Κερδισμένοι του κορονοϊού: Πλούσιοι που έγιναν πλουσιότεροι στην πανδημία
Ο Τζεφ Μπέζος με την Λατίνα Λόρεν Σάντσεζ, τον λόγο που πήρε διαζύγιο από την σύζυγό του, Μακένζι - Μετά από 25 χρόνια κοινής πορείας (AP Photo)

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ: ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις θα χτυπήσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα

Η υγειονομική κρίση, όμως, αποδείχτηκε πραγματικό... χρυσωρυχείο για όσες επιχειρήσεις η ζωή ή καλύτερα ο Covid-19 τις κατέστησε κάτι περισσότερο από απαραίτητες σε αυτήν τη συγκυρία.

amazon.com

 • Αυξηση τιμής μετοχής 25% από την αρχή του χρόνου 
 • Αξία σε δύο έτη 2 τρις ευρώ

Από τη στιγμή που το ηλεκτρονικό εμπόριο έγινε η μόνη διέξοδος αγορών, ήταν αναμενόμενο το μεγαλύτερο e-shop στον κόσμο, η Amazon, να αυξήσει σημαντικά τον τζίρο του. Η τεράστια αύξηση των παραγγελιών οδήγησε και σε μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής της, η οποία κατά μέσον όρο έχει αυξηθεί 25% από τις αρχές του χρόνου. Ο ιδρυτής της Τζεφ Μπέζος έχει αυξήσει κατά 24 δισ. $ την περιουσία του από τις αρχές του χρόνου, η οποία αγγίζει πλέον τα 140 δισ. $. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Amazon είδε την αξία της να ξεπερνάει το ένα τρισ. $ και η τιμή της έχει παρουσιάσει αύξηση 30% μετά την έναρξη της πανδημίας και βάσει των σημερινών δεδομένων οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε δύο έτη μπορεί η αξία της να ξεπεράσει τα 2 τρισ. $. O Μπέζος ίδρυσε το 1994 την Amazon στο γκαράζ του με αρχικό κεφάλαιο 100.000 $ και στη συνέχεια έλαβε χρηματοδότηση 300.000 $ από τους γονείς του για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Ο 56χρονος Τζεφ Μπέζος (Amazon) υπολογίζεται ότι διαθέτει περιουσία άνω των 140 δις δολαρίων (AP Photo)

Cisco webex

 • Αύξηση τιμής μετοχής 18,5 % από τις αρχές του χρόνου
 • 324 εκατ, χρήστες

H πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Webex δημιουργήθηκε το μακρινό 1995, το 2007 την εξαγόρασε η Cisco και μαζί με το Zoom ήταν σίγουρα οι μεγάλοι κερδισμένοι στον τομέα τους. Το Webex από την έναρξη της πανδημίας και μετά κατέγραφε συνεχώς νέα ρεκόρ αριθμού χρηστών και αυτήν τη στιγμή το χρησιμοποιούν 324 εκατ. χρήστες. Οπως ήταν φυσικό, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει τα πάνω της και η μετοχή της Cisco, η οποία από την αρχή του χρόνου έχει αυξήσει την τιμή της κατά 18,5%.

Η περιουσία του ιδρυτή του Netflix, Ριντ Χάστινγκς, εκτοξεύτηκε από τα 4,24 δις δολάρια στα 5,20 (AP Photo)

Netflix

 • 183 εκατ. συνδρομητές
 • Αξία χρηματιστηριακή 200 δισ. $

H δημοφιλέστερη υπηρεσία streaming θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα μπει στους κερδισμένους της πανδημίας αμέσως μόλις έγινε σαφές ότι πολλές χώρες θα πάρουν μέτρα καραντίνας. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 το Netflix καταγράφει περίπου 16 εκατομμύρια νέους συνδρομητές φτάνοντας τα 183 εκατ. συνδρομητές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται περίπου δέκα εκατομμύρια χρήστες που βρίσκονται στο καθεστώς της δωρεάν πρόσβασης στην υπηρεσία για ένα μήνα που προσφέρει το Netflix. Τα έσοδα του Netflix το 2019 ήταν 20 δισ. $, ποσό που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα αυξηθεί τη φετινή χρονιά. H χρηματιστηριακή αξία του Netflix αγγίζει τα 200 δισ. $.

* Η περιουσία του ιδρυτή του, Ριντ Χάστινγκς, εκτοξεύτηκε από τα 4,24 δισ. δολάρια στα 5.20.Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, έχει στην κατοχή του το 1% των μετοχών της εταιρείας που ίδρυσε το 1995. Ο Χάστινγκς έχει υποσχεθεί ότι θα χαρίσει τη μισή του περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η περιουσία του 50χρονου Eric Yuan (Zoom) από την Σαντόνγκ της Κίνας εκτινάχθηκε από τα 4 στα 7,88 δις δολάρια (AP Photo)

Zoom

 • 10 εκατ.χρήστες τον Δεκέμβριο του 2019
 • 200 εκατ. χρήστες τον Μάρτιο του 2020
 • Αξία 120% σε τρεις μήνες 

Μεγάλη κερδισμένη από την πανδημία είναι χωρίς αμφιβολία η εταιρεία πίσω από την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Zoom. Η πλατφόρμα τον περασμένο ∆εκέμβριο είχε δέκα εκατ. χρήστες και τον Μάρτιο ο αριθμός των χρηστών έφτασε τα 200 εκατομμύρια και η αξία της αυξήθηκε μέσα σε τρεις μήνες κατά 120%. O Κινεζο-αμερικανός επιχειρηματίας Eric Yuan κέρδισε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 4 δισ. $, τα οποία προστέθηκαν στα 3,5 δισ. $ που είχε προλάβει να αποκτήσει μέχρι το τέλος του 2019.

* Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του 50χρονου Eric Yuan  από την Σαντόνγκ της Κίνας, που σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και μηχανολογία, εκτινάχθηκε από τα 4 στα 7,88 δισ. δολάρια.

O CEO της Peloton, Τζον Φόλεϊ γιορτάζει την καλή πορεία της εταιρίας στις 26 Σεπτεμβρίου, 2019 (AP Photo)

Peloton

 • Αύξηση τιμής μετοχής 37%

Στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων κερδισμένων από την πανδημία και η αμερικανική εταιρεία Peloton, η οποία παράγει εξοπλισμό οικιακής γυμναστικής, κυρίως ποδήλατα με ενσωματωμένες οθόνες και ασύρματη σύνδεση στο Internet. Η εταιρεία παράγει επίσης πολύ δημοφιλή βίντεο με μαθήματα γυμναστικής. Μόλις ξεκίνησε η καραντίνα, οι επενδυτές θεώρησαν ότι όσοι γυμνάζονταν και δεν θα μπορούσαν πλέον να πάνε σε γυμναστήρια και πάρκα για να αθληθούν, θα σπεύσουν να αγοράσουν ένα ποδήλατο γυμναστικής. Ετσι η εταιρεία είδε αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά 37%, τη στιγμή που σχεδόν το σύνολο των μετοχών στα αμερικανικά χρηματιστήρια έκαναν συνεχείς βουτιές.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ - Facebook (AP Photo)

Facebook

Κέρδη όπως ήταν φυσικό είχαν και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για βιντεοκλήσεις . Η κίνηση φωνητικών κλήσεων μέσω της εφαρμογής WhatsApp (που ανήκει στο Facebook) έχει διπλασιαστεί, ενώ παρόμοια αύξηση κίνησης έχει το Messenger. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και στο επίπεδο του αριθμού των χρηστών, της τιμής της μετοχής και των εσόδων από τις διάφορες υπηρεσίες της. 

Συνέδριο Twitch - 2016 (Φωτό wikipedia)

videogames Twitch

 • Ενασχόληση 2 δις ώρες
 • Αξία της υπηρεσίας 4 δις $ πριν την πανδημία

To Twitch είναι η δημοφιλέστερη streaming υπηρεσία στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών, κάτι σαν το Netflix των videogames... Από το τέλος Φεβρουαρίου μέσω του Twitch καταναλώθηκαν 2 δισ. ώρες ενασχόλησης με κάποιο videogame. H υπηρεσία ανήκει στην Amazon, η οποία την εξαγόρασε πριν από έξι έτη για 1 δισ. $ σε μια μεγάλη μάχη με την Google. Πριν από την πανδημία, η αξία της υπηρεσίας υπολογιζόταν στα 4 δισ. $. Η αξία της έχει πολλαπλασιαστεί και μένει να δούμε τον αριθμό των συνδρομητών της όταν θα τελειώσει η καραντίνα. 

Walmart (AP photo)

Φαρμακευτικές - Johnson & Johnson

Οι εταιρείες που ρίχτηκαν στη μάχη της δημιουργίας ενός εμβολίου ή κάποιου φαρμάκου για τον κορονοϊό είχαν άμεσα οφέλη τόσο στο επίπεδο της αξίας των μετοχών τους, όσο και στο επίπεδο των επενδύσεων για έρευνες που εισέρρευσαν σε αυτές. Η Johnson & Johnson, η οποία ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει με ταχείς ρυθμούς ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό, είδε μέσα σε λίγες μέρες να καταφτάνουν κεφάλαια επενδυτών για να ενισχυθεί η προσπάθειά της, ύψους 1 δισ. $. 

Ουρές χιλιομέτρων στην Ιταλία για ένα σουπερμάρκετ (AP Photo)

Cybersecurity

 • Αξία χρηματιστηριακή 40% μετά την έναρξη της πανδημίας 

Ο τομέας της παροχής υπηρεσιών προστασίας ηλεκτρονικών συστημάτων και ασφάλειας στη χρήση του ∆ιαδικτύου είναι από τους κερδισμένους της συγκυρίας. Η εταιρεία Cloudflare είδε τη χρηματιστηριακή αξία της να ανεβαίνει 40% μετά την έναρξη της πανδημίας. 

Σουπερμάρκετ

Ο τομέας που προφανώς είδε να αυξάνεται πολύ και απότομα ο τζίρος του παγκοσμίως ήταν αυτός των σούπερ μάρκετ. Γίγαντες του χώρου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως η γερμανική Rewe, η γαλλική πολυεθνική Carrefour και οι αμερικανικές Kroger και Walmart, είδαν τον τζίρο τους να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε τι συνέβη στην Ελλάδα. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες κορονοϊού, δηλαδή το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2020, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ κατέγραψαν αύξηση 35,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, με τον τζίρο από 340 βασικές κατηγορίες προϊόντων να πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο,  στα 464,76 εκατ. € από 341,95 εκατ. € το 2019. Την περίοδο 24 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου τα σούπερ μάρκετ είδαν αύξηση εσόδων της τάξης του 30%, που μεταφράζεται σε συνολικό τζίρο 883,8 εκατ. € στις ταχυκίνητες κατηγορίες αγαθών.

«Πολύτιμες» μάσκες στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού (AP Photo)

Βιομηχανίες μασκών και αντισηπτικών 

∆εν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να αντιληφθεί πως η βιομηχα- νία παραγωγής μασκών ζει σε μια παραζάλη αύξησης των κερδών της. Η 3M, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες των μασκών N95 που έγιναν ανάρπαστες σε όλο τον κόσμο, παρήγε περίπου 400 εκατ. μάσκες ετησίως και ανακοίνωσε πως θα παραγάγει φέτος 1 δισ. μάσκες και του χρόνου οργανώνεται για να παραγάγει δύο δισ. μάσκες. O παγκόσμιος τζίρος της βιομηχανίας ήταν το 2019 περίπου 5 δισ. $ και οι προβλέψεις αυτήν τη στιγμή αναφέρουν ότι το 2026 ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 21 δισ. $. Η βιομηχανία των αντισηπτικών προϊόντων κατέγραφε το 2019 παγκοσμίως τζίρο περίπου 1 δισ. $. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών μετά την πανδημία κάνουν λόγο για τζίρο λίγο πάνω από 2 δισ. $ τα επόμενα χρόνια, αλλά με την πανδημία σε εξέλιξη και χωρίς να είναι σαφές πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους εμβόλια και φάρμακα, οι προβλέψεις αυτές πιθανότατα θα αναθεωρηθούν. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ