Μισέλ Ομπάμα, η επιστροφή: Μπεστ Σέλερ για Μπάιντεν και Netflix
copyright: APimages

ΜΙΣΕΛ ΟΜΠΑΜΑ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΓΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ NETFLIX

Φουντώνει η φημολογία που θέλει την τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στη θέση της αντιπροέδρου του κόμματος των Δημοκρατικών, την ίδια στιγμή που η ίδια περιοδεύει σε όλο τον κόσμο για την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της που θα προβληθεί με τη μορφή ντοκιμαντέρ και από τη μεγάλη συνδρομητική πλατφόρμα. 

Μπορεί η παγκόσμια πανδημία να έχει «παγώσει» προσωρινά την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε με τις δηλώσεις του, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό KDKA, να φουντώσει τη φημολογία που θέλει την τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στη θέση της αντιπροέδρου του κόμματος των Δημοκρατικών.

Εχοντας δεσμευθεί ότι θα επιλέξει γυναίκα ως αντιπρόεδρο, εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του να βρεθεί στο πλευρό του η Μισέλ Ομπάμα: «Θα την έχριζα μονομιάς υποψήφια. Είναι λαμπρή, ξέρει τα πράγματα και είναι μια υπέροχη γυναίκα. Το ζεύγος Ομπάμα είναι εξαιρετικοί φίλοι».  Αδιαμφισβήτητα θα ήταν μια ιδανική επιλογή για τους Δημοκρατικούς. Αλλωστε τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. 

Μισέλ Ομπάμα, η επιστροφή: Μπεστ Σέλερ για Μπάιντεν και Netflix
AP Photo
Μισέλ Ομπάμα, η επιστροφή: Μπεστ Σέλερ για Μπάιντεν και Netflix
Μισέλ Ομπάμα, η επιστροφή: Μπεστ Σέλερ για Μπάιντεν και Netflix
AP Photo

Σε δημοσκόπηση που είχαν πραγματοποιήσει οι «New York Times» και το CBS News, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, η Μισέλ είχε συγκεντρώσει τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας -από το 1980 και έπειτα- από οποιαδήποτε άλλη Πρώτη Κυρία. Συγκεκριμένα, το 46% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη για το πρόσωπό της. Η δημοφιλία της συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στον Λευκό Οίκο, ενώ ακόμα και μετά το πέρας της ηγεσίας Ομπάμα ανακηρύχθηκε για τα έτη 2018 και 2019, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Gallup, ως η γυναίκα που απολάμβανε τον μεγαλύτερο θαυμασμό στη χώρα.

Η προοδευτική και χειρα φετημένη Μισέλ, με την ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια και το καυστικό χιούμορ, είναι σίγουρα ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει ακόμα περισσότερο τους Δημοκρατικούς, προσεγγίζοντας μέρος των Ανεξάρτητων και οδηγώντας τον Τζο Μπάιντεν σε μια νίκη απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Τραμπ. Οι δυνατότητές της είναι γνωστές. Οι επιθυμίες της όμως; 

Οικογένεια Ομπάμα (AP Photo)

Σε αντίθεση με τον σύζυγό της, Μπαράκ Ομπάμα, που από το 1997 διατηρεί ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, η ίδια απέφυγε την άμεση ενασχόληση με τα κοινά. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ τα πρώτα βήματα στον επαγγελματικό στίβο έγιναν από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Sidley Austin, όπου γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της. Πόσο μακριά, λοιπόν, μπορεί να βρίσκεται από την απόφαση να πολιτευτεί, όταν έχει ζήσει ήδη οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο και πολλά περισσότερα δίπλα σε έναν άνδρα που το πολιτικό γίγνεσθαι είναι μέρος της καθημερινότητάς του; Οπως φαίνεται, πολύ... 

Ιδανική φαντάζει η επιλογή της στη θέση της αντιπροέδρου του κόμματος των Δημοκρατικών, δίπλα στον Τζον Μπάιντεν (AP Photo)

Στις εκστρατίες του Μπαράκ  

Η Μισέλ μπορεί να ήταν πίσω από όλες τις προεκλογικές εκστρατείες του Μπαράκ, να τον προλόγιζε στις ομιλίες και να φρόντιζε να τον ηρεμεί κάθε φορά που κάτι πήγαινε στραβά, ωστόσο το παρασκήνιο από το προσκήνιο απέχει. Χαράσσοντας τη δική της ανεξάρτητη πορεία, από την εποχή που ως φοιτήτρια έπαιρνε μέρος σε διαδηλώσεις με αίτημα περισσότερους μειονοτικούς φοιτητές, σε εκείνη που πάσχιζε να εξισορροπεί τις απαιτήσεις ανάμεσα σε δύο ρόλους -της μητέρας και της εργαζόμενης- μέχρι και τα χρόνια που έδρασε υποστηρίζοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο, η Μισέλ άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι οικογένειες στις ΗΠΑ καίρια καθημερινά ζητήματα. Εργάστηκε για την επίτευξη ενός πιο υγιεινού και σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής, ενώ παράλληλα υπερασπιζόταν σθεναρά το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Η Μισέλ δεν ήταν μια συνηθισμένη Πρώτη Κυρία. 

Με την Οπρα Γουίνφρι, στενή φίλη του ζευγαριού Ομπάμα (AP Photo)

Αποφεύγοντας πεισματικά τη χρήση πολιτικής ρητορικής υψηλού επιπέδου, μιλούσε απευθείας στην καρδιά των προοδευτικών Αμερικανών. Αποφεύγοντας να τον ονοματίσει, έχει εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις την αντίθεσή της στις απόψεις αλλά και τις πολιτικές του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Και αν κάποιος περίμενε ότι αυτός είναι ένας ικανός λόγος για να την κάνει να σκεφτεί έναν πιο ενεργό ρόλο στο κόμμα των Δημοκρατικών, μάλλον η ίδια θα τον απογοητεύσει. Στην αυτοβιογραφία της, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και πουλώντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, η Μισέλ είναι ξεκάθαρη:

«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια είμαι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υποχρέωση ως σύζυγος πολιτικού, δεν με βαραίνουν οι προσδοκίες των άλλων ανθρώπων. Εχω δύο σχεδόν ενήλικες κόρες που με χρειάζονται λιγότερο από όσο κάποτε. Εχω έναν σύζυγο που δεν κουβαλάει πλέον το βάρος του έθνους στους ώμους του. Εχω περισσότερο χρόνο να σκεφτώ και απλά να είμαι ο εαυτός μου. Στα 54 ακόμη εξελίσσομαι και ελπίζω ότι πάντα θα εξελίσσομαι», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αναλάβω κάποιο αξίωμα». Ακόμα όμως και αν οι επιθυμίες της έχουν καταγραφεί στο βιβλίο «Becoming», οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν τις σχετικές ερωτήσεις. 

Μισέλ Ομπάμα (AP Photo)

Πριν από περίπου έναν χρόνο, λοιπόν, σε μια συνέντευξη στον Κόναν Ο’ Μπράιεν, είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο, εξηγώντας πως ο χρόνος της στον Λευκό Οίκο την έκανε να καταλάβει πως δεν είχε προσωπική ζωή και κατ’ επέκταση δεν ζούσε ως φυσιολογικός άνθρωπος. Οπως όλα δείχνουν, τα τελευταία χρόνια η Μισέλ Λαβόν Ρόμπινσον Ομπάμα βρήκε την ευτυχία στις μικρές οικογενειακές στιγμές, στη συγγραφή του βιβλίου της, στην περιοδεία για το λανσάρισμα της αυτοβιογραφίας και στην καθημερινή απλή επαφή με τον κόσμο. 

Η Μισέλ λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί στη ζωή της με γνώμονα το κοινό καλό και βλέψεις για ένα καλύτερο αύριο. Ενα καλύτερο αύριο, όμως, που συμπεριλαμβάνει και την ίδια. Οι επιλογές της δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να θυσιάσει την προσωπική της γαλήνη και την οικογενειακή της ευτυχία στον βωμό μιας πιθανής λαμπρής πολιτικής σταδιοδρομίας. Κατά βάθος αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι υποστηρικτές της όσο και αυτοί που αναζητούν τη στήριξή της. Αλλωστε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από το όνομα της Μισέλ, εξέφρασε την αμφιβολία του, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι έχει καμία επιθυμία να ζήσει κοντά στον Λευκό Οίκο». Η πιθανή αποδοχή, λοιπόν, μιας τέτοιας πρότασης από πλευράς της σίγουρα θα κάνει μερικούς να χαμογελάσουν, αλλά πολλούς περισσότερους να αναρωτηθούν τι μπορεί να μεσολάβησε για να επανεξετάσει τις μακροχρόνια αρνητικές δηλώσεις της για ανάληψη θέσεων εξουσίας. Μήπως τελικά εκείνη είναι το κλειδί για την αποκαθήλωση του Ντόναλντ Τραμπ. 

Με Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν (AP Photo)

Πωλήσεις - ρεκόρ

Η απόφαση της να αφηγηθεί τη ζωή της σε 426 σελίδες στέφθηκε με επιτυχία. Η περιοδεία που ακολούθησε σε 34 πόλεις του κόσμου συγκέντρωσε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, καθώς το κοινό συνέρρεε γεμίζοντας στάδια και παρακολουθώντας τις συζητήσεις που πραγματοποιούνταν ανάμεσα στην ίδια και σε εξέχουσες καλεσμένες. Η πορεία της, η μητρότητα, τα χρόνια στον Λευκό Οίκο και η συζυγική ζωή ενέπνευσαν τους αναγνώστες, ανακηρύσσοντας το «Becoming» αυτοβιογραφία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Penguin Random. 

Σε συνέχεια της πραγματοποίησης του στόχου της για επαφή με τον κόσμο έρχεται η παρουσίαση αυτού μέσω ενός ντοκιμαντέρ στο Netflix. Τον Μάιο του 2018, το ζεύγος Ομπάμα υπέγραψε μια πολυετή συμφωνία με τη διαδικτυακή πλατφόρμα για τη δυνατότητα δημιουργίας σειρών και σεναρίου σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής του Higher Ground Production. 

Υπογραφή βιβλίων για την προώθηση του «Becoming» (AP Photo)

Η επισφράγιση της συμφωνίας πραγ- ματοποιείται στις 6 Μαΐου με την προβολή του ομότιτλου ντοκιμαντέρ «Becoming», που ρίχνει φως στο πολυσυζητημένο οδοιπορικό. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Νάντια Χάλγκρεν, η οποία, σύμφωνα με τον «Guardian», στην επίσημη ανακοίνωση για την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ αναφέρει τη δυσκολία τού να ακολουθεί με κάμερες κάποιον που πλαισιώνεται διαρκώς από ανθρώπους των Μυστικών Υπηρεσιών, ενώ τονίζει: «Στόχος μου ήταν να φτιάξω μια ταινία για την επίκαιρη κατάσταση της Μισέλ. Το πού βρίσκεται τώρα και τον τρόπο που σκέφτεται τη ζωή της και όχι μόνο για τα χρόνια που πέρασε στον Λευκό Οίκο». 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ