταντ και μιας επισκέπτριας θα κείτονταν νεκρά στον ίδιο χώρο/ AP PHOTOS

Βόμβες παντού...

Τον Ιούλιο του 1915, ένας Γερμανός πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο Eric Muenter, τοποθέτησε δυναμίτη σε γραφείο δίπλα από την αίθουσα υποδοχής της Γερουσίας. Η δυναμίτιδα εξερράγη αργά τη νύχτα, όταν δεν υπήρχε κανείς στο κτήριο. Ο Muenter - όπως ισχυρίστηκε - ήθελε να στείλει μήνυμα ειρήνης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο 'Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Muenter λίγα χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε.

Για τη Γρενάδα και τον Λίβανο

Τον Νοέμβριο του 1983, βόμβα εξερράγη στη βόρεια πτέρυγα του Καπιτωλίου. Λίγο πριν από την έκρηξη, άγνωστος  τηλεφώνησε δηλώνοντας ότι είναι μέλος της «Μονάδας Ένοπλης Αντίστασης» και είπε ότι η βόμβα ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας για τις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στην Γρενάδα και τον Λίβανο. Η βόμβα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά ουδείς τραυματίστηκε. 

*** Τον Ιούλιο του 1998, ένοπλος άντρας ( ο Russell Eugene Weston Jr.), εισέβαλλε στο Καπιτώλιο. Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να τον σταματήσουν, καθώς και μια επισκέπτρια του Καπιτωλίου. Ο ένοπλος  τραυματίστηκε και αργότερα διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ