Αντονι Φάουτσι: Η ιστορία του «Τσιόδρα» των ΗΠΑ - Από την οικοδομή στον Λευκό Οίκο
AP Photo

ΑΝΤΟΝΙ ΦΑΟΥΤΣΙ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΤΣΙΟΔΡΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Ο Αντονι Φάουτσι, γνωστός και ως «The Doc», που ως έφηβος δούλευε οικοδομή, κατατάχθηκε ανάμεσα στους «πραγματικούς ήρωες της χώρας» με τη στρατηγική του απέναντι στο AIDS και είναι ο μοναδικός ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου που έχει «επιβιώσει» από έξι αλλαγές προέδρων

Ο Αντονι Φάουτσι, γνωστός και ως «The Doc», δεν είναι χθεσινός ούτε στην προβολή ούτε κυρίως στις φονικές ασθένειες. Πολύτεκνος, επικεφαλής λοιμωξιολόγος, με ευαισθησίες και υπομονή. Χαρακτηριστικά που του χάρισαν εν Ελλάδι το παρατσούκλι ο «Αμερικανός Τσιόδρας». Εγινε διάσημος σε όλο τον πλανήτη μετά το σκετς του Μπραντ Πιτ σε γνωστή σατιρική εκπομπή, κατά την οποία ο σταρ του Χόλιγουντ τον ευχαρίστησε για όλα όσα έχει προσφέρει στον αμερικανικό λαό. 

Αντονι Φάουτσι: Η ιστορία του «Τσιόδρα» των ΗΠΑ - Από την οικοδομή στον Λευκό Οίκο
Αντονι Φάουτσι: Η ιστορία του «Τσιόδρα» των ΗΠΑ - Από την οικοδομή στον Λευκό Οίκο
Αντονι Φάουτσι: Η ιστορία του «Τσιόδρα» των ΗΠΑ - Από την οικοδομή στον Λευκό Οίκο
AP Photo

Μάλιστα, ο Φάουτσι εξήρε την περασμένη Πέμπτη τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή προσπάθεια για την εξεύρεση θεραπείας εναντίον του κορονοϊού. Σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Γραφείο αναφέρθηκε στα υποσχόμενα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, αναφέροντας την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια για ανεύρεση θεραπείας. 

Πατέρας τριών παιδιών, ο Φάουτσι εξακολουθεί να εργάζεται καθημερινά περίπου 18 ώρες (AP Photo)

Ο γεννημένος την παραμονή των Χριστουγέννων του 1940 Αντονι Στίβεν Φάουτσι είναι παιδί της Νέας Υόρκης. Γεννημένος στο Μπρούκλιν από Αμερικανούς γονείς, με καταγωγή από τη Νάπολη και τη Σικελία, δεν είχε όνειρο από παιδί να σώσει τον κόσμο. Αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο ήταν το baseball, με τους Yankees της Νέας Υόρκης να είναι το πάθος του. Η επιστήμη όμως δεν ήταν εκτός σπιτιού. Ο πατέρας του Αντονι Φάουτσι διατηρούσε φαρμακείο στη Νέα Υόρκη, με το σπίτι της οικογένειας να στεγάζεται στον επάνω όροφο του ίδιου κτιρίου. 

Αντονι Φάουτσι: Η ιστορία του «Τσιόδρα» των ΗΠΑ - Από την οικοδομή στον Λευκό Οίκο
(AP Photo)
Αντονι Φάουτσι: Η ιστορία του «Τσιόδρα» των ΗΠΑ - Από την οικοδομή στον Λευκό Οίκο
Με τον Μπαράκ Ομπάμα (AP Photo)
Αντονι Φάουτσι: Η ιστορία του «Τσιόδρα» των ΗΠΑ - Από την οικοδομή στον Λευκό Οίκο
Αγκαλιάζει νοσοκόμα που κόλλησε έμπολα και τον νίκησε, 2014 (AP Photo)

Ο μικρός Φάουτσι είχε όμως και καλλιτεχνικές επιρροές. Η οικογένεια της μητέρας του ήταν όλοι είτε μουσικοί είτε ζωγράφοι. Η ίδια όμως η μητέρα του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ ποτέ δεν έθεσε το παιδί της υπό την πίεση της επιλογής κλάδου... Η μεσοαστική οικογένεια του Φάουτσι τού έδωσε τη δυνατότητα να έχει μια παιδική ηλικία σίγουρα καλύτερη από των περισσότερων φίλων του, αλλά το μάθημα πως στη ζωή τίποτε δεν είναι δεδομένο ο Αντονι Φάουτσι το πήρε από μικρός. Σε ηλικία 11 ετών όλα του τα καλοκαίρια τα περνούσε δουλεύοντας σε οικοδομές με συνεργείο το οποίο είχε φίλος του πατέρα του... Μέσα από μια τέτοια καλοκαιρινή δουλειά ο πιο διάσημος επιδημιολόγος της Αμερικής αποφάσισε να ασχοληθεί με την Ιατρική... 

Με το συνεργείο στο οποίο εργαζόταν κλήθηκαν να κατασκευάσουν ένα στέγαστρο στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος, όταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργάτες απολάμβαναν μια κρύα μπίρα και ένα σάντουιτς, ο Αντονι Φάουτσι τρύπωσε σε μία από τις βιβλιοθήκες του ιστορικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εκστασιασμένος για μερικά λεπτά, κοιτούσε το «μεγαλείο της γνώσης όλο στο ίδιο μέρος», όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του. Η έκστασή του κράτησε ελάχιστα, καθώς φύλακας του κτιρίου τον εντόπισε και ευγενικά του ζήτησε να φύγει καθώς λέρωνε με τα βρώμικα από τη δουλειά παπούτσια του το καλογυαλισμένο ξύλινο πάτωμα... Οταν ο μικρός Αντονι είπε στον φύλακα «μην ανησυχείς σε λίγα χρόνια θα σπουδάζω εδώ», ο φύλακας του απάντησε: «Κι εγώ θα είμαι αρχηγός της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης». Αυτή η ατάκα είναι που έκανε, σύμφωνα με τον ίδιο, τον Αντονι έναν από τους κορυφαίους γιατρούς που έχουν ποτέ αποφοιτήσει από το Κορνέλ... 

Χρονιά-ορόσημο ήταν και το 1981, τότε που ο πολλά υποσχόμενος γιατρός αντιλαμβάνεται πως ο ιός του AIDS δεν είναι μια απλή ιστορία (AP Photo)

Ο επιστημονικός του έρωτας  

Ο Αντονι Φάουτσι, τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο, το 1966, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίσιμη επιλογή... Με τον πόλεμο του Βιετνάμ να μαίνεται, όλοι οι απόφοιτοι ιατρικών σχολών καλούνταν να επιλέξουν είτε κάποιο σώμα στρατού στο οποίο θα υπηρετούσαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε κάποια υγειονομική υπηρεσία κρίσιμης εθνικής σημασίας. Ο Dr. America διάλεξε το δημόσιο νοσοκομείο και αυτή του η επιλογή τον έφερε αντιμέτωπο με τον μεγάλο του επιστημονικό έρωτα, την ανοσολογία... Το 1972 ο Φάουτσι κλήθηκε να εργαστεί για πρώτη φορά ως δόκιμος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων... Το ίδιο Ιδρυμα που υπηρετεί τα τελευταία 48 χρόνια... 

«Μπες στον Λευκό Οίκο κάθε φορά σαν να είναι η τελευταία σου» (AP Photo)

Χρονιά-ορόσημο για τον «γιατρό των ΗΠΑ» ήταν και το 1981... Ηταν η χρονιά που ο πολλά υποσχόμενος γιατρός αντιλαμβάνεται πως ο ιός του AIDS δεν είναι μια απλή ιστορία. Μελετά στενά την εξέλιξη του ιού και το 1982 ο ίδιος και η ολιγομελής ομάδα του προχωρούν σε μια δημοσίευση, τη μόνη για τον ιό μέχρι το 1984, στην οποία υπογραμμίζουν την τεράστια επικινδυνότητα της νόσου. Η δημοσίευση θα τοποθετηθεί εν πολλοίς από τον Τύπο στις ΗΠΑ στα όρια της κινδυνολογίας, ο νεαρός Φάουτσι δεν θα πτοηθεί και αυτό θα τον φέρει το 1985 στο επίκεντρο των μαζικών διαμαρτυριών του κινήματος των ασθενών με HIV. Πορείες, διαδηλώσεις και απειλές θανάτου είχαν κατακλύσει τότε το γραφείο και το σπίτι του γιατρού, ο οποίος αντιδρούσε στη μαζική χορήγηση πειραματικών φαρμάκων στους φορείς του θανατηφόρου ιού. 

Πολλά χρόνια αργότερα ο μεγαλύτερος πολέμιός του και επικεφαλής των κινημάτων, Λάρι Κράμερ, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει το 1990 σε κείμενό του «κοινό δολοφόνο», αποφάνθηκε πως η στρατηγική του Φάουτσι απέναντι στο AIDS τον κατατάσσει ανάμεσα στους ελάχιστους «πραγματικούς ήρωες της χώρας». Σημαντικό είναι το ερευνητικό του έργο τόσο στον Ebola όσο και στον Zika. Πατέρας τριών παιδιών, ο Φάουτσι σιχαίνεται τις προσωπικές συνεντεύξεις και εξακολουθεί να εργάζεται καθημερινά περίπου 18 ώρες. 

Αγαπημένη ρουτίνα του τα βραδινά γεύματα με την οικογένειά του στις 9 ακριβώς... Ο Φάουτσι είναι ο μοναδικός ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει «επιβιώσει» από έξι αλλαγές προέδρων και έχει ως μότο του τη φράση «μπες στον Λευκό Οίκο κάθε φορά σαν να είναι η τελευταία σου. Αν τους πεις όσα θέλουν να ακούσουν είναι σαν να πυροβολείς τα ίδια σου τα πόδια. Χρειάζεται μόνο να πεις την αλήθεια». 

[Επιμέλεια: Χριστίνα Τσατσαράγκου]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ