Κλειστό σχολείο στην Ιταλία λόγω κορονοϊού
Copyright: AP Images

Η Ευρώπη αίρει σταδιακά το lockdown - Τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες

Σιγά - σιγά, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Στη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προχωρούν οι χώρες της Ευρώπης, έχοντας πλέον να αντιμετωπίσουν και την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. 

Εκτός από την Ελλάδα, λοιπόν, που προχωρά στη σταδιακή άρση των μέτρων από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για την έξοδο από το lockdown, παρά τους μακάβριους απολογισμούς θυμάτων που μετρούν, με μικρά βήματα. 

Γερμανία

Η πλειονότητα των καταστημάτων, μεγέθους κάτω των 800 τ.μ., λειτουργεί από την 20η Απριλίου, ενώ από αύριο, Δευτέρα, θα ανοίξουν σταδιακά και τα σχολεία σε ορισμένα κρατίδια.

Θα ανοίξουν επίσης, και τα κομμωτήρια, το ίδιο θα ισχύσει και για χώρους λατρείας, μουσεία, μνημεία και ζωολογικούς κήπους. Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, εστιατόρια – εκτός των υπηρεσιών take away – παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ιταλία

Σε ορισμένους οικονομικούς κλάδους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει από την 27η Απριλίου. Όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, από αύριο Δευτέρα, θα μπορούν να επισκέπτονται την οικογένειά τους και να συναντιούνται σε σπίτια ή δημόσιους χώρους σε μικρές ομάδες. Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν και πάλι τα πάρκα, με τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων.

Σε λειτουργία, παράλληλα, θα τεθεί ο κλάδος της μεταποίησης, των κατασκευών καθώς και του χονδρικού εμπορίου, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τα προϊόντα τους για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away). Αντίθετα, η πλήρης επαναλειτουργία τους θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, όπως και αυτή των κέντρων αισθητικής και των κομμωτηρίων.

Τη 18η Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματα λιανικής, καθώς και τα μουσεία, οι πολιτιστικοί χώροι και οι βιβλιοθήκες. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Ισπανία

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού άρχισαν να «χαλαρώνουν» την 26η Απριλίου, καθώς επετράπη ο περίπατος των παιδιών με τη συνοδεία ενηλίκων για μία ώρα ανά ημέρα. Το Σάββατο, ακολούθησε η ατομική άθληση ή ο περίπατος για ενήλικους και παιδιά άνω των 14 ετών.

Από αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου, ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται ξανά πελάτες, κατόπιν ραντεβού, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away).

Στο μεταξύ, σε ορισμένα μικρά νησιά, όπω στο σύμπλεγμα Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητα των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των εστιατορίων θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, υπό προϋποθέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία.

Τα αντίστοιχα μέτρα στην υπόλοιπη χώρα θα αρθούν στις 11 Μαΐου. Κινηματογράφοι και θέατρα προβλέπεται να ανοίξουν δύο εβδομάδες αργότερα, ενώ τα σχολεία θα μείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η χαλάρωση των μέτρων, τον προσεχή Ιούνιο, οι Ισπανοί δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας, στην οποία διαμένουν.

Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Πρωτομαγιά ότι η άρση του εθνικού lockdown στις 11 Μαΐου θα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η 11η Μαΐου δεν θα σηματοδοτήσει το πέρασμα στην κανονικότητα. Θα υπάρξουν πολλές φάσεις και η 11η Μαΐου θα είναι μια από αυτές», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του με αφορμή τη σημερινή Πρωτομαγιά.

Βέλγιο

Οι επιχειρήσεις που δεν υποδέχονται κοινό, θα μπορούν να ανοίξουν για τους εργαζομένους από αύριο, Δευτέρα, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων θα λειτουργήσει και πάλι στις 11 Μαΐου, με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Ορισμένες τάξεις σχολείων θα ανοίξουν τη 18η Μαΐου, με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 10. Η προοδευτική επανέναρξη της λειτουργίας των εστιατορίων προβλέπεται να ξεκινήσει την 8η Ιουνίου.

Αυστρία

Η Βιέννη έχει ήδη ανάψει πράσινο φως για την επαναλειτουργία ορισμένων «μη αναγκαίων επιχειρήσεων». Χαρακτηριστικά, αυτό το Σάββατο άνοιξαν και πάλι τα πολυκαταστήματα, τα κομμωτήρια και οι ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από αύριο, Δευτέρα, στις τάξεις επιστρέφουν οι μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν.

Πορτογαλία

Βιβλιοπωλεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ανοίγουν αύριο, Δευτέρα, ενώ ορισμένες κατηγορίες μικρών καταστημάτων θα μπορούν κι αυτές να επαναλειτουργήσουν, με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικών μασκών. Το ίδιο ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εφορία.

Η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους ήδη επιτρέπεται, ενώ λύκεια, μουσεία, εστιατόρια και καφέ θα ανοίξουν εκ νέου την 18η Μαΐου. Από την πλευρά τους, θέατρα και κινηματογράφοι θα ανοίξουν τις πύλες τους από την 1η Ιουνίου.

Σλοβενία

Ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι σε καφέ, εστιατόρια, κομμωτήρια, μουσεία, και βιβλιοπωλεία.

Ουγγαρία

Εξαιρουμένης της Βουδαπέστης, ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι σε καφέ, εστιατόρια και δημόσια λουτρά.

Πολωνία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και επιλεγμένοι πολιτιστικοί χώροι, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες και ορισμένα μουσεία.

Κροατία

Ορισμένα καταστήματα, μουσεία, βιβλιοθήκες καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς άρχισαν και πάλι να λειτουργούν από την περασμένη εβδομάδα. Το Σάββατο επετράπησαν οι συναθροίσεις σε χώρους λατρείας.

Από αύριο, Δευτέρα, μπορούν να ανοίξουν καταστήματα και υπηρεσίες, στις οποίες οι εργαζόμενοι έρχονται σε κοντινή απόσταση με τους πελάτες, όπως τα κομμωτήρια.

Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως και 10 προσώπων, ενώ προβλέπεται και η προαιρετική λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολείων.

Σερβία

Αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν ξανά τα καφέ και τα εστιατόρια, με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ενώ θα εκτελούνται και πάλι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, των τρένων intercity και των υπεραστικών λεωφορείων. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 8η Μαΐου και οι παιδικοί σταθμοί την 11η.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

Ένας αληθινός «υπερήρωας»: Ο Έλληνας γιατρός που το πρωί έκανε χημειοθεραπείες και μετά έμπαινε στο χειρουργείο για να σώσει τους ασθενείς του
Ένας αληθινός «υπερήρωας»: Ο Έλληνας γιατρός που το πρωί έκανε χημειοθεραπείες και μετά έμπαινε στο χειρουργείο για να σώσει τους ασθενείς του
Ένας αληθινός «υπερήρωας»: Ο Έλληνας γιατρός που το πρωί έκανε χημειοθεραπείες και μετά έμπαινε στο χειρουργείο για να σώσει τους ασθενείς του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ